Fra krigen til profflivet i Oilers: – Dette er starten på noe stort

2 hours ago 5



Det ble en minnerik første dans i DNB Arena for Mykola Kosarev. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad

To år etter at han måtte flykte fra hjemlandet, er han blitt en fullverdig del av Oilers-troppen. Nå er han sulten på mer.

DNB ARENA: – Det legger jeg ikke merke til. Alder spiller ingen rolle ute på isen, sier 16 år gamle Mykola Kosarev.

Den unge ukraineren unnskylder engelskferdighetene sine når han møter Aftenbladet kort tid etter kampslutt mot Lørenskog.

Likevel trekker han pusten, drar frem ordene og forteller om det som ble en minnerik kamp for hans egen del.

Ikke bare fordi debuten hans i DNB Arena ble en suksess.

Men da rammene rundt kampen ble bygget opp med Fritt Ukraina-tema, betød det langt mer enn kun hva idrettens oppturer kan by på.

– Det viser en fantastisk støtte både til meg, landet mitt og hele det ukrainske folket. Vi er alle takknemlige ovenfor Oilers og alle andre som bistår landet vårt til enhver tid.

Fra Kharkiv til Stavanger

Da Alexander Ytterell kåret banens gigant blant lagkameratene etter kamplutt mot Lørenskog, var han klar i talen til Oilers-garderoben.

– En god kamp, og et godt comeback. Det er mange spillere her som kunne fått den, men kun én helt. «Kosa».

To år etter at livet hans ble snudd på hodet, har den 16 år gamle backen fra Ukraina blitt et fullverdig medlem av Oilers’ spillertropp.

Spoler vi tilbake til februar 2022, så var Kosarev bosatt i storbyen Kharkiv og en del av det ukrainske hockeylaget Sdyshor 2007.

Aftenbladet har tidligere omtalt guttelaget, som befant seg på en turnering i Ungarn da det russiske krigsmaskineriet rullet innover landområdene øst i Ukraina.

Over natten mistet de unge mannskapet livet de kjente, og uten mulighet til å reise hjem var de strandet i nabolandet.

Siden dagen krigen brøt ut har ingen av dem satt føttene sine på ukrainsk jord.

Det ukrainske laget befant seg i Polen da Oilers opprettet kontakt med følget. Ikke lenge etter vendte de nesen mot Norge. Foto: Privat / PRIVAT

Koblingen deres til Norge og Stavanger kom da Oilers startet et prosjekt med Tore Christiansen i spissen, der de ønsket å hente laget til Norge. Etter at arbeidet ble startet, tok det ikke lang tid før laget var på vei mot Norge.

«Reddet» av Oilers – slik går det nå: – En sjanse til å starte et nytt liv

Abonnent

Og etter hvert som de ankom landet og fikk organisert både bosteder og skolegang, kunne laget omsider fortsette å jage nye steg også ute på isen.

Siden inntoget i norsk hockey har laget dominert på aldersbestemte nivåer, og i løpet av sine to første år gått til topps i serien både på U16 og U18-nivå. Men til tross for de mange talentfulle spillerne i det ukrainske laget, er det foreløpig kun én av dem som er tatt opp i a-stallen til Oilers.

– For meg har dette vært et fint sted for å utvikle seg. Det er et godt lag, med fine mennesker som jeg trives med å være rundt, sier Kosarev.

Hedres med arrangement for historiebøkene: – Vi skal sette norsk rekord

Abonnent

– Knapt nok U20-erfaring

Og sånn har den strabasiøse ferden vært for unggutten, fra krigen i Ukraina til debuten i DNB Arena. I forkant av kampen hadde han allerede vært på isen denne sesongen, men aldri før på hjemmebane.

I tospann med Cliff Watson fikk han derimot full tillit i sin første hele kamp i Oilers’ 3. rekke.

30 år gamle Watson var imponert over hva hans 14 år yngre rekkekamerat presterte.

– Det var en betydningsfull kamp for han, ikke bare på grunn av hockeyårsaker. Men det var moro å spille med han der ute, for han gjorde en god kamp og voksen kamp, sier Watson.

Og ifølge flere av aktørene som ser spilleren til daglig, er det snakk om et stort talent som klubben har fått muligheten til å utvikle.

– Han er ung og uerfaren, og har knapt nok hatt U20-erfaring før denne sesongen. Han er veldig til stede, tar steg hele veien, og har gjort en bra jobb så langt, sier Anders Gjøse.

– Det er en fantastisk historie. Det har gått fort for Kosarev, som kun er 16 år og allerede inne i seniorverden. Det er imponerende med måten han stadig utvikler seg på.

Det har vært to strabasiøse år for Mykola Kosarev, som torsdag fikk sin debut for Oilers på hjemmeis i DNB Arena. Foto: Eivind Lagmannsveen

Også Oilers-kaptein Mathias Trettenes er imponert over det han har fått se av unggutten.

– Han er et stort talent. Du kan tenke deg alt han har vært igjennom i så ung alder, så kommer han hit og presterer sånn som han gjør. Det står det stor respekt av, så er det gledelig at han får litt istid nå.

– Det kommer til å gå opp og ned med spilletid for han i en så bred tropp som vi har, men jeg er helt sikker på at dette er starten på noe stort.

– Fortsette å jobbe

At debuten er unnagjort, skal likevel ikke bli brukt som en hvilepute for talentet fra Kharkiv.

For nå er han lysten på mer.

– Dette var min første hele kamp, men den tredje jeg har vært involvert i, sier Kosarev, og nevner både Lørenskog og Stjernen på klingende norsk.

– Jeg har vært på benken også her i DNB et par ganger, men det har vært for risikabelt å gi meg istid på grunn av manglende erfaring. Jeg er jo den svakeste av alle forsvarsspillerne, sier Kosarev ydmykt.

I løpet av kort tid har karrieren til den lovende unggutten skutt fart. Nå vil kun tiden vise hvor han befinner seg to år fra nå.

– Men i dag fikk jeg endelig en hel kamp Nå skal jeg fortsette å jobbe med meg selv. Jeg vil bare fortsette å spille, og holde meg unna skader og lignende. Forhåpentligvis kan det gi meg mer og enda mer erfaring.

Episode 1:

Episode 2:

Episode 3:

Read Entire Article