Frykter eskalering etter Iran-angrep

2 weeks ago 12



Natt til lørdag avfyrte Iran over 200 droner og missiler mot Israel. Israel vil slå tilbake, men ifølge kilder tett på USAs president, ønsker han ikke å la Netanyahu trekke USA dypere inn i konflikten.

 Amir Cohen / AP / NTB
ANGREPET: De aller fleste dronene og missilene ble skutt ned før de nådde målene i Israel. Men følgene kan likevel bli farlige. Foto: Amir Cohen / AP / NTB

Publisert 14.04.2024 05:37 Sist oppdatert 6 minutter siden

Irans angrep mot Israel natt til søndag kan ha satt i gang en eskalering av konflikten i området som mange har advart mot. 

Mens Israel lover hevn, hevder Iran at de har retten på sin side. 

USAs president Joe Biden har sittet i flere møter med sine sikkerhetsrådgiveret i Det hvite hus. Natt til søndag hadde han også en samtale med Benjamin Netanyahu. Ifølge NBC er Biden svært bekymret for at Israel vil handle uten å tenke på konsekvensene. 

Israel tar konflikten til FN

Før flyalarmene hadde stilnet i Israel natt til søndag, ba Israels FN-utsending om hastemøte i FNs sikkerhetsråd. Israels FN-delegasjon bekrefter til TV 2 at de har bedt om møtet. 

I brevet skriver Israels FN-utsending Gilad Erdan at Iran har brutt internasjonal lov og at angrepet er en alvorlig og farlig eskalering.

– Iran fortsetter å bryte sine internasjonale forpliktelser, skriver de, og peker på at Iran har stått bak Hamas, Houthier, Hizbollah og andre aktører. 

Israel ber om at sikkerhetsrådet fordømmer Irans angrep, og vedta at den iranske revolusjonsgarden er en terrororganisasjon. 

Iran hevder de har rett 

Irans FN-delegasjon har et helt annet syn på saken. 

I et brev adressert til FN-leder António Guterres og sikkerhetsrådets president Vanessa Frazier, hevder Irans FN-utsending Amir Saeid Iravani at angrepet på Israel er en lovlig og rettferdig handling i selvforsvar mot Israel. De viser til artikkel 51 i FN-pakten. 

Den iranske FN-utsendingen kritiserte sikkerhetsrådets manglende fordømmelse av det dødelige israelske luftangrepet på landets konsulat i Damaskus den 1. april i år. 

I brevet påpeker de at Iran følger internasjonal lov, og at de ikke søker eskalering av konflikten i regionen. 

Iran’s invocation of Article 51 of the UN Charter occurred following a 13-day period marked by the Security Council’s inaction and silence, coupled with its failure to condemn the Israeli regime’s aggressions. Certain countries’ precipitous condemnation of Iran’s exercise of its… pic.twitter.com/knuJrzS4ji

— Permanent Mission of I.R.Iran to UN, NY (@Iran_UN) April 14, 2024

Likevel advarer Iran om at de vil forsvare den iranske befolkningen mot alle trusler. 

Natt til søndag gikk Irans FN-delegat også ut på X med en klar beskjed til USA:  – USA må holde seg unna konflikten mellom Iran og Israel.

Biden frykter storkonflikt

President Joe Biden avbrøt sitt planlagte program og samlet sine sikkerhetsrådgivere i Det hvite hus da det ble klart at et angrep fra Iran kunne være nært forestående. 

 Alex Brandon
Bekymret: Biden ønsker ikke å la Netanyahu trekke USA dypere inn i en større konflikt, melder NBC. Foto: Alex Brandon

Natt til søndag har han også hatt en telefonsamtale med Israels statsminister Benjamin Netanyahu. 

President Joe Biden har privat gitt uttrykk for at han er bekymret for at Israels statsminister Benjamin Netanyahu forsøker å trekke USA dypere inn i en større konflikt. Det skriver NBC news, som viser til tre forskjellige kilder tett på presidenten. 

Flere amerikanske myndighetspersoner gir uttrykk for bekymring til kanalen. De frykter at Israels svar på det iranske angrepet kan være lite gjennomtenkt, og at Israel ikke tenker over konsekvensene og etterspillet. 

Bekymringen har meldt seg på grunn av Israels tilnærming til krigen med Hamas, og på grunn av angrepet på Damaskus den 1. april. 

– Jeg tror ikke de hadde en strategi, sier en høytstående kilde i amerikanske myndigheter til kanalen, og legger til. 

– Israel tar ikke alltid de mest strategiske avgjørelsene. 

Samtidig har Biden vært helt klar på at USA vil ivareta sikkerheten til Israel. På X har han gitt klart uttrykk for at han fordømmer Irans angrep. 

I condemn Iran's attacks in the strongest possible terms and reaffirm America’s ironclad commitment to the security of Israel.

My full statement on Iran’s attacks against Israel: pic.twitter.com/EuPJZoGw6w

— President Biden (@POTUS) April 14, 2024

Netanyahu lover hevn

Netanyahus uttalelser etter angrepet er ikke egnet til å berolige Joe Biden eller de amerikanske myndighetspersonene NBC har snakket med. 

Israel planlegger en «betydelig respons» på det iranske droneangrepet mot landet, sier en ikke navngitt, høytstående israelsk tjenesteperson ifølge israelske Channel 12.

Israels statsminister Benjamin Netanyahu samlet sitt krigskabinett etter angrepet. Like før meldingene om angrepet kom, advarte han om at «de som skader oss, vil bli skadet av oss».

IDF-talsmann Daniel Hagari omtaler angrepet som en «stor eskalering». På spørsmål om Israel vil besvare angrepet, svarer han bare at militæret «gjør og vil gjøre det som trengs for å verne om sikkerheten til staten Israel».

Når også Irans FN-utsending Iravani advarer om at Iran vil slå enda hardere tilbake hvis Israel svarer på angrepet, er det ikke betryggende for alle som i natt har gått ut og advart mot en eskalering. 

– Irans militære handlinger var et svar på det sionistiske regimets angrep på vårt konsulat i Damaskus.» sa utsendingen på Twitter. 

– Hvis det israelske regimet gjør enda en feil, vil Irans svar bli betydelig kraftigere. Det er en konflikt mellom Iran og det israelske regimet, og USA må holde seg unna den, uttaler han. 

Dersom Israel holder løftene sine om å slå hardere tilbake, og Iran svarer med et enda hardere tilbakeslag, vil eskaleringen av den farlige situasjonen i regionen fortsette. 

Read Entire Article