Forsvaret nekter Gunde (19) førstegangstjeneste: – Begynte å hylgråte

2 hours ago 3



Kortversjonen

  • Gunde Tumelionis (19) ønsker å avtjene førstegangstjenesten, men Forsvaret har annullert innkallelsen og gitt henne fritak uten å avklare sikkerhetsklareringen.
  • Hun er født og oppvokst i Norge, men må sikkerhetsklareres som person med tilknyting til et annet land da foreldrene er fra Litauen.
  • Forsvaret beklager situasjonen og konsekvensen av lange sikkerhetsklareringsprosesser.
  • Avgjørelsen gjør at Gunde – som har måttet utsette studieplassen sin i to år – også står uten inntekt fra nyttår.

– Jeg begynte å hylgråte, sier 19-åringen til VG om hvordan hun reagerte på beskjeden om at innkallingen hun først fikk til førstegangstjenesten er annullert.

Søndag løp hun Jessheim vintermaraton og satte ny personlig rekord med tiden 04.04.33 timer.

Det er hennes sjette maraton. Hun deltar også i ultraløp.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

I sommer gikk hun toppturer i militærstøvler for å gå dem inn før førstegangstjenesten.

I vinter trakk hun pulk på ski. Jevnlig har hun gått tre-fire mils fotturer på grusvei med 20 kilos sekk på ryggen.

Hun har også isbadet for å takle kulde.

Nå føles innsatsen forgjeves.

TOPPTUR I MILITÆRSTØVLER: Gunde iført militærstøvlene hun gikk inn på Süphan, Tyrkias tredje høyeste tjelltopp, i juli 2024. Foto: Privat

– Har valgt letteste utvei

I et brev datert 5. november, som VG har sett, fremgår det at Forsvaret må sikkerhetsklarere Gunde Tumelionis før oppmøtetidspunktet for militærtjenesten og at hun tidligere er orientert om dette.

Videre fremgår det at:

«Forsvaret har ikke kommet til en avgjørelse i din sak, og innkallingen til tjeneste annulleres derfor. Vi beklager så mye de ulemper dette medfører for deg.»

Det er ikke klageadgang på vedtaket.

– Det som provoserer er at Forsvaret ikke engang har ferdigbehandlet sikkerhetsklareringen. I stedet har de bare valgt letteste utvei og strøket meg, sier Gunde.

 Hallgeir Vågenes / VGFIKK MILITÆRDRØMMEN KNUST: Gunde Tumelionis (19). Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Flerkulturell

I likhet med storebroren, som har hatt militærtjeneste, er 19-åringen fra Eiksmarka i Bærum født i Norge og har bodd her hele livet.

Men fordi mamma Rūta Mataitytė (51) og pappa Vidmantas «Vidas» Tumelionis (56) vokste opp i Litauen må barna deres sikkerhetsklareres for å kunne avtjene førstegangstjeneste.

Hva betyr «personer med tilknytning»?

  • Forsvaret har en kategori som kalles «personer med tilknytning». Det er egne krav om sikkerhetsklarering for disse.
  • Kategorien omfavner personer som har utenlandske foreldre, etniske nordmenn som har studert i utlandet og alle med en form for tilknytning til utlandet.
  • Også mennesker som kan ha tilknytning til subkulturer inkluderes i kategorien. Eksempler på dette er høyreradikale grupper og MC-gjenger.

VG har tidligere intervjuet unge flerkulturelle som fortalte om hvordan lange sikkerhetsklareringsprosesser i Forsvaret satte livene deres på vent.

  • I juni 2022 innrømmet Forsvaret at de trenger flere saksbehandlere for å få fart på sikkerhetsklareringene.
  • Årlig blir flerkulturelle ungdommer avvist til førstegangstjenesten fordi Forsvaret mener de har usikre koblinger til utlandet.
  • De får dermed ikke sikkerhetsklarering. En slik vurdering kan ta opptil to år.
 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

Innkalt til drømmetjenesten

Vel vitende om kravet om sikkerhetsklarering, tok Gunde selv kontakt med Forsvaret som 17-åring for få tilsendt skjemaet unge må fylle ut før de blir innkalt til sesjon.

Etter gjennomført sesjon fikk hun innfridd førstevalget, som regnes som en av de tøffeste:

– Jeg ble innkalt til tjeneste i Garnisonen i Sør-Varanger, forteller hun stolt.

 Hallgeir Vågenes / VGSKREV FACEBOOK-INNLEGG: Mamma Rūta er opprørt over at datteren Gunde uten begrunnelse er fritatt for militærtjeneste. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Men innkallingen kom med et forbehold: Sikkerhetsavklaringen måtte være avklart innen to måneder før militærtjenesten starter.

Gunde var innkalt til å starte i januar 2025 og ventet dermed bare på å få vite oppmøtedatoen.

– I september begynte venner å få beskjed. Da stresset jeg ikke noe særlig over det og tenkte at jeg sikkert ville få mitt brev senere.

Da et brev til slutt kom, var Gunde sikker på at hun også ville få vite datoen.

Sjokket var stort da hun i stedet kunne lese at hele førstegangstjenesten var annullert. I et separat skriv står det at hun er fritatt fra tjenesten.

Avgjørelsen får økonomiske konsekvenser for 19-åringen.

 Silje Kathrine Sviggum / VGKANINTRØST: Gunde Tumelionis (19) koser med kaninen Tussi (1) hjemme i rekkehuset på Eiksmarka i Bærum. Foto: Silje Kathrine Sviggum / VG

Måtte si nei til jobber

Våren 2024 var hun russ på Nadderud videregående skole. Gunde forteller at hun gikk ut med et karaktersnitt på 6,1.

