Frps unge superstjerne vil på Stortinget

1 month ago 16– Jeg har bestemt meg – jeg vil på Stortinget!

FpU-leder Simen Velle har tatt norsk offentlighet med storm det siste året. Nå flytter han fra Akershus til Oslo – og håper å kapre annenplassen på Frps stortingsliste i hovedstaden.

MÅLET I SIKTE: Simen Velle speider mot Stortinget – og han liker utsikten. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Den unge politikeren sier han ikke lenger kun vil snakke om politikk – han vil ta ansvar og gjennomføre den.

Han snakker raskt og uten fyllord:

– Det føles litt som om jeg har våknet opp i et fly som holder på å styrte, mens alle de andre passasjerene ligger og sover. Og de siste to årene har jeg stått i callinganlegget og skreket, og ganske mange passasjerer har våknet. Nå er det på tide å ta styringen, sier han.

Drømmer om Wara

Mandag denne uken lanserte Frps tidligere justisminister Tor Mikkel Wara sitt kandidatur til førsteplassen på Frps stortingsliste i Oslo.

ORIGINALEN: Tor Mikkel Wara fortalte VG mandag at han stiller til Stortinget Foto: Mattis Sandblad / VG

Da fikk Simen Velle stjerner i øynene.

Han har knapt vokabular som klarer å formidle hvor stor hans begeistring er for Tor Mikkel Wara.

– Jeg ser opp til Tor Mikkel. Å få samarbeide med en mann som ham er en så stor drøm at jeg umiddelbart bestemte meg for å kaste navnet mitt i hatten. Jeg vil ha Tor Mikkel på tinget – og jeg vil være med på laget.

VIL FRP VELLE WARA? Oslo Frp kan få Wara & Velle på topp. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Velle har tidligere uttalt at å sitte på Stortinget er en drøm han har hatt hele livet. Nå kan han få to drømmer oppfylt i en smekk:

– Tor Mikkel er en fantastisk politiker. Å samarbeide med ham er mye av grunnen til at jeg stiller. Det hadde vært en drøm som går i oppfyllelse, forklarer han.

– Jeg ringte ham etter at nyheten kom i går. Da var jeg som en ti år gammel gutt som har fått Playstation på julaften.

Tor Mikkel Waras taler fra hans tid som FpU-leder på 80-tallet har fått kultstatus. En slags retorisk «Master class» som unge politikere på høyresiden ser på repeat, og unge politikere på venstresiden ser på i smug.

– Jeg er trent opp i Tor Mikkels retorikk. Det er hans gamle taler om skomonopol som fortsatt brukes i debattskoleringen. Og som gammel FpU-er har han stilt opp og vært støttende for meg som FpU-leder. Det setter jeg stor pris på.

Gisler i egen bydel

FpU-lederen vil både øke frikortgrensen og fjerne formuesskatten.

I tillegg er det særlig to saker han vil løfte fram, i sin kamp om plass på Stortinget. Den første er boligpolitikk, og bygging av flere studentboliger i Oslo for å få flere unge inn på boligmarkedet.

Det andre er å slå hardt ned på kriminalitet.

– Det er 500 nordmenn som er nyutdannet politi. De bør få jobb ganske fort.

Han vil ha flere lukkede fengselsplasser og lukkede barnevernsinstitusjoner for de mest utagerende barna.

LØVETEMMER: Simen Velle ble i helga gjenvalgt som leder av FpU. Han har jobben med å holde kustus på sentralstyret. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Politiet beskriver i en rapport hvordan kriminelle «skaper frykt ved å oppsøke butikkinnehavere gjennom trusler og vold». VG omtalte rapporten mandag.

Sånn kan det ikke være, mener Velle.

– 99,9 prosent av menneskene som bor på Grønland er sikkert fortreffelige mennesker. Men de er gisler i sin egen bydel. Det er narkoselgere som styrer i gatene, og det er gjengoppgjør og knivslagsmål nesten hver eneste helg.

– Det er ikke holdbart. Det skal straffe seg å plage andre. Det bør være innlysende. Vi har hatt kontroll i Norge – men den kontrollen holder vi på å miste. Det er på tide å våkne.

Stor på TikTok – stor nok for Stortinget?

FpU-politikeren gjorde et brakvalg i skolevalget, og har blitt populær på sosiale medier. Men det er ikke der man får gjennomført politikk, slår han fast.

– Man får ikke endret Norge på TikTok. Jeg prater på inn- og utpust om at folk må engasjere seg, og hvor viktig det er at man engasjerer seg i de riktige kanalene. Når jeg har klart å nå så mange mennesker, så må jeg være villig til å gjennomføre prosjektet. Hvis ikke så prater jeg jo bare, sier han.

TABLOID DRØM: Simen Velle er enhver tabloidjournalists våte drøm. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Hestehalen ryker

Velle sier at hestehalen ryker dersom han kommer inn på Stortinget og får seg en voksen-jobb.

Men ingen trenger å frykte at det blir slutt på sprell fra den unge Frp-stjernen.

I det han hopper ned fra løvestatuen som pryder Løvebakken foran Stortinget kommer han nemlig med følgende løfte - eller trussel - alt etter som:

– Dersom jeg kommer inn, så skal jeg stille opp i baris inne i stortingssalen, sier han med et lurt glis.

Read Entire Article