For snau bemanning: Kutter åpningstiden i barnehager

3 hours ago 4



 Jørgen Braastad / VGHENTESTEDET: Garderoben i barnehagene er ofte stedet der foreldre leverer og henter sine småtasser. Bildet er fra Barnebo barnehage i Narvik. Foto: Jørgen Braastad / VG

45 minutter kuttes i åpningstiden i Nittedals kommunale barnehager grunnet lav bemanning. Tiltaket støttes av lederen i Utdanningsforbundet.

søndag 6. oktober kl. 19:38

Kortversjonen

  • Nittedal kutter åpningstiden i kommunale barnehager med 45 minutter fra nyttår på grunn av lav bemanning.
  • Barn må hentes senest klokken 16.30 istedenfor 17.
  • Tiltaket støttes av Utdanningsforbundet, men møter skepsis fra foreldreutvalget (FUB).
  • Hensikten er å forbedre kvaliteten på barnehagetilbudet, ikke å kutte kostnader, presiserer Inge Solli, varaordfører i Nittedal.

Dermed må barna hentes før klokken 16.30 fra nyttår - og ikke senest klokken 17 som i dag, bekrefter Inge Solli (V) som er nestleder i oppvekstutvalget og varaordfører i Nittedal.

– Vi innfører dette i 2025. Så skal det evalueres i tide til å vurderes i 2026-budsjettet. Det innføres ikke for å redusere kostnader, men for å bedre kvaliteten på barnehagetilbudet for barna, gitt den krevende bemanningssituasjonen, sier Solli til VG.

Åpningstiden skyves også fra klokken 07 til 07.15 i Akershus-kommunen utenfor Oslo.

Bilde av Varaordfører Inge Solli (V) i NittedalVaraordfører Inge Solli (V) i Nittedal

Vedtaket fra sist uke - med et borgerlig flertall for kortere åpningstid, støttes av leder Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet. Forbundet organiserer en stor del barnehagelærere og lærere - og har rundt 190.000 medlemmer.

Det var nettstedet Utdanningsnytt som omtalte saken først.

 Frank Ertesvåg / VGLÆRER-LEDER: Geir Røsvoll er leder for Utdanningsforbundet - det største fagforbundet for lærere og barnehagelærere. Foto: Frank Ertesvåg / VG

Røsvoll sier til VG at det er for lav bemanning over tid som gjør kortere åpningstid i barnehagene til et aktuelt grep.

– Det er ingen ønskesituasjon. Men det er ansvarlig politikk å redusere åpningstidene når bemanningen er kritisk dårlig, sier Røsvoll.

Signal til Nordtun

– Kan kortere åpningstider bli en sovepute for kommuner som sliter med bemanning og/eller budsjett?

– Dette er mer et kraftig signal til regjering og storting om at et noe av det viktigste kommunene har ansvar for, nemlig å bemanne barnehagene forsvarlig, må prioriteres høyere. Både Foreldreopprøret og årevis med rapporter fra oss i Utdanningsforbundet om for lav bemanning - vitner om at tiden er overmoden for å satse på dette viktige området, tordner Røsvoll.

 Frank Ertesvåg / VGMEKTIG KVARTETT: De presenterte en ny strategi for å rekruttere flere barnehagelærere og lærere: Fra venstre Gunn Marit Helgesen i KS, høyere utdanningsminister Oddmund Hoel (Sp), kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun (Ap) og leder Geir Røsvoll i Utdanningsforbundet. Foto: Frank Ertesvåg / VG

– Hva med kortere åpningstid for foreldre som kanskje pendler til jobb og har mer enn hard nok tidsklemme fra før?

– De har jeg den største sympati og forståelse for. Dette er åpenbart problematisk. Det er ikke en ønskelig situasjon, men et grep som kan hjelpe barna med mer kvalitetstid i barnehagen og de ansatte med en bedre arbeidssituasjon, svarer Røsvoll.

Senest i februar i år presenterte han sammen med arbeidsgiver KS og de to utdanningsstatsrådene en ny strategi for å få opp søkningen på lærerstudiene i årene fremover. Hittil er resultatet magert.

 PrivatBARNEHAGEPAPPA: Tor Eirik Rasmussen er leder av Foreldreutvalget for barnehagene. Foto: Privat

Barnehagepappa og leder Tor Eirik Rasmussen i det nasjonale foreldreutvalget i barnehagene (FUB), advarer mot kortere åpningstider.

– Min første reaksjon er at kortere åpningstider går ut over foreldrene. Kanskje spesielt aleneforeldre, men også andre som er veldig avhengig av at barnehagen er åpen fra tidlig morgen til litt ut på ettermiddagen – vil bli rammet av kortere åpningstid, sier Rasmussen til VG.

Han understreker at FUB ennå ikke har fattet noe vedtak om saken.

Også Rasmussen minner om at hovedutfordringen i barnehage-Norge for tiden er tilstrekkelig bemanning.

Hva tenker du?Hva mener du om kortere åpningstid i barnehager som sliter med bemanningen?aDet støtter jeg av hensyn til barnas beste - så lenge det ikke blir en varig løsning.bDet er jeg mot. Foreldre i tidsklemma har ofte mer enn nok med å rekke henting innenfor dagens åpningstider.

– Mange barnehager sliter med for lav bemanning og høyt sykefravær. Dette henger sammen. Og vi ser at bemanningsnormen ikke oppfylles flere steder. Det er ingen god situasjon at én ansatt tar i mot åtte barn om morgenen i en småbarnsavdeling, illustrerer Rasmussen.

Han er likevel altså skeptisk til kutt i åpningstiden.

– Mange småbarnsforeldre er pendlere og sliter med å rekke henting i barnehagene fra før. Da blir det problematisk med kortere åpningstid, sier Rasmussen.

Selv er han heldig og har barnehagen til egne barn i nærheten av arbeidsstedet på Forus i Stavanger.

Read Entire Article