Fortsatt uklart om Nasrallah-arvtager er død

2 weeks ago 12



Israels statsminister Benjamin Netanyahu sier tirsdag at de har drept arvtageren til Hizbollah-sjefen Hassan Nasrallah, som døde i et israelsk angrep i september. Det skriver Haaretz.

Tidligere har det blitt spekulert i at slektningen til Nasrallah, Hashem Safieddine, ble drept i et israelsk angrep i Beirut tirsdag forrige uke. Safieddine har blitt pekt på av flere som den sannsynlige etterfølgeren til Nasrallah.

Foreløpig er det ikke klart om det er ham Netanyahu sikter til.

Hashem Safieddine

Hashem Safieddine er søskenbarn av tidligere Hizbollah-sjef Hassan Nasrallah.

Foto: AP

Det amerikanske nyhetsnettstedet Axios har tidligere vist til tre ikke navngitte kilder som har uttalt at Safieddine er drept i et angrep i Beirut. Hizbollah har sagt at de har imidlertid mistet kontakten med Nasrallahs nevø etter angrepet.

Israels forsvarsminister Yoav Gallant har uttalt at Safieddine trolig er død, ifølge Reuters.

Nå har talsperson for IDF, Daniel Hagari, uttalt at militæret fortsatt undersøker resultatet av luftangrepet.

Daniel Hagari

Daniel Hagari er kontreadmiral i IDF og er sjef for talsmannenheten til IDF. Dette bildet er fra en pressekonferanse i 2023.

Foto: AFP

Under en pressekonferanse ble han spurt om angrepet på Safieddine, hvor han svarte:

– Vi slo til mot Hizbollahs etterretningshovedkvarter i Beirut. Dette er hovedkvarteret til lederen for etterretningsdivisjonen, Abu Abdullah Mortada. Vi vet at Hashem Safieddine var der sammen med ham. Resultatene av dette angrepet blir fortsatt undersøkt, og Hizbollah prøver å skjule detaljene. Når vi vet mer, vil vi informere offentligheten.

Vil svekke Hizbollah

Angrepet er en del av en målrettet strategi fra IDF sin side for å svekke Hizbollah.

– Vi har innskrenket Hizbollahs muligheter. Vi har tatt ut tusenvis av terrorister, inkludert selveste Hassan Nasrallah, hans arvtager, og arvtageren til arvtageren.

Han understreker Israels rett til å forsvare seg, men også Israels rett «til å vinne».

– I dag er Hizbollah svakere enn de har vært på mange år, sier Netanyahu i en uttalelse.

Israels statsminister advarer libaneserne om at de risikerer like store ødeleggelser og lidelser som folk i Gaza hvis de ikke «frigjør» landet fra Hizbollah.

Benjamin Netanyahu

Benjamin Netanyahu hevdet i en forhåndsinnspilt video at IDF har drept Nasrallahs arvtager.

Foto: Reuters

Allment oppfattet at Safieddine er død

Oberstløytnant Gunnar Gabrielsen befinner seg for øyeblikket i Beirut som privatperson, og han tror med stor sannsynlighet at Hashem Safieddine er blitt drept i israelske angrep.

– Det er vanskelig å si om han er bekreftet drept, men det er allment oppfattet her at han er død, sier han til NRK.

Han legger til at siden det ikke er kommet noen offentlig uttalelse fra Safieddine så langt, så vil det ofte bety at vedkommende er død. Han mener òg at Hizbollah kvier seg for å offentliggjøre at Safieddine er død.

– Selv om martyr døde er veldig sterk i Hizbollah, så er det noe med at en ny leder blir tatt så kort tid etter han blir utnevnt. Det ser ikke bra ut.

Gunnar Gabrielsen

Gunnar Gabrielsen er oberstløytnant i forsvaret, for tiden i permisjon, og arbeider i Sør-Sudan for en afrikansk humanitær organisasjon.

Foto: Frode Fjerdingstad / Nrk

Videre understreker Gabrielsen at IDF enda ikke har bekreftet at Safieddine er drept.

– IDF pleier ikke bekrefte annet enn når de er sikre, så tipper dette er basert på etterretning inn i Hizbollah.

En av grunnleggerne

Gabrielsen sier at Safieddine var en av grunnleggerne av Hizbollah fra 1982 og en «hardliner».

Safieddine har blant annet uttalt at «Hizbollah eksisterer for å knuse og ydmyke Israel».

Det skal ha gått rykter om at IDF hadde droner hengende over åstedet etter luftangrepet mot Safieddine som «umuliggjorde» at noen kunne ta seg inn i bunkeren som hadde blitt sprengt, forteller Gabrielsen.

– Jeg har ikke hørt at disse skulle ha avlevert ild, og det kan være de kun observerte, men libanesere mener det var en angrepsdrone av noe slag, legger han til.

IDF tar flere landsbyer

Gabrielsen tror Hizbollah nå kjenner på trykket.

– De har jo mistet hele sin toppledelse, egentlig flere ganger. Til og med det rådet som utnevner generalsekretæren ble tatt ut samtidig med at etterfølgeren til Nasrallah ble tatt ut, sier han.

Gabrielsen nevner at sør i Libanon ser man at IDF har tatt seg inn i flere landsbyer, og har tatt kontrollen over områdene fra Hizbollah.

– Det er ganske dynamisk for tiden. Spørsmålet er om Hizbollah klarer å tromme sammen en koordinert respons, men det klarer de ikke all den tiden de er på bakbein, sier han og legger til at han tror denne krigen kommer til å vare ganske lenge.

Publisert 08.10.2024, kl. 18.43 Oppdatert 08.10.2024, kl. 22.00

Read Entire Article