Fra Bakvendtland til virkeligheten

1 month ago 20



Publisert: 23.08.2024 06:00

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I en lederartikkel 7. august kommenterer Aftenposten vår kronikk 30. juli. Aftenposten er uenig i vårt forslag om å fjerne karakterkravet i matematikk og korte ned lærerutdannelsen til tre år.

Lederskribenten er attpåtil så skråsikker i sin mening at den tyr til ironi: «For i Bakvendtland – der kan alt gå an.» Ironien slår tilbake mot Aftenposten selv. Vi forholder oss ikke til et fiktivt Bakvendtland, men til virkeligheten som snur Aftenpostens logikk på hodet.

Som tidligere realfagslærere i skolen har vi sett virkeligheten i hvitøyet. Derfor:

Karakterkravet: Vi mener, med god forankring i pedagogikkvitenskapen, at «matte skal være et fag for alle». Da kreves høy kompetanse hos lærerne, både i pedagogikk og matematikk. Vi forutsetter at selve lærerutdanningen gir og krever tilstrekkelig faglig kompetanse med hensyn til undervisning i faget.

Mattekarakteren fra videregående spiller da mindre rolle og kan stoppe potensielt gode lærerstudenter med andre viktige erfaringer fra sin skolegang og oppvekst, som kan brukes til å møte elevmangfoldet i skolen.

Kortere utdannelse: Fagpedagogen John Hattie har undersøkt tusenvis av forskningsstudier. Funnene viser at man ikke får bedre læring i skolen ved å forlenge lærerutdannelsen. Det er ikke der løsningen på læringsproblemet ligger. En viktig del av løsningen handler om utvelgelse av fagstoff, læringsmetoder og praksis i skolen. Da kan kortere grunnutdanning være nok.

Men et godt tilbud om etter- og videreutdanning for lærere vil være viktig. Her må minst 50 prosent av innholdet på denne utdanningen være pedagogikk og innovativ fagdidaktikk – som ikke fastholder tradisjonell struktur, men som faktisk bidrar til innovasjon i fagets mål, innhold, arbeidsmåter og evaluering.

For å få det til må det tenkes helt nytt. Det er her fagpedagoger kan spille en viktig rolle.

Glenn-Egil Torgersen

Professor i pedagogikk, Universitetet i Sørøst-Norge

Herner Sæverot

Professor i pedagogikk, Høgskulen på Vestlandet

Read Entire Article