
«The lipstick girl»:
Ana (22) gikk viralt med dette bildet.
Publisert 06.07.2025 23:53
– Situasjonen her er forferdelig, sier Ana Minadze (22) til TV 2.
Hun bor i Georgias hovedstad Tbilisi, der hun studerer statsvitenskap.
Det er ett år siden bildene av henne gikk viralt.
– Alt som skjer er selvfølgelig på grunn av russisk innflytelse. Partiet Georgisk Drøm er Vladimir Putins forlengede arm i Georgia. Han vil at vi skal bli en provins i Russland, mener 22-åringen.

Frykter russisk pass
Påstanden er ikke helt ubegrunnet.
Det styrende partiet, Georgisk Drøm, er av de fleste ansett som svært Russland-vennlig og har i den senere tid tatt flere grep for å knuse all politisk opposisjon.
Russland okkuperer dessuten 20 prosent av Georgia, etter invasjonen i 2008.
– Jeg og vennene mine snakket nettopp om det. Tenk, nå lever vi livene våre, vi går på universitet, vi drar på kafeer og hvor som helst.

– Og én dag kommer vi til å våkne opp til at de beordrer oss til å endre nasjonaliteten i passene våre fra georgisk til russisk, frykter Minadze.
Hun tror at Georgias framtid vil ta én av to retninger: Enten får landet medlemskap i EU, slik mange innbyggere ønsker, eller så blir Georgia en del av Russland.
– Det siste jeg ønsker i livet, er å forlate landet mitt. Men jeg vil aldri bo i Russland. Jeg vil bo hele livet mitt i Georgia og bli gammel her, men hvis dette fortsetter, blir jeg tvunget til å dra, sier Minadze til TV 2.
Hun er ikke alene om å være bekymret.
Forfølger opposisjonen
Human Rights Watch, Den europeiske menneskerettsdomstolen og USAs utenriksdepartement er blant institusjonene som kritiserer Georgia.
Kritikken deres retter seg blant annet mot politisk forfølgelse og angrep på både ytringsfriheten og domstolenes uavhengighet.

Store deler av fjoråret var preget av enorme demonstrasjoner i gatene. På våren var det protester mot innføringen av «Den russiske loven», som formelt heter «Loven om åpenhet om utenlandsk innflytelse». Denne speiler den russiske loven som gjør det mulig for Putin å sensurere media.
Etter valget i oktober blusset demonstrasjonene opp igjen. Først fordi mange anklaget Georgisk Drøm for valgfusk, så fordi partiet i november utsatte arbeidet med å bli medlem av EU.
Selv nå i sommer har ikke protestene dødd helt ut.
– Det er rundt 60 personer som fortsatt sitter fengslet etter protestene. Unge mennesker. Jeg tror snittalderen deres er 18 år eller noe, sier journalisten Ani Chkhikvadze til TV 2.
Hun dekket demonstrasjonene i Tbilisi i fjor, og har publisert arbeid for mediehus som The Washington Post, Foreign Policy og The Spectator.

– Regjeringen forsøker å skremme folk fra å protestere i gatene, blant annet med nye lover. Nå får du for eksempel 2000 dollar i bot for å blokkere en gate under en demonstrasjon, forteller Chkhikvadze.
Dette tilsvarer 20.000 kroner og er over det dobbelte av en gjennomsnittlig månedslønn i Georgia.
Chkhikvadze mener at regjeringssystemet er monopolisert.
– Ikke av ett parti, men av én mann. Han er en rik milliardær og i praksis russisk, sier Chkhikvadze.
Hun snakker om Bidzina Invaishvili.
Han tilbrakte mesteparten av 1990-tallet i Russland, der han startet selskaper innenfor bank- og kommunikasjonssektorene og bygde seg opp som oligark, skriver The Guardian.
Ivanishvili er i dag den rikeste mannen i Georgia og grunnla partiet Georgisk Drøm. Han var også statsminister i 2012 og 2013, etter partiets første valgseier.
– En stund hadde vi hans sikkerhetssjef (Vakhtang Gomelauri, red.anm.) som innenriksminister, hans forretningsforbindelse (Irakli Garibashvili) som statsminister og tannlegen hans (Ekaterine Tikaradze) som helseminister, forteller den georgiske journalisten.
Likevel er situasjonen langt verre i dag, mener statsvitenskapsstudenten Ana Minadze.

– Nå går de også etter opposisjonsledere. De vil ødelegge opposisjonen, så de kan gjøre hva de vil, sier Minadze til TV 2.
Lederen av Nytt Politisk Sentrum, Zurab Japaridze, ble arrestert 22. mai.
Nøyaktig én uke senere ble Nika Melia pågrepet. Han er partileder for Natsebi, Den forente nasjonale bevegelsen.
– De fleste opposisjonsledere kommer til å bli arrestert, mener Minadze.
Trengte pause
Selv unngikk hun arrestasjon under demonstrasjonene i fjor, selv om hun protesterte aktivt dag etter dag.
– De arresterer ikke kvinner like ofte som menn i Georgia. Men jeg ble slått i ansiktet av politiet og angrepet med tåregass.

Hun gjorde det til en gimmick å ta på seg leppestift foran opprørspolitiet.
– Det var bare et innfall. Det startet etter at det hadde vært kaos, og at politiet angrep oss med tåregass og pepperspray. Så roet det seg og da ba jeg vennen min, Georgi, om å ta bilde av meg. Det var ikke planen å gå viralt, jeg ville bare ha det selv, forteller Minadze.
Hun er uansett fornøyd med resultatet.
– Jeg håper å kunne vise det til barna mine en dag, for å vise dem at jeg var ved frontlinjene og at jeg ikke var redd. Jeg var rolig. Jeg visste hva jeg gjorde og hva jeg kjempet for.
Når Minadze snakker med TV 2, befinner hun seg i Bulgaria.
– Jeg trengte hvile, for den politiske situasjonen påvirket min psykiske helse, min familie, mine studier, alt. Jeg ville bare forlate landet for å konsentrere meg om meg selv og studiene, forteller hun.