Frosta-legen Arne Bye (55) tiltalt for overgrep mot 96 kvinner

3 weeks ago 19



Statsadvokatene i Trøndelag har tatt ut en svært omfattende tiltale mot den tidligere kommuneoverlegen i Frosta, Arne Bye (51). Forsvareren sier at han må anses som uskyldig til det motsatte er bevist.

 Frode Sunde / TV 2
TILTALT: Tidligere kommuneoverlege i Frosta i Trøndelag, Arne Bye, risikerer mange år i fengsel. Her er han avbildet under en handletur i fjor sommer. Foto: Frode Sunde / TV 2

Publisert 17.09.2024 14:11 Sist oppdatert 14 minutter siden

88 av de 96 tilfellene dreier seg om voldtekt. De resterende åtte sakene dreier seg om misbruk av stilling, ifølge tiltalen. 

«Vår klient er innforstått med at tiltalen er svært alvorlig og meget omfattende. Saken har over tid vært en betydelig belastning for vår klient, de fornærmede og deres omgivelser. Vi finner grunn til å understreke at det ikke foreligger dom i saken og at tiltalte skal anses som uskyldig inntil retten eventuelt finner det motsatt bevist», skriver Byes forsvarer, Erlend Hjulstad Nilsen, i en pressemelding. 

Samtlige tiltaleposter gjelder handlinger som skal være begått i forbindelse med medisinske undersøkelser foretatt av Bye i perioden 2004 til og med 2022. 

Med ett unntak er undersøkelsene foretatt på kontoret til Bye. En rekke av undersøkelsene er filmet uten de fornærmedes kunnskap eller samtykke, ifølge statsadvokatene. 

Saken er forhåndsberammet ved Trøndelag tingrett med oppstart 5. november 2024. Det er satt av 16 uker til behandling av saken.

Over 200 anmeldelser

Den mye omtalte Frosta-saken nådde offentligheten sommeren 2022. Da besluttet Helsetilsynet å anmelde Arne Bye, og samtidig suspendere hans autorisasjon som lege, etter flere klager. 

Derfor identifiserer TV 2 Arne Bye

Arne Bye har hatt en betrodd stilling som kommuneoverlege i Frosta kommune i en årrekke.

Tiltalen omhandler forhold som skal ha skjedd i kraft av hans stilling. Det er på generelt grunnlag et overmaktsforhold mellom lege og pasient, og derfor stilles det særlige krav til hvordan man skjøtter en slik rolle.

Bye har, som følge av varslene mot ham, mistet jobben og fått legeautorisasjonen sin suspendert av Helsetilsynet.

Når det foreligger en tiltale, mener statsadvokaten at de kan bevise hans skyld. Arne Bye nekter straffskyld og ikke dømt.

TV 2 vurderer likevel at sakens omfang og alvorlighetsgrad likevel tilsier at offentligheten har krav på å få vite hvem Bye er.

Like etter startet politiet sin etterforskning.

Da saken ble sendt til statsadvokaten i juni, var han siktet for 34 tilfeller av voldtekt, mens 93 kvinner hadde status som fornærmet.

Samtidig opplyste politiet i september i fjor at de hadde gjenkjent og kontaktet 159 personer på beslaglagte videoer i saken. Det førte til en lang rekke nye anmeldelser, slik at Bye er anmeldt for minst 200 straffbare forhold.

6000 timer video

TV 2 besøkte den lille halvøya i Trondheimsfjorden i februar 2023, for å snakke med noen av kvinnene som hadde varslet mot den tidligere kommuneoverlegen.

 Stein Roar Leite / TV 2
ANKLAGES: Arne Bye, her avbildet i et tidligere intervju han gjorde med TV 2 mens han var kommuneoverlege. Foto: Stein Roar Leite / TV 2

En av de TV 2 møtte, en kvinne i slutten av 20-årene, fortalte da blant annet at måten Bye berørte henne på, og måten hun ble bedt om å bevege seg på mens han gjorde en undersøkelse av henne, gjorde at hun skjønte at noe var galt.

Politiet har tidligere uttalt at de i saken har beslaglagt videomateriale på over 6000 timer.

I dette materialet skal noen av de filmede ha blitt utsatt for det politiet betegner som seksuell omgang i strid med straffelovens bestemmelser for voldtekt.

Read Entire Article