Forlaget fraskriver seg sitt etiske ansvar og bidrar til forhåndsdømming

4 days ago 7



Advokat Javeed H. Shah svarer forlegger Cathrine Sandnes. Foto: Ole Berg-Rusten, NTB

Å anklage en person for vold og voldtekt i en profilert bokutgivelse før saken er blitt prøvd i en domstol, er dypt problematisk.

Publisert: 02.10.2024 10:27

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

I et fattig forsøk på å kontre min støtte til Svein Tore Bergestuens prinsipielle ønske om en etisk plakat for sakprosa utviser forlegger Cathrine Sandnes manglende rettferdighetssans og juridisk forståelse (Aftenposten, 29. september).

Kagge forlags beslutning om å publisere Abida Rajas bok før tiltalen mot hennes eksmann var tatt ut, fremstår som et brudd på prinsippene om uskyldspresumpsjon og rettferdig rettsprosess. Forlaget fraskriver seg sitt etiske ansvar og bidrar til forhåndsdømming. Man kan også spørre seg om publiseringen skapte et utilbørlig press på påtalemyndigheten til å ta ut tiltale mot min klient.

Å anklage en person for vold og voldtekt i en profilert bokutgivelse før saken er blitt prøvd i en domstol, er dypt problematisk.

Det Sandnes ikke omtaler, er forlagets økonomiske interesser. Abida Rajas bok var den fjerde mest solgte i 2022. Dette og Rajas egne interesse av å få ut sin versjon før en rettssak ser ut til å ha vært avgjørende for publiseringstidspunktet.

For mange var det ønskelig at min klient møtte i retten i november i fjor. Men at hovedforhandlingen ble utsatt fordi påtalemyndigheten ikke har gjort jobben sin, skal ikke ramme den tiltalte.

Forlagets interesse i nå også å utgi oppfølgerboken til Jawad Raja er åpenbart dominerende. Boken kunne ha ventet.

Offentligheten er kjent med pågripelsen i Skottland, og prosessen med å få min klient utlevert til Norge er i gang. Å påstå at utgivelsen av oppfølgeren er nødvendig av sikkerhetshensyn, gir derfor heller ikke mening, gitt at min klient allerede er fengslet.

Når det gjelder Abida Rajas bok og den påståtte objektiviteten basert på politiavhør, barnevernspapirer og andre dokumenter, endrer ikke dette det faktum at innholdet er hennes subjektive opplevelse og tolkning. Det kan ikke utelukkes at min klients versjon er annerledes. Å føre fremtidige rettssaker fra kun én parts side i bøker og mediene underminerer uskyldspresumpsjonen, som er en hjørnestein i vårt rettssystem.

Read Entire Article