Frosta-legen Arne Bye (55) erkjenner straffskyld for deler av tiltalen

4 days ago 8



 Tore Kristiansen / VG Foto: Tore Kristiansen / VG

Den tidligere kommuneoverlegen i Frosta kommune er tiltalt for voldtekt av 88 kvinner.

onsdag 2. oktober kl. 12:00

– Det er nå gjennomført avhør av vår klient hvor han har erkjent straffeskyld for tre tilfeller av voldtekt, fordi fornærmede i rettslig forstand har vært ute av stand til å motsette seg handlingen, skriver Erlend Hjulstad Nilsen i en pressemelding.

Han er advokat og forsvarer til Bye.

– Videre har han erkjent til sammen 40 tilfeller av misbruk av stilling til å oppnå seksuell omgang, skriver Nilsen videre.

 Fredrik Solstad / VGLEGEKONTORET: Her jobbet den tidligere kommuneoverlegen. Foto: Fredrik Solstad / VG

Totalt 96 kvinner er fornærmet i saken. Kvinnene var pasienter av Bye.

Ifølge den omfattende tiltalebeslutningen skjedde voldtektene på legekontoret, der kvinnene var til medisinske og gynekologiske undersøkelser.

  • Les mer om varslene mot Bye og hva som fikk alarmklokkene til å ringe i denne saken

I tiltalen beskrives det hvordan legen førte fingre og gjenstander inn i kvinnene, og berørte klitoris på «en masturbasjons­lignende måte».

Handlingene ble ofte utført mens pasientene var i posisjoner som hindret dem i å se hans bevegelser, og uten deres samtykke.

«Hun var avkledd nedentil og plassert i en gynekologstol på en måte som gjorde at hun ikke hadde god oversikt over hans bevegelser», heter det flere steder i den 23 sider lange tiltalen.

Handlingene skal være begått i forbindelse med medisinske undersøkelser i perioden 2004 til og med 2022.

– Flere av de forhold vår klient har forklart seg om ligger langt tilbake i tid. Av den grunn har det forut for avhør vært nødvendig å gjennomgå et svært omfattende bevismateriale. Det er årsaken til at det først på nåværende tidspunkt er avgitt forklaring i enkeltsaker, skriver Nilsen i pressemeldingen.

Det har vært tre runder med klager på Frosta-legen:

  • Det første varselet på kommuneoverlegen kom i 2006. Det endte den gangen med en advarsel.
  • I 2017 kom det en ny klage, fra en da 17 år gammel jente. Denne saken ble avsluttet etter en samtale mellom jenta og legen.
  • Det var den tredje klagen, i 2021, som førte til at Helsetilsynet anmeldte legen.

Hør Krimpodden sin episode om tiltalen:

Hva slags form for voldtekt er det snakk om i denne saken?

Ifølge straffeloven er en voldtekt å skaffe seg seksuell omgang ved vold eller truende atferd, eller ved at offeret er bevisstløs eller av andre grunner ute av stand til å motsette seg handlingen. 

I skjønnlitteraturen og på film er voldtekt gjerne presentert som en voldelig hendelse med penetrering. 

Men det trenger ikke å være penetrering med kjønnsorgan involvert for å være en voldtekt. Å masturbere klitoris regnes også som seksuell omgang. 

Fastlegen er siktet for å ha hatt seksuell omgang med pasienter som politiet mener har vært ute av stand til å motsette seg handlingen.

Dersom man ligger i en gynekologstol og er avkledd i forbindelse med en undersøkelse, vil nok en seksuell berøring fra legen opplevdes som overraskende, overrumplende og sjokkerende, slik at man ikke vil være i stand til å motsette seg en slik handling før berøringen er gjennomført. Det er ikke uvanlig å «fryse til» i en slik situasjon.

For å være i stand til å motsette seg en handling, må man vite at den skjer. Når man er til gynekologisk undersøkelse, antar man at legen gjør jobben sin ved å undersøke underlivet, fremfor å utnytte stillingen sin til å skaffe seg seksuell omgang.

KILDE: Advokat Hege Salomon

Read Entire Article