Forhandler om Svalbard-salg uten tillatelse: – Brudd på norsk lov

4 hours ago 2



– Dette er de beste eierne som de (selgerne) kan tenke seg.

Det sier advokat Per Kyllingstad, som representerer eierne av den siste privateide eiendommen på Svalbard – Søre Fagerfjord, til NRK.

Etter lengre tids arbeid med å selge eiendommen, som i over 100 år har vært i privat eie, forhandler nå selskapet om å selge aksjer til ledende globale miljøorganisasjoner og stiftelser.

– Her kommer det miljøvernorganisasjoner inn, som har som eneste formål å ivareta klima, hav og Arktis, sier Kyllingstad, og forteller at eierne vil tilbakeføre nær halvparten av salgssummen til en miljøstiftelse.

 Terje Bendiksby / NTB

Advokat Per Kyllingstad representerer eierne av selskapet.

Foto: NTB

Nærings- og fiskeridepartementet opplyser til NRK at de ikke har mottatt noen henvendelser fra dagens eiere av Svalbard-eiendommen Søre Fagerfjord om forhandling og gjennomføring av erverv av eiendommen.

Dette kan de ikke gjøre uten departementets samtykke, påpeker næringsminister Cecilie Myrseth (AP).

– Det er ikke selgerne som avgjør om de har funnet en akseptabel kjøper eller ikke. Det er det Næringsdepartementet som gjør. De er nødt til å ta kontakt med oss og ikke minst sende en søknad med all relevant informasjon både om forhandlinger og hvem som eventuelt ønsker å kjøpe, sier Myrseth til NRK.

Hun reagerer på at selgerne nå hevder det pågår forhandlinger om salg, uten at departementet er informert på forhånd.

I et dokument NRK har sett, kommer det frem at selskapet skal ha mottatt bud på 250–300 millioner dollar, noe som tilsvarer om lag 3,1 milliarder norske kroner etter dagens kurs.

Cecilie Myrseth

Næringsminister Cecilie Myrseth.

Foto: Erik Waagbø / NRK

Traktatbrudd

Regjeringen valgte i juni 2024 å dra i nødbremsen for å hindre salg av eiendommen til uønskede aktører.

Gjennom vedtak fattet etter sikkerhetsloven § 2-5, kunne det verken forhandles om eller gjennomføres erverv av aksjer som direkte eller indirekte vil gi kjøperen en samlet direkte eller indirekte eierandel på minst 10 prosent av aksjekapitalen, andelen eller stemmene i selskapet.

Dette vedtaket mener Kyllingstad representerer et brudd på så vel Svalbardtraktaten som Svalbardloven, og viser til likebehandlingsprinsippet.

– Dette forbudet om salg og erverv retter seg mot aktører hvor det kan oppstå en ikke-ubetydelig risiko for at nasjonale sikkerhetsinteresser kan bli truet. Dette er utenfor hjemmelen i vedtaket, så eierne står fritt, sier han, før han fortsetter:

– Vi snakker nå om et salg til miljøvernorganisasjoner og stiftelser fra Nato-land og allierte stater. Det representerer i hvert fall ikke noen trussel mot nasjonale sikkerhetsinteresser.

Myrseth avviser brudd på Svalbardtraktaten og Svalbardloven, slik Kyllingstad hevder.

– Det avviser jeg på det sterkeste. Vår jobb som regjering er å ivareta Norges interesser og sikre ro og stabilitet på Svalbard. Vi har fattet dette nødvendige vedtaket. Jeg forventer at alle forholder seg til norsk lov.

– Lovstridig

Bortsett fra gjennom media, er ikke departementet kjent med at det pågår forhandlinger om eiendommen.

– Dersom det er tilfellet, så er det lovstridig. Det er i strid med vedtaket som nå er gjort også etter sikkerhetsloven, sier Myrseth.

Hun understreker at selskapets handlinger, dersom det Kyllingstad sier stemmer, er et lovbrudd.

– Er dette noe dere vi ta med dem?

– Jeg regner med at de forholder seg også til norsk lov, og at de tar kontakt snarest med oss, dersom det stemmer, det som de nå sier.

NRK har tidligere avdekket at en kvinne fra Russland er den reelle eieren av eiendommen.

– Brudd på norsk lov

Kyllingstad opplyser at de verken har vært i kontakt med regjeringsadvokaten eller Nærings- og fiskeridepartementet, og heller ikke kommer til å være dette. Videre at en kontrakt kan bli inngått uten at staten involveres.

På spørsmål om hva som vil skje dersom selskapet inngår en slik kontrakt, uten statens involvering, svarer Myrseth:

– Dersom det er tilfellet, så er det i så fall brudd på norsk lov. Da må vi, om det skjer, selvfølgelig vurdere det neste skrittet fra oss.

– Men som sagt, dette er ikke kjent for oss utenom via media, så jeg regner med og forventer, dersom dette er tilfellet, så tar de snarest kontakt med næringsdepartementet.

Det aller meste av Svalbard er fredet.

Sist gang staten kjøpte en privat eid eiendom på Svalbard var Austre Adventsfjord i 2016. Den kostet staten 300 millioner kroner.

Utenom fire store eiendommer som den russiske staten eier via egne gruveselskaper, kontrollerer nå Norge det aller meste av Svalbard.

Nå er den siste private eiendommen på Svalbard til salgs. Den ligger sør på Svalbard og eierne har bedt om over 300 millioner Euro. Dette tilsvarer 3,5 milliarder kroner.

Publisert 30.04.2025, kl. 12.52

Read Entire Article