Før var statistikken over svikt i helsevesenet bare for helsepersonell. Nå åpnes den for alle.

1 month ago 25



En ny statistikkportal kan brukes av alle som vil vite mer om hvor og hvorfor det går galt i helsevesenet.

– Nå kan alle få løpende, oppdatert statistikk over hvor det svikter i helsevesenet, sier direktør Kristin Cordt-Hansen i Norsk pasientskadeerstatning (NPE). Foto: Jan T. Espedal

Publisert: 25.03.2024 20:57

Kortversjonen

Hvor mange barn har fått erstatning for fødselsskader de siste årene? Hva var årsaken til skadene? Nå kan du selv finne svaret på Norsk pasientskadeerstatnings (NPE) nettside.

En ny statistikkportal er tilgjengelig for allmennheten. Portalen er døgnåpen og oppdateres hver 24. time. Før ble statistikken oppdatert en gang i halvåret.

– Åpenhet er en av NPEs viktigste verdier. Alle skal kunne benytte seg av våre tall, sier direktør Kristin Cordt-Hansen.

Tidligere var det bare helsepersonell med e-post tilknyttet et helseforetak som hadde tilgang, forteller hun. Og av tekniske grunner har denne løsningen også ligget nede en stund.

Regner med stor pågang

Hvert år mottar NPE mange tusen søknader om erstatning for feilbehandling. Derfor sitter NPE på en unik samling av data.

– Jeg tror det blir stor pågang. Både fra befolkningen generelt, helsepersonell, forskere og journalister, sier Cordt-Hansen.

Hun påpeker at det er et av oppdragene til NPE å legge til rette for skadeforebyggende arbeid.

Hun tror sykehusene kan få god hjelp til arbeidet med pasientsikkerhet gjennom lett tilgjengelige, oppdaterte tall fra databasen.

For eksempel kan statistikken vise om sykehus bruker feil metode eller overvåker pasienten for dårlig.

En undersøkelse fra i fjor viser at bare fire av ti saker der pasienter har fått utbetalt erstatning fra NPE, var fanget opp og registrert i sykehusenes egne avvikssystem.

– Her har sykehusene et forbedringspotensial, sier hun.

Men det er blitt noe bedre de siste fem årene: Andelen saker som ble funnet igjen i sykehusenes egen registrering over svikt og skader, økte med 6 prosent fra 2018 til 2023.

Hva slags informasjon kan du finne?

I statistikken kan du finne statistikk over:

  • Mottatte saker.
  • Vedtak.
  • Årsak til vedtak og årsak til svikt.
  • Erstatning.
  • Du kan bruke filtre for å sortere på år, alder, kjønn, medisinsk område og ved hvilket regionalt helseforetak skaden oppsto.
 Her er et eksempel fra statistikkportalen om fødselsskader på barn i Norge. Bildet viser antall medhold og avslag for vedtak om erstatning for fødselsskader fordelt på alle helseregioner, for årene 2019 til og med mars 2024. Foto: NPEs statistikkportal

– Men man kan ikke gå inn på enkeltdiagnoser og finne tall for hvert enkelt helseforetak/sykehus?

– Nei, dette er versjon 1.0. Statistikkportalen skal bygges ut videre og forbedres. Jeg håper vi får innspill til det fra brukerne, sier Cordt-Hansen.

Hun legger til at man også må ta hensyn til personvern hvis tallene blir for små.

Read Entire Article