Frykter at Nord-Gaza sultes ut: – Jeg så døden i øynene

4 hours ago 3



Kortversjonen

  • Israel ser på plan om å stenge inne Nord-Gaza for å sulte ut Hamas.
  • FN rapporterer at titusener av sivile er fanget i området, og nødhjelpen er kraftig redusert.
  • USA advarer Israel om mulige våpenleveransestans grunnet forverrede forhold i Gaza.
  • Menneskerettighetsorganisasjoner kritiserer planen som ulovlig og inhuman.

– De som dro den første dagen klarte å flykte. Men for de som ikke kunne, er det nå for sent, sier Kholoud fra Leger Uten Grenser i et lydopptak som har blitt delt med VG.

Kholoud er assisterende programsjef i Gaza, men omtales ikke med etternavn for å ikke sette sikkerheten hennes i fare.

Hun var i byen Jabalia i Nord-Gaza for litt over en uke siden, da flygeblader fra Den israelske hæren (IDF) falt ned fra himmelen. Ordren om å evakuere var klar:

Forlat området og dra sørover med en gang.

Siden har tusenvis av palestinere prøvd å komme seg ut. Noen har klart det, andre ikke.

– Alle var sjokkerte. Vi brukte hele dagen på å finne transport, men det var ingen tilgjengelige kjøretøy. I tillegg er det ekstremt dyrt å få tak i, sier Kholoud.

 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBEn mann sørger over at en slektning er drept i Jabalia sist helg. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

Programsjefen klarte til slutt å komme seg til Gaza by, men bare såvidt.

På veien ble bilen hennes skutt på av en israelsk drone, forteller hun.

– Sjåføren var livredd og spurte flere ganger: «Hva skal jeg gjøre?» Jeg trodde virkelig det var min siste stund i livet. Jeg så døden rett inn i øynene.

Hør Kholoud beskrive det selv:

VG har også pratet med direktøren ved al-Awda-sykehuset i Nord-Gaza, som er et av de få sykehusene som fortsatt er operative i området.

Direktør Mohammed Salha beskriver en forverret situasjon i regionen og for helsesektoren, som ikke klarer håndtere antallet pasienter:

– Vi mangler medisiner, utstyr og bensin. Det finnes ikke nok mat eller vann til de over 200 menneskene på sykehuset, sier Salha i en lydmelding til VG.

De ansatte jobber 16–20 timer daglig for å håndtere alt fra 60 til 100 nye pasienter hver eneste dag, forteller Salha videre.

– Situasjonen er blitt mye verre. Vi vet ikke hva vi skal gjøre hvis den militære beleiring i nord fortsetter.

Bilde av Mohammed Salha Mohammed Salha

Direktør, al-Awda-sykehus

Salha forteller at Israel har gått til direkte angrep på helsetjenester i Nord:

– Lørdag morgen ble sykehuset vårt bombet. Flere ansatte ble skadet, inkludert en som er kritisk skadet.

De siste par ukene har situasjonen i Nord-Gaza forverret seg, ifølge FNs menneskerettskontor. Det israelske militæret synes å ha kuttet Nord-Gaza fullstendig fra resten av Gaza.

Titusener av sivile er fanget i området. Samtidig har det var to blodige uker, der over 400 er drept i israelsk angrep i Nord-Gaza, opplyser Gazas redningstjeneste.

Også denne helgen vært en blodig én så langt:

  • På fredag ble minst 30 drept i angrep mot Jabalia, blant dem 20 kvinner og barn.
  • Lørdag brøt det ut i panikk blant ansatte og pasienter da israelske soldater omringet og angrep Det indonesiske sykehuset i byen Beit Lahiya. 87 personer ble drept, skriver palestinske medier.

Palestinere fortviler over tap av familie i Jabalia, de siste dagene:

 OMAR AL-QATTAA / AFPFoto: OMAR AL-QATTAA / AFP

Folk i Jabalia er fanget mellom israelske krav om å flytte sørover og Hamas-advarsler mot å dra, fordi det er for farlig, skriver NTB.

