Fra pizzabrett til lekker lampe på 1–2–3

4 hours ago 2



De siste årene har har det vært mye fokus på «fast fashion»-industrien. I Norge kaster vi i snitt 49.000 tonn tekstiler rett i søpla hvert år. Det vi kanskje ikke er like bevisste på, er at forbruket vårt til oppussing og interiør er enda høyere.

Svimlende 80 milliarder er summen vi bruker på hjemmene våre hvert år ifølge en artikkel på forskning.no.

Ikke bare er vi flinke til å bruke penger på boligen vår, men hver og en av oss kaster også utrolige 65 kilo møbler i året. Norge troner helt i toppsjiktet over land som bruker mest penger på interiør og oppussing.

Mange nordmenn eier sin egen bolig, og vi ønsker å ta vare på det dyrbare vi har kjøpt. Men det er ikke bare vedlikehold som er grunnen til det skyhøye tallet, for de siste 30 årene har møbelforbruket vårt tredoblet seg. Hvorfor?

Etter å ha observert og deltatt på ulike SoMe-plattformer i fem år tror jeg det økende forbruket vårt henger sammen med at vi i langt mindre grad knytter oss til ting som vi gjorde før. Hvor ofte hører du noen si at de skal kjøpe en sofa som skal vare de neste 20 årene?

Camilla Bakken fra Kristiansand jobber blant annet som interiørdesigner og influenser og har 665.000 følgere på Instagram. Hun brenner for interiør og DIY, og setter stadig i gang med nye prosjekter. Hver sjette uke skriver hun i Abito. Foto: Camilla Bakken

Vi har et mye større søkelys på hva som er fint akkurat nå. Kostnad er også et stort faktum. Ingen dum tanke om vi ønsker å bruke mindre penger på interiør, men hvorfor ser vi da at møbelforbruket øker?

Jeg skal ikke spekulere for mye i tallene, men jeg mistenker at vi står ovenfor en «fast fashion» interiørbransje som stadig pusher billigere og billigere møbler. Og i kjølvannet av dette lønner det seg ikke lengre å fikse møbler og interiør som går i stykker. Kanskje trenger vi en påminnelse på hvordan vi tar vare på det vi har?

Gjenbruk og «gjør det selv»

Det er dette jeg har jobbet aktivt med de siste årene. Mitt ønske er å virkelig vise at «gjør det selv»- og gjenbruksprosjekter ikke kun trenger å bestå av teakmøbler og piperens.

– Slipp deg løs, det er ditt hjem

Vi må rette fokuset mot det vi allerede har. Men mange trenger litt overbevisning om at de kan klare å lage ting selv. Jeg pleier å sammenligne oppussing og interiør med matlaging. For at du skal kunne sette sammen et godt måltid, så må du vite hvordan du bruker og ser muligheten i ingrediensene. Det samme gjelder hjemmene våre.

Målet mitt er å hjelpe deg til å bli en bedre «kokk» og at du skal bli enda flinkere til å finne den rette oppskrift for ditt hjem og se mulighetene i det du har fra før. Vi starter med et par enkle oppskrifter.

Lag din egen potteskjuler

Har du tenkt over at du kan lage en lekker potteskjuler med to vegghyller? Noe av det gøyeste jeg vet er å sette ukjente elementer sammen og se hva resultatet blir.

Du velger selv om du vil ha bunn i potteskjuleren eller ikke.. Foto: Camilla Bakken

Du trenger ikke å beholde bakplaten på noen av hyllene, men jeg valgte å beholde en bakplate som «bunn» til potteskjuleren. Legg et tynt lag med lim på toppen av hylla og plasser den siste hylla oppå (denne gangen må du ta bort bakplaten).

Enklere blir det ikke, og du har nå laget din helt egen potteskjuler.

Lag din egen vegglampe

Det klassiske snurrebrettet som mange har liggende i skapet kan brukes til mer enn å servere mat. Med kun en enkel LED-stripe kan du forvandle brettet til en lekker lampe på få minutter.

Du trenger:

  • Ett eller flere snurrebrett (jeg har brukt «Snudda» fra IKEA)

  • Bildeoppheng med borrelås (selges hos de fleste jernvarehandlere)

  • LED- stripe med batteri eller på strøm (jeg kjøpte mine hos elektroimportøren)

De aller fleste LED- striper kommer med klister på baksiden. Fest borrelåsene på flatsiden av snurreplaten og heng lampen opp på veggen.

Neste gang du sier til deg selv eller andre at du ikke er «handy» eller flink til å lage ting, så vet vi begge to at det ikke er sant. En liten hjemmelekse til neste gang er å lete etter gøye former du kan lage ting med, og sette sammen ulikt interiør for å se hva du kan skape. Så vil jeg også minne deg på at alt kan males.

Read Entire Article