– For høy promille i Høyre!

3 weeks ago 19



KrFs Kjell Ingolf Ropstad varsler kamp mot Høyres frislipp i alkoholpolitikken. – Vi er bare ruset på livet, svarer Høyres Erlend Svardal Bøe.

 Christian Roth Christensen / TV 2
IKKE PÅ TALE: Kjell Ingolf Ropstad (KrF) varsler kamp mot det han kaller Høyres utglidning i alkoholpolitikken. Foto: Christian Roth Christensen / TV 2

Publisert 18.09.2024 09:17

– Det kan virke som om Høyre har litt for høy promille om dagen, sier Ropstad, og viser til at Høyres programkomité går inn for å øke taxfree-kvoten, utvide åpningstiden på Vinmonopolet, innføre sterkøl i dagligvarebutikkene og svekke reklameforbudet mot alkohol.

Utglidning

Den tidligere KrF-lederen har sett seg lei på det han kaller Høyres utglidning i alkoholpolitikken og varsler at KrF vil kreve tiltak i stikk motsatt retning. 

Partiet foreslår følgende tiltak:

 Ingvild Gjerdsjø / TV 2
OPPMYKNING: Erna besøker Åkre gård i den lille bygda Nå i Hardanger. Der gikk hun inn for å myke opp reklameforbudet mot lokalprodusert sider. Foto: Ingvild Gjerdsjø / TV 2
  • Innskrenkning av den alminnelige skjenketiden fra klokka 03.00 til klokka 02.00.
  • Høye avgifter for å begrense forbruket
  • Fortsatt strengt reklameforbud
  • Innføre skademerking på alkohol på linje med tobakk
  • Ropstad viser også til at Høyre-politikere den senere tiden har markert seg med ytterligere liberalisering flere steder i landet:

  • Fått gjennomslag for 21 timer skjenking i døgnet i Bergen
  • Lagt til rette for mer skjenking i Ålesund, imot bransjens ønske
  • Sørget for at frisørsalonger og bokbutikker i Sandnes serverer øl
  • Gått i bresjen for skjenking fra morgengry på søndager, helligdager og høytidsdager som 1. og 17. mai i Oslo.
  • Høyres stortingspolitikere Turid Kristensen og Bård Ludvig Thorheim har i TV 2 foreslått å åpne for alkoholservering på norske fotballbaner.

Vil åpne for kortere ferie: – Elendig forslag

– Det er til å undres over at Høyre har gått i bresjen for mer skjenking i kommunene og byene de styrer, samtidig som de vil ha mer frislipp av alkohol i sitt nye program. Dette er helt feil retning, og det vil ikke KrF sitte stille og se på, sier Ropstad.

Ruset på livet

Høyres helsepolitiske talsperson Erlend Svardal Bøe svarer slik på tiltalen:

– Jeg tror du må være KrF-politiker for å omtale Høyres forslag som et frislipp i alkoholpolitikken, og jeg kan forsikre Ropstad om at vi ikke har for høy promille om dagen. Vi er bare ruset på livet og ønsker å gjøre hverdagen enklere for folk og næringsliv. 

 Torjus Sagenes / TV 2
RUSET PÅ LIVET: Vi vil bare gjøre hverdagen enklere for folk, sier Høyres Erlend Svardal Bøe. Foto: Torjus Sagenes / TV 2

Han finner det i overkant strengt når utesteder får straff for å bryte alkoholloven når de setter stearinlys i vinflasker som pynt. 

– Taler med to tunger

Men KrF-politikeren mer enn antyder at de tidligere regjeringspartnerne i Høyre taler med to tunger i alkoholpolitikken. 

– Det som skjer lokalt, og forslagene til liberalisering i forslaget til partiprogram, skjer samtidig som partiet i andre sammenhenger fremhever målