Formel 1-designeren tjener mer enn førerne

2 weeks ago 13



Mesterhjernen Adrian Newey (65) kan ifølge en rekke medier komme til å tjene 400 mill. kroner i året i Aston Martin.

  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 08.10.2024 11:08

Formel 1-designeren går fra rundt 100 mill. kroner i årsinntekt i Red Bull til en grunnlønn på 300 mill kroner og en mulig årslønn på 400 mill kroner i Aston Martin om det blir suksess, melder BBC og en rekke andre medier.

Bare to av Formel 1-førerne, Lewis Hamilton og Max Verstappen, tjener mer, ifølge Sports Illustrated og crash.net, men en del andre medier mener at også Lando Norris ligger over Newey på lønnstoppen.

Uansett: Newey tjener mer enn førerne i sitt eget team, Fernando Alonso og Lance Stroll.

Hvordan i all verden kan Aston Martin hente inn Formel 1s mesterhjerne og investere milliarder av kroner - uten å bryte pengetaket?

  • Newey skal altså tjene bortimot en halv milliardd kroner i året.
  • Tidligere verdensmester Alonso får kontrakt ut 2026.
  • Aston Martin skal åpne en topp moderne vindtunnel.

Aston Martin-teamet er eid av Lance Strolls styrtrike far Lawrence.

Hvordan er dette mulig når Formel 1-teamene har et budsjett-tak på drøyt 1,4 milliarder kroner?

– Alle kostnadene er ikke innenfor budsjettaket, som bygging av fabrikk og lønninger til førere og de dyreste i administrasjonen. Budsjettaket er først og fremst for det årlige driftsbudsjettet for å drifte racingteamet, forteller Viaplay-kommentator Atle Gulbrandsen.

Reglene gjelder ikke de tre sjefene som har høyest lønn - og dermed faller Adrian Newey utenfor budsjett-taket. Det også unntak for investeringer.

Ifølge BBC har Aston Martin gjort investeringer for rundt 2,7 milliarder kroner.

Lance Strolls far, Lawrence, har en aksjepost i Aston Martin. Sky har avslørt at to investeringsselskap er i ferd med å kjøpe seg inn med store aksjeposter på over 20 prosent.

Lance Stroll og Fernando Alonso. Foto: NATALIA KOLESNIKOVA / AFP / NTB

Sky og andre medier skriver at prisen på Aston Martins Formel 1-satsing vil være minst 1,5 milliarder pund, som tilsvarer 20 milliarder kroner.

Når kan denne pengebruken gi resultater i form av gull og glitter?

Atle Gulbrandsen igjen:

– Jeg tror Aston Martin kommer til å kjempe om titler nå som de har fått med Newey på laget, men jeg tror ikke det skjer før tidligst i 2027. Da har Newey fått litt tid på seg til å bygge.

  • Sesongen 2023 var lenge oppløftende for Aston Martin. Fernando Alonso endte på 4. plass, mens Lance Stroll ble nummer ti.
  • 2024 har ikke vært like bra. Alonso er nummer ni og Stroll nummer ti så langt.
  • I konstruktørmesterskapet var Aston Martin rett bak «de fire store» i 2023. I 2024 er det et hav opp.

– Jeg tror at Newey blir en «gamechanger» for oss. Han er en vinner og ønsker virkelig å vinne i alt han gjør, sier den tidligere Formel 1-føreren og Aston Martin-ambassadøren Pedro de la Rosa ifølge motorsportweek.com.

Adrian Newey regnes som den beste designeren av Formel 1-biler i historien. Han har vunnet 13 førertitler og 12 konstruktørtitler med Williams, McLaren og Red Bull.

Nå venter Aston Martin.

Read Entire Article