– Først var det vanskelig å tro. Men nå virker det sant.

2 hours ago 5



KYIV/ODESSA (Aftenposten): Bildene avslører nordkoreanske soldater på vei til Ukraina, hevder sørkoreansk etterretning. Er det sant, kan det endre krigen.

Publisert: 19.10.2024 12:33

Diktator Kim Jong-un poserte med skarpskyttergevær da han inspiserte sine spesialsoldater 11. september. Samtidig la han inn en liten atombombe-øvelse. Noen uker senere tok diktatoren farvel med en ny gruppe spesialsoldater, som viste seg frem ved å knuse murstein i bar overkropp.

– Våre tapre soldater skal knuse imperialistene i Vesten, ropte programlederen på TV.

De samme spesialsoldatene er nå i militærleirer i Russland, hevder den sørkoreanske etterretningstjenesten i en ny oppsiktsvekkende rapport. Her legges det frem både satellittbilder, kart og flere detaljerte opplysninger.

Dersom Putin sender nordkoreanske styrker til Ukraina, kan det få helt uante følger. Ukrainerne bruker det som argument for å få mer hjelp fra USA og Vesten.

Hva vet vi egentlig så langt?

 Bildet viser diktatoren Kim Jong-un under inspeksjonen 11. september, hvor han poserte med et skarpskyttergevær. Bildet er fra et ti minutter langt nyhetsinnslag på nordkoreansk TV, som illustrerer hvor langt bak Nord-Korea er rent teknologisk. Hele innslaget består av stillbilder. Foto: Skjermdump fra nordkoreansk TV

Nordkoreanske styrker til angrep i Europa?

Nordkoreanske missiler har i hele år vært brukt i den russiske terrorbombingen av ukrainske byer.

For to uker siden hevdet anonyme ukrainske kilder at seks nordkoreanske missiloffiserer ble drept ved fronten. Denne uken kom påstander om at ordinære bakkestyrker var på vei.

– Dette kan være første skritt på vei til en verdenskrig, sa Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj. Den ukrainske etterretningssjefen Kyrylo Budanov sa at 11.000 var på vei, og ville bli satt inn ved Kursk-fronten i november.

Amerikansk etterretning var skeptisk til påstandene, ifølge The New York Times. Russland avviste det hele kategorisk. Frem til fredag var det helt udokumenterte påstander.

– Først var det vanskelig å tro. Men nå virker det sant, skriver uavhengige russiske medier.

Satellittbildet skal vise 240 nordkoreanske soldater i en russisk militærleir i Khabarovsk østlige Russland, ifølge sørkoreansk etterretning. Bildet ble tatt 16. oktober. Foto: Den sørkoreanske etterretningstjenesten

Hva er nytt nå?

Fredag la Sør-Korea frem en rapport med langt flere detaljer:

  • De første 1500 soldatene ble fraktet fra baser i Jin og Hamung i Nord-Korea mellom 8. og 13. oktober.
  • Transporten gikk til den russiske byen Vladivostok med fire russiske troppe-transportskip og tre eskorteskip. Det er første gang siden 1990 at den russiske flåten opererer i nordkoreansk farvann.
  • Deretter ble soldatene fraktet til fire ulike russiske militærleirer i østlige Russland ca. 7000 kilometer fra Ukraina. Her skal de nå trenes før de sendes til fronten. Rapporten inneholder flere satellittbilder fra havnene, samt to bilder fra to av de russiske leirene tatt 16. oktober.

Ut fra bildene er det ikke mulig å se om det er russere eller nordkoreanere.

Fredag kveld publiserte ukrainske myndigheter en video som skal vise hvordan nordkoreanske soldater mottar utstyr i russisk leir.

Nordkoreanske soldater på vei til Ukraina? Denne videoen publisert av ukrainske myndigheter viser det som skal være nordkoreanske soldater, som får utstyr ved en russisk militærbase i østlige Russland. På videoen høres en soldat som snakker koreansk.

– Hva er dette, spør en av soldatene på koreansk, ifølge den uavhengige russiske avisen Istories.

De fleste eksperter tror Nord-Korea ikke ville sendt soldater til Ukraina uten godkjennelse av Kina. Hvis nordkoreanske spesialstyrker dukker opp ved fronten, kan få svært store konsekvenser.

Nordkoreanske spesialsoldater vinker til diktatoren Kim Jong-un da han gjennomførte en «inspeksjon» 2. oktober. Sørkoreansk etterretning hevder soldatene ble sendt til Russland noen dager senere, og nå gjennomgår trening på russiske militærleirer i de østligste delene av Russland. Foto: Nordkoreansk TV

– Dette er noe helt nytt

– Nordkoreanske soldater på bakken vil endre krigen. Det er viktig å forstå at dette er noe helt nytt.

Det sa Ukrainas utenriksminister Andrii Sybiha i Kyiv torsdag. Ukrainerne håper dette kan føre til mer støtte for Zelenskyjs «seiersplan», som ble lansert denne uken.

– Vi snakker ikke om utenlandske turister som Russland leier inn, slik de har gjort lenge. Nå snakker vi om fullskala bruk av regulære militære styrker fra Nord-Korea på europeisk jord. Dette er en eskalering av krigen i Ukraina. Det øker også faren for at krigen blir større, sa Sybiha.

Under en pressekonferanse i Kyiv torsdag sa Norges utenriksminister Espen Barth Eide sa seg helt enig Sybiha.

– Vi er veldig bekymret for disse nyhetene om Nord-Korea, sa Barth Eide. Samtidig la han til at dette også kan tolkes som et tegn på at Putin sliter. De russiske tapene i sommer og høst har vært de høyeste vi har sett så langt i krigen.

– Hvis det stemmer at Russland nå må be Nord-Korea om slik hjelp, så tyder det også på at Russland har problemer.

Read Entire Article