Mange vil uansett ikke flytte fra sine hjem og frykter at de aldri vil få komme tilbake om de drar.

NTB har snakket med 26 år gamle Marwa, som har flyttet med sin familie til en skole i Gaza by:

– Vi blir angrepet fra lufta og fra bakken, uten stans i en uke. De vil ha oss til å dra, de vil straffe oss for å nekte å forlate hjemmene våre, sier hun.

Israels plan om å tømme Nord-Gaza

Israels statsminister, Benjamin Netanyahu, vurderer å gjennomføre en plan for å tømme Nord-Gaza for sivile.

Forslaget går ut på å erklære den nordlige tredjedelen av Gazastripen, inkludert Gaza by, som en militær sone. Alt av mat, vann, medisiner og drivstoff til området vil i tillegg bli kuttet.

Først skal palestinere få én uke på å forlate området.

De som blir igjen vil bli behandlet som Hamas-medlemmer.

Planen er laget av en gruppe tidligere militærtopper, og er gjengitt av BBC og AP.

– De vil enten måtte overgi seg eller sulte, sier Giora Eiland, tidligere leder for det israelske nasjonale sikkerhetsrådet og hovedarkitekten bak planen.

Eiland har utarbeidet planen sammen med en gruppe pensjonerte generaler. De var misfornøyd med regjeringens håndtering og la derfor fram sin egen slagplan, som regjeringen nå ser ut til å ha hentet deler fra.

Den blå linjen skiller Nord fra Sør ifølge planen Netanyahu har fått på bordet:

Ifølge FN er rundt 400.000 palestinere fortsatt i Nord-Gaza, hvor nødhjelpen nå er kraftig redusert.

Planen om å tvangsevakuere dem møter kraftig kritikk fra blant annet menneskerettighetsorganisasjoner, som mener de vil sulte ut sivile og bryte internasjonal lov.

Det er foreløpig ikke tatt noen beslutning om å gjennomføre planen fullt ut.

En talsmann for IDF avviser at evakueringsordrene er første steg i å gjennomføre planen.

Advarer Israel

I et brev til israelske myndigheter har USA advart om at de kan stanse våpenleveranser dersom forholdene i Gaza ikke bedres.

De amerikanske statsmennene skriver at de er «bekymret for de forverrede forholdene i Gaza» og gir Israel 30 dager til å løse problemene, altså til etter USAs presidentvalg.

En israelsk tjenesteperson i Washington, D.C. har bekreftet at brevet er formelt mottatt og at Israel tar saken på alvor.

 OMAR AL-QATTAA / AFP / NTBEn far og en sønn ankommer Gaza by etter å ha flyktet fra Jabalia. Foto: OMAR AL-QATTAA / AFP / NTB

Mens USA og Israel diskuterer veien videre, forsøker Kholoud og andre sivile å overleve på stedet der over 42.000 har blitt drept det siste året.

Det er ikke første gang befolkningen i Nord-Gaza må evakuere. Men ifølge Kholoud er situasjonen veldig annerledes denne gangen.

– Fra morgen til kveld, omringet stridsvogner og fly Jabalia fullstendig.

Tidligere skal det ha vært flere veier ut av leiren. Denne gangen var hele leiren beleiret allerede før evakueringsordren kom.

– De hadde omringet oss. Folk kunne ikke flykte, sier Kholoud.

Denne helgen sendte al-Awda-sykehus et opprop der de oppfordrer verdenssamfunnet til å iverksette umiddelbare tiltak og legge press på Israel for å overholde de humanitære prinsippene.

– Den pågående beleiringen av den nordlige Gazastripen har vart i over femten dager og fordrevet 350.000 som følge av okkupasjonsmaktens aggressivitet. Sykehusene i denne regionen mangler både medisinske og ikke-medisinske forsyninger, noe som undergraver vår evne til å ta vare på pasienter og skadde.

Read Entire Article