Da Romerike og Glåmdal tingrett behandlet saken i fjor vår, landet retten på to år og to måneders fengsel. Tiltalen gjaldt seksuell omgang med fosterbarn under 18 år, og seksuell omgang ved misbruk av av overmaktsforhold etter at den aktuelle gutten hadde fylt 18.
Bakteppet var at en kvinne hadde hatt et forhold til en afghansk asylsøker. Dette var ikke bestridt. Det som derimot var bestridt, var guttens reelle alder, samt om det forelå noe reelt misbruk av overmaktsforhold.
Ble først nektet
I april nektet Eidsivating lagmannsrett å fremme anken i sin helhet. Etter begjæring fra forsvarer, omgjorde så lagmannsretten nektelsen for det første av de to tiltalepunktene. Etter anke til Høyesterett, ble også det andre tiltalepunktet henvist til ankeforhandling. Denne ankehandlingen gikk i desember.
Nå foreligger det rettskraftig dom der kvinnen, etter først å ha blitt nektet anke fullstendig, frifinnes på begge tiltalepunktene. Forsvarer i saken har vært Thomas Randby fra Elden Advokatfirma. Han overtok etter at anken var nektet fremmet, i april i fjor.
– Dette viser hvor viktig en reell ankeforhandling kan være, og at den ikke kun foretas ved en dokumentgjennomgang fra lagmannsrettens fagdommere, sier John Christian Elden.
Dissens
I dommen fra lagmannsretten, er frifinnelsen enstemmig på tiltalens punkt én. Dette fordi retten mener mener det er uklart når fornærmede egentlig er født, og derfor tilsvarende uklart om gutten var over eller under 18 da forholdet fant sted.
På tiltalen punkt to, misbruk av overmaktsforhold, frifinnes kvinnen av et bestemmende mindretall, bestående av tre meddommere. Det frifinnende mindretallet mener forholdet bar mer preg av gjensidig kjæresteforhold, enn misbruk av overmakt. Sentrale bevis i saken var SMS-kontakten de to imellom.
– Om lagmannsretten hadde fått det som den ville i denne saken, ville den ha stadfestet et justismord allerede i april 2024, i stedet for at tiltalte etter en forsvarlig muntlig ankeforhandling gjennom en uke, med Thomas Randby ved sin side, gikk ut som fullt frifunnet, sier Elden.
Får oppreisning
I tingretten ble kvinnen dømt til å betale 240.000 kroner i oppreisning til fornærmede. Dette reduseres i lagmannsretten til 150.000 kroner. Årsaken er at det flertallet på fire som ønsket domfellelse på punkt to, er tilstrekkelig til å konstatere ansvar for det sivile kravet. Men altså ikke nok til straffansvar, som krever fem stemmer.
– Det er en grunn til at straffesaker i Norge skal avgjøres av et lekmannsflertall, og dette belyser behovet for at alle dommere selv får høre vitner og se bevis. Ved skriftlig ankenektelse mister man det perspektivet, og den bør derfor kun brukes der resultatet er åpenbart. Det var det langt fra her, sier Elden.
Også i tingretten var det for øvrig dissens fra en meddommer.