Frp foreslår «integreringskontrakt»

3 hours ago 2



Kortversjonen

  • Statsminister Jonas Gahr Støre beskylder Listhaug for å skape «svenske tilstander» i Norge, men hun avviser ansvaret.
  • Listhaug foreslår en integreringskontrakt for innvandrere og åpner for å utvise de som bryter den.
  • Frp ønsker strengere straffer, mer politi og et innvandringsforbud til områder med høy innvandrertetthet.
  • Støre kritiserer Frp for å snakke høyt og handle lite på integrering og kriminalitet.

– Det er lenge siden jeg har hørt en sånn røverhistorie som det, sier Frps partileder Sylvi Listhaug.

Hun møter VG dager etter at statsminister Støre gikk ut og ga Listhaug ansvaret for å ha bidratt til at de kriminelle gjengene har fått fotfeste i Norge.

Støre mente at det er nettopp Frp som vil skape «svenske tilstander» i Norge.

– Det kommer fra en mann som kalte min reise til Rinkeby i 2017 for «nedrig politikk», og at jeg reiste til Sverige for å skremme, for å nevne det som var fakta om svenske tilstander den gangen. De siste årene har jeg gang på gang tatt opp bekymringer rundt svenske gjengkriminelle i Norge, sier Listhaug.

– Så dette kommer fra en mann som ikke har tatt dette på alvor overhodet, i alle år.

 Helge Mikalsen / VGDet ble kaos da Listhaug besøkte Rinkeby i Sverige. Her omgitt av presse og livvakter. Foto: Helge Mikalsen / VG

Listhaug mener det er flere ting regjeringen kunne fått på plass som ville gjort at man hadde fått «kontroll på situasjonen»:

  • Flere politi og generell bevæpning som politiet ønsker
  • Innføre mulighet for politiet til å opprette visitasjonssoner der politiet kan ransake folk, gjenstander og biler for å avdekke ulovlige våpen
  • Dobbel straff for gjengkriminelle og i utsatte områder
  • Et lukket institusjonstilbud for de under den kriminelle lavalderen

– Det som har utviklet seg på Støre sin vakt er jo at kriminaliteten blant de som er under den kriminelle lavalderen har økt kraftig, spesielt for 13- og 14-åringene og at svenske kriminelle nettverk nå er etablert i alle landets politidistrikt.

Partilederen mener ungdomskriminelle blir møtt med få eller ingen konsekvenser.

Vil ha integreringskontrakt

– Dere satt i regjering til 2020. Tar du en del av det politiske ansvaret for den økende ungdomskriminaliteten?

– Det vi gjorde da vi satt i regjering, var at vi tilførte politiet over 2500 nye stillinger. Vi bygget flere plasser i ungdomsfengsler og fikk til mye på justisområdet.

Les også: Hurra-måling for Solberg – nesten flertall med Frp

– Det siste året vi hadde budsjettet, fikk vi øremerket 60 millioner kroner til politiet for å håndtere den økende ungdomskriminaliteten i Oslo og omegn. Det første regjeringen gjorde da de kom til makten, var å fjerne den øremerkingen.

I september foreslo Oslo Arbeiderparti å legge 80 millioner på bordet til tiltak mot ungdomskriminalitet.

Vil ha integreringskontrakt

– Du etterlyser blant annet strengere straffer og mer politi. Hva med integreringen?

– Der må vi sette mer krav, sier Listhaug bestemt.

– Vi kan legge til rette for kurs om norske verdier og norskkurs, arbeidstrening mye annet, men det er til syvende og sist den som skal integreres som må gjøre jobben.

 Emilie Rydning / VGFoto: Emilie Rydning / VG

Frp vil innføre en integreringskontrakt, som alle som får opphold skal skrive under på.

– De skal forplikte seg til å følge norske lover, regler og verdier. De skal tilpasse seg det norske samfunnet, lære seg språket og komme i jobb.

VG har bedt om å få se et eksempel på hvordan en slik kontrakt kan se ut. Frp svarer at det må de definere nærmere, med de ser for seg at det skal være å «signere på å respektere en lang rekke grunnleggende frihetsverdier».

– Og hvis man ikke oppfyller dette, skal man bli kastet ut av landet?

– Dersom du har valgt å bosette deg i Norge og forpliktet deg til å respekteres barn- og unges frihet til å kle seg som de vil og gifte seg med hvem de vil, og det senere viser seg at du har tvunget barna til å gå med hijab eller arrangert deres ekteskap, så er det klart det bør få konsekvenser for oppholdstillatelsen din, svarer Listhaug, og legger til:

– Det kan både bety inndragning av oppholdstillatelse i grove tilfeller, eller forlenget botid for å få permanent opphold eller norsk statsborgerskap.

Vil ha innvandringsstopp til Oslo

Frp vil heller ikke at asylsøkere og flyktninger skal bosettes i områder hvor det er over 15 prosent innvandrerbefolkning. I Oslo er det for eksempel 33,8 prosent innvandrere, ifølge Oslo kommune.

– I områder der det bor svært mange med innvandrerbakgrunn er det vanskelig å bli integrert, du har jo få, om noen, å integrere deg med. Det vil jeg også utfordre Støre på. Arbeiderpartiet har ingen løsninger, sier Listhaug.

Dersom innvandrere vil flytte til steder med høy innvandrerandel må de bevise at de kan forsørge seg selv, foreslår hun.

Partilederen har merket seg at statsministeren den siste tiden har blitt tøffere når det kommer til å snakke om «lov og orden» – saker som tradisjonelt sett har vært svært viktige for Frp.

– Jeg er glad for at han går i riktig retning. Men det minner meg om at han har vært vinglete tidligere også. Jeg husker veldig godt i 2015, da han hadde blitt leder av Arbeiderpartiet. Da mente han Norge skulle ta imot 10 000 syriske flyktninger. Det kom over 30 000 asylsøkere. Det er ingen tvil om at det har bidratt til å gjøre Norge mer attraktivt som asylland.

 Helge Mikalsen / VGFoto: Helge Mikalsen / VG

Statsminister Jonas Gahr Støre sier han har to ting å si til Listhaug sine angrep.

– For det første hadde Frp justisministeren i sju år og kunne gjort noe med alt dette. Men de snakker høyt og gjør lite. De satt med ansvaret da barne- og ungdomskriminaliteten skjøt i været fra 2015, de feilet i oppfølgingen av narkotikakriminalitet, og de feilet i inndragning av utbytte fra de kriminelle. Alt dette gjør vi noe med, med konkrete tiltak og betydelige midler i budsjettet, skriver Støre i en e-post.

– For det andre, vil Frps politikk skape grunnlag for mer kriminalitet, ikke mindre. De vil for eksempel kutte flere milliarder i integrering og norskopplæring.

Les også: Ja, det kan være rasistisk å si «Stem Frp!»

Read Entire Article