Forby alt fiske i Oslofjorden!

1 month ago 18



Sjøabbor i Oslofjorden. Foto: Stein J. Bjørge

Å redde fjorden er fortsatt mulig, men det krever rask handling. Hva venter politikerne på?

Publisert: 05.09.2024 06:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Oslofjorden er i ferd med å dø. Å redde fjorden er fortsatt mulig, men det krever rask handling. Hva venter politikerne på?

Å fiske hvitting og småtorsk er et kjært sommerminne for mange av oss. Enda en sommer er bak oss, og som mange har erfart: En generasjon vokser nå opp uten slike barndomsminner. Men fisken kan komme tilbake om det finnes politisk vilje til å snu utviklingen.

Forskerne har lenge ropt et tydelig varsko om tilstanden i Oslofjorden. Økosystemet er i ferd med å kollapse.

Hele fjorden er preget av miljøgifter og ulike typer forurensing, men i mai i år slo Havforskningsinstituttet fast at fritidsfiske og kommersielt fiskeri er den største trusselen mot livet i Ytre Oslofjord.

Da bør konklusjonen være å forby slikt fiske. Et totalforbud mot fiske i fjorden nord for Færder fyr og i nasjonalparkene i Ytre Oslofjord vil være effektivt, raskt og enkelt å gjennomføre, lett å kommunisere – og i tillegg billig. Kompensasjonsordninger til yrkesfiskere og andre som vil bli skadelidende, vil koste noen millioner, men det er småpenger. Kloakkrenseanlegg, som fjorden også trenger, vil koste milliarder.

Oslofjorden trenger også et strengere regelverk mot miljøgifter og mikroplast, tiltak mot avrenning fra landbruket og en rekke andre grep. Men å forby alt fiske, for eksempel for en tiårsperiode, burde være en «no-brainer».

At myndighetene har latt yrkesfiskerne drive med massivt naturødeleggende bunntråling inne i Færder nasjonalpark og Ytre Hvaler nasjonalpark, er fullstendig absurd. Bunntråling i nasjonalparkene er blitt sammenlignet med å jakte elg med bulldoser, der man røsker med seg alt. Det burde ha vært forbudt for lenge siden.

Å tillate fritidsfiske av noen fiskeslag enkelte steder i fjorden vil være vanskelig å håndheve. Det som vil fungere, er et totalforbud mot alt fiske i fjorden.

Daværende fiskeri- og havminister Cecilie Myrseth (Ap) sa til NRK i mars at hun tok tilstanden i Oslofjorden på største alvor, men at inngripende tiltak overfor brukere av fjorden må være faglig godt begrunnet.

Men dokumentasjon og faglige begrunnelser er ingen mangelvare i dag, og hvilken vei det går, har vært kjent lenge.

Det siste halvåret har flere forskere vært enda tydeligere i sine uttalelser, vist til forskningsresultater og ringt med alarmklokkene.

Forhåpentlig vil den nye fiskeri- og havministeren Marianne Sivertsen Næss (Ap) både høre på forskerne og være mer handlekraftig enn sine forgjengere.

Read Entire Article