Ved studieopptaket kom hun inn på det femårige sivilingeniørstudiet i medisinsk teknologi ved Universitet i Bergen.

– Siden jeg ikke skulle i militæret før i januar, har jeg måttet søke om utsatt studiestart helt til høsten 2026. Jeg aner ikke om Forsvarets beslutning nå betyr at jeg kan begynne å studere tidligere eller om jeg må søke på nytt, sier Gunde oppgitt.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

I høst har hun jobbet som barnehageassistent, men nå risikerer hun å stå uten jobb fra nyttår.

– Barnehagen har jo ansatt andre siden de visste at jeg skulle i militæret. Jeg har også sagt fra meg en deltidsjobb som kirketjener og sagt nei til å være skitrener i vinter.

– Hvordan har annulleringen påvirket deg mentalt?

– Jeg følte meg skikkelig tom de første dagene. Jeg har grått mye og vært lei meg. Militæret er noe jeg har gledet meg helt utrolig mye til.

Har du tips til denne saken? Befinner du deg i liknende situasjon? Kontakt  VGs journalist  eller VGs tipsportal på 2200@vg.no

 Hallgeir Vågenes / VGHEKTET PÅ MARATON. Gunde og moren Rūta gjør seg klare til maratonstart under Jessheim vintermaraton 10. november. For to uker siden deltok de i Tyskland, i desember skal de løpe helmaraton i Spania. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Forsvaret: – Sterkt beklagelig

Fungerende sjef for Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA), Ole-Kristian Kristensen, sier til VG at saken vil bli fulgt opp videre.

– Dette er jo ikke bra. Absolutt ikke, sier Kristensen om konsekvensene annuleringen har for Gunde Tumelionis.

– Fra enkeltindividets ståsted oppleves jo dette som urettferdig og snålt.

Han understreker at han ikke kan kommentere enkeltsaker, men at han har stor forståelse for at Gunde befinner seg i en krevende situasjon.

Bilde av Ole-Kristian KristensenOle-Kristian Kristensen

Fungerende sjef i Forsvarets sikkerhetsavdeling (FSA)

– Dette bør ikke og skal ikke skje. Så har det skjedd. Dette må vi jobbe videre med for å bli bedre på, for dette får stor personlig konsekvens, understreker FSA-sjefen.

– Det rammer også Forsvarets omdømme. Det er ikke bra og det er sterkt beklagelig.

– Vil avgjørelsen om fritak være endelig?

– Rent prinsipielt er det det. Men vi vil nå ettergå denne saken for å se hva som har skjedd og hvorfor vi endte der vi gjorde.

Les mer om Forsvarets repsons nederst i denne saken.

– Skikkelig urettferdig

Gundes foreldre er opprørt over situasjonen. Moren beskriver en ubehagelig lojalitetsskvis.

– Vår familie er glade i Norge og veldig lojale. Mange utlendinger føler seg ofte ekskludert, men jeg har alltid forsvart Norge og vært positiv. Det er et sjokk å være i denne situasjonen, sier Rūta Mataitytė til VG.

– Avslaget er skikkelig urettferdig. Jeg klarer ikke å forsone meg med avgjørelsen.

Reaksjonene har rent inn etter at hun skrev om datterens situasjon i et Facebook-innlegg.

– Hvis noen er egnet for førstegangstjenesten, er det Gunde. Hun er ikke bare sterk, hun har også evnen til å samarbeide, mener Rūta.

 Hallgeir Vågenes / VGIDRETTSFAMILIE: Egentlig skulle bare Gunde (t.h.) og mamm Rūta delta, men pappa Vidas (grønt pannebånd) som egentlig skulle heie endte med å løpe størsteparten han også. Foto: Hallgeir Vågenes / VG

Pappa Vidas har selv avtjent obligatorisk førstegangstjeneste som ung i hjemlandet den gangen Litauen var en del av Sovjetunionen.

– Jeg forstår at Forsvaret må gjøre jobben sin. Men dette er et tillitsbrudd og svik mot flerkulturell ungdom, sier han.

Selv har Gunde aldri reflektert mye over at hun er flerkulturell.

– Jeg har alltid følt meg norsk. Men for noen oppe i systemet, så er jeg jo ikke norsk nok.

 Hallgeir Vågenes / VGFoto: Hallgeir Vågenes / VG

– Ikke gi opp!

Sikkerhetsklarering i forsvaret er underlagt strenge regler og kan være tidkrevende å komme i mål med. Sikkerhetstrusselen mot Norge har økt, noe som gjør prosessen mer tidkrevende, ifølge FSA-sjef Ole Kristian Kristensen.

– Hvis vi finner at det er mulig å gjøre noe i denne saken, vil vi ta kontakt. Men jeg vil ikke lage falske forhåpninger. Hun bør planlegge noe annet å gjøre, er budskapet hans til Gunde.

– Hva vil du si til flerkulturell ungdom som leser dette?

– Ikke gi opp! Forsvaret ønsker dere. Dette er ikke et signal fra Forsvaret om at du ikke duger eller at vi ikke stoler på deg. Vi ønsker jo at flest mulig fra ulik bakgrunn skal søke seg til førstegangstjenesten.

I 2022 uttalte Forsvaret til VG at saksbehandlingstiden på inntil to år var for lang. Kristensen ønsker ikke å kommentere om Forsvaret fremdeles har for få saksbehandlere :

– Sikkerhetsklarering er komplekst fordi det handler om personopplysninger som vi må ha tilgang til for å fatte en riktig avgjørelse.

Tips oss

Har du tips til denne saken?

Send oss informasjon, bilder eller video

Tips oss

Read Entire Article