– Fortsatt store trefninger

8 hours ago 1



Grensekonflikten i Asia:

Anklagene hagler mellom Thailand og Kambodsja før partene skal møtes til samtaler i Malaysia mandag formiddag.

 Athit Perawongmetha / Reuters / NTB.
ANKLAGER HVERANDRE: Både Thailand og Kambodsja anklager hverandre for å bruke hard skyts i de harde kampene på grensene. Foto: Athit Perawongmetha / Reuters / NTB.

Publisert 28.07.2025 10:44 Sist oppdatert 10 minutter siden

Et titalls mennesker er døde og minst 200.000 mennesker har blitt evakuert fra grenseområdene mellom Thailand og Kambodsja de siste dagene. 

Den pågående konflikten har ført de hardeste kampene mellom nabolandene på over et tiår, og ser ikke ut til å avta med det første. 

Nå har USAs president Donald Trump lagt press på partene for å komme til enighet, noe som har ført til et møte mellom landene mandag. 

 ROYAL THAI ARMY / Reuters / NTB
FLERE DØDE: Thailand har rapportert 22 dødsfall, inkludert 14 sivile, etter at konflikten brøt ut. Kambodsja har ikke offentliggjort et nøyaktig antall dødsfall. Foto: ROYAL THAI ARMY / Reuters / NTB

– Sterke anklager

Mens partene gjør seg klare for dialog, så fortsetter imidlertid kampene i grenseområdene for fullt. 

– Det har vært fortsatt store trefninger i grenseområdene mellom Thailand og Kambodsja, og folk fortsetter å forlate områdene, sier Marte Nilsen til TV 2. 

Hun er seniorforsker ved Institutt for fredsforskning (Prio), med spesialisering i Sørøst-Asia, og sier landene kommer med sterke anklager mot hverandre. 

Kambodsja har blitt anklaget for å avfyre granater mot sivile hjem i Surin-provinsen, av utenriksdepartementet i Thailand. 

Dette nekter myndighetene i Kambodsja for, som påstår hardnakket at thailandske styrker skal ha avfyrt våpen først. 

– Det er anklager om bruk av ulike typer våpen, men det er vanskelig å verifisere hva som faktisk har vært i bruk. Det er ganske sterke anklager mot at det er den andre part som ikke ønsker fred, sier Nilsen. 

 STR / NTB.
EVAKUERER: De harde kampene på grensen mellom Thailand og Kambodsja har ført til en massiv evakuering i området. Foto: STR / NTB.

– Positiv utvikling

De harde kampene har ført til at både USA, Kina og Malaysia har sett seg nødt til å gripe inn for å prøve og få til en løsning mellom landene.

Mandag formiddag møtes Kambodsjas statsminister Hun Manet og Thailands fungerende statsminister Phumtham Wechayachai for å diskutere en potensiell våpenhvile.

– Begge parter har i og for seg hele veien vært klare for fredsforhandlinger eller våpenhvileforhandlinger, sier de. Men det er vanskelig å si om de faktisk ønsker dette, sier Nilsen videre. 

Statsministeren i Malaysia, Anwar Ibrahim, skal holde i samtalene, og representanter for Kina og USA er ventet å være til stede. 

Seniorforskeren ser på samtalene som en veldig positiv utvikling. 

– Jeg forventer at begge parter kommer til å si at de også ønsker fred, men handlingene på bakken har gjenspeilet de uttalelsene som begge parter har kommet med, forklarer Nilsen. 

Bakgrunnen for konflikten:

* I over hundre år har det vært strid om deler av den over 800 kilometer lange grensa mellom Thailand og Kambodsja.

* Landene er uenige om et kart laget av Frankrike i 1907, da Kambodsja var en fransk koloni. Kambodsja har brukt kartet til å gjøre krav på grenseområder, men Thailand mener kartet er uriktig.

* Et av de mest omstridte grenseområdene ligger ved det rundt tusen år gamle tempelet Preah Vihear. I 1962 avgjorde Den internasjonale domstolen (ICJ) i Haag at tempelet tilhører Kambodsja.

* Spenningen økte i 2008, da Kambodsja ville føre tempelet opp på Unescos verdensarvliste.

* De neste årene var det flere sammenstøt i grenseområdene, og til sammen skal rundt 40 mennesker ha blitt drept. Thailandske og kambodsjanske styrker angrep hverandre med artilleri i en uke i 2011.

* I 2013 bekreftet ICJ at Preah Vihear-tempelet tilhører Kambodsja. Thailand mener FN-domstolen ikke har myndighet til å avgjøre saken.

* I mai i år ble en kambodsjansk soldat drept i en kort skuddveksling i et grenseområde kalt Smaragdtriangelet, hvor Thailand, Kambodsja og Laos møtes.

* Thailand innførte strenge restriksjoner langs grensa, og Kambodsja innførte forbud mot thailandske filmer og TV-serier og forbud mot import av flere typer thailandske varer.

* I juni hadde Thailands statsminister Paetongtarn Shinawatra en telefonsamtale med Kambodsjas tidligere leder Hun Sen, der de diskuterte nedtrapping av konflikten. Samtalen ble lekket, og Paetongtarn ble kritisert for å ha vært altfor ettergivende. 1. juli ble hun suspendert av den thailandske grunnlovsdomstolen.

* I løpet av én uke ble flere thailandske soldater såret i landmineeksplosjoner nær grensa. Thailand hevdet at Kambodsja hadde lagt ut nye miner, noe Kambodsja avviste.

* Den siste landmineeksplosjonen skjedde 23. juli, og samme dag hentet Thailand hjem sin ambassadør i Kambodsja. Den kambodsjanske ambassadøren i Bangkok ble utvist.

* På morgenen 24. juli oppsto en skuddveksling mellom thailandske og kambodsjanske soldater nær tempelet Prasat Ta Muen Thom, i et av de omstridte grenseområdene. Begge parter hevder at den andre skjøt først. Kort tid senere brøt det ut harde kamper.

Kilder: AP, Reuters, NTB, CNN, The New York Times.

Read Entire Article