Fra solformørkelse til skittkasting: Harris og Trump bruker milliarder på reklame

2 weeks ago 22



Donald Trump og Kamala Harris skal bruke over 10 milliarder kroner på TV-reklame frem til valgdagen i november.

  • Gunnar Kagge

Publisert: 23.09.2024 11:22

Det koster å få frem budskapet sitt i en amerikansk presidentvalgkamp: I løpet av de to neste månedene skal Kamala Harris og demokratene kjøpe reklameplass for nesten 4 milliarder kroner. Det kommer på toppen av over 4 milliarder kroner demokratene har brukt så langt i år.

Donald Trump og republikanerne henger etter i konkurransen om å samle inn penger og kjøpe reklametid på TV. Mens president Joe Biden var kandidat, regnet de med at det ikke var nødvendig.

De neste månedene vil TV-seerne i USAs viktigste vippestater få servert forsøk på å bygge opp eller rive ned presidentkandidatenes troverdighet.

Valgkamporganisasjonene kryssklipper og setter sammen informasjon for å skape et dårligst mulig inntrykk av motstanderen:

Harris gjør også sitt for å stille Trump i et så dårlig lys som mulig:

TV-reklamen styres inn mot viktige grupper. Før debatten mellom Trump og Harris den 10. september, kjøpte demokratene tid på Fox News, begrenset til West Palm Beach og Philadelphia. Debatten ble holdt i Philadelphia.

Målet var å sikre seg at Donald Trump så reklamen, og ble irritert:

En avgjørende dag

Joe Biden slet med å engasjere store og små bidragsytere.

Det bildet endret seg dramatisk over natten: Søndag 21. juli trakk han seg fra kampen om verdens mektigste jobb. I måneden etter samlet Kamala Harris inn over 540 millioner dollar, over 5,5 milliarder kroner.

Donald Trump på sin side, skrøt i en e-post til tilhengerne av at han samlet inn 1,4 milliarder kroner. Valgkamporganisasjonen hans har nå 3,2 milliarder kroner, skriver han.

Men også andre samler inn penger: Det er såkalte Political Action Committees (PACs) på begge sider. Disse organisasjonene støtter kandidatene, men har ikke lov til å samarbeide direkte med valgkamporganisasjonene.

Debatten mellom Trump og Harris ga støtet til nye kampanjer.

Hva er de viktigste budskapene?

En PAC som støtter Kamala Harris, American Bridge 21st Century, kjøpte reklametid for 160 millioner kroner etter debatten. Pengene rettes inn mot vippestatene Pennsylvania, Wisconsin og Michigan.

Budskapet er de to kandidatenes syn på abort. Donald Trump henges ut for å ha utnevnt høyesterettsdommerne som avskaffet den nasjonale abortloven.

Samtidig skal Trump-vennlige Preserve America bruke 320 millioner kroner på TV- og nettreklamer i september. Og Right for America skal bruke 640 millioner kroner. Begge organisasjonene konsentrerer seg om innvandring over grensen fra Mexico.

Sikret seg reklameplassen

Demokratene var tidligst ute med å kjøpe reklametid på TV, viser tall fra selskapet Adimpact. Ved utgangen av august hadde de bestillinger på rundt 3,3 milliarder kroner. Trump og republikanerne hadde bestilt reklametid for 1,2 milliarder.

At Trumps leir henger etter, kan skyldes at de tok seieren på forskudd. Det endret seg etter at Joe Biden ga opp.

The Financial Times skriver at demokratene allerede har sikret seg mye av den beste sendetiden. Og prisene er lavere om man bestiller tidlig.

Den mest effektive kanalen

Langt fra alle pengene som samles inn, går til reklame. Kandidatene har også utgifter til ansatte, lokaler og valgmøter. De bruker også mye på sosiale medier. Men TV-reklame er fortsatt den mest effektive kanalen ut til velgere, ifølge The Los Angeles Times.

Avisen siterer kilder i reklamebransjen som regner med at partiene vil bruke 30 prosent mer på TV-reklame i år, sammenliknet med 2020.

I tillegg til å investere tungt på TV, planlegger demokratene å bruke over 2 milliarder kroner på reklamer som skal spres via internett, på strømmetjenester og Youtube.

Ikke plass til nyanser

Poenget med reklamefilmene er å påvirke velgernes oppfatning av kandidatene. Man har kort tid, i løpet av et minutt eller to skal man skape et inntrykk som fester seg.

Da er det ikke plass til nyanser og forbehold. Ett eksempel er denne filmen republikanerne laget før Joe Biden trakk seg:

Da Harris ble kandidat, endret republikanerne tema. Mot Biden var et av de viktigste argumentene den høye inflasjonen. Da Harris overtok som kandidat, vred Trumps folk fokus mot kriminalitet.

Trump beskylder henne for å være for snill mot harde kriminelle, og bruker argumenter fra tiden hennes som statsadvokat og justisminister i California:

Krim er viktig for Kamala Harris også. Men med en annen innfallsvinkel.

Noe av det første Harris sa om Trump etter at hun pekte seg ut som demokratenes kandidat, var at «hun kjenner typen» fra sin tid som anklager i California.

Demokratene legger ikke fingrene imellom her:

Hvor kjøper partiene reklame?

Pengene brukes først og fremst i vippestatene. Det er der valget avgjøres. Pennsylvania er den viktigste. Det gjenspeiles i partienes kjøp av reklame. Dersom Harris vinner denne staten, samt Wisconsin og Michigan, kan hun trolig flytte inn i Det hvite hus.

Etter at Harris ble kandidat, har bildet endret seg. Nå kan også andre stater komme i spill. Derfor øker pengebruken i stater som Nord-Carolina. Georgia og Arizona vil øke utover høsten.

Noe annet enn penger kan avgjøre

Å vinne kampen om å samle inn mest penger, er ikke det samme som å komme først på selve valgdagen. I 2016 samlet Hillary Clinton inn 12,7 milliarder kroner, ganske nøyaktig dobbelt så mye som Donald Trump, skrev Politico.

Det hjalp henne til å få flest stemmer, men ikke til å vinne de viktige vippestatene.

Trump var langt flinkere til å skaffe seg gratis oppmerksomhet, ved hjelp av provokasjoner og utspill. Mediene bet på agnet, gang på gang. Ikke minst gjaldt det de liberale mediene, som Trump elsker å fremstille som motstandere.

Skygger for solen

Donald Trump forbindes ofte med harde og gjerne udokumenterte anklager mot politiske konkurrenter. Men han har også spredt reklamefilmer som skal bygge egen profil.

I forbindelse med solformørkelsen tidlig i april, la han ut en spesiell film på sosiale medier. Den viser at profilen hans skygger for solen, mens befolkningen jubler ekstatisk.

Videoen ble latterliggjort på de store mediene. Slik fikk han ut budskapet, uten å betale mer enn sannsynligvis ganske lave produksjonskostnader:

Hør Forklart om presidentdebattenes effekt:


Lurer du på hvem som leder racet mot Det hvite hus? Her får du oppdatert status fra meningsmålingene i USA.

Har du spørsmål om valgkampen? Her kan du få siste nytt fra presidentvalget 2024 og stille våre reportere spørsmål om det du måtte lure på.

Read Entire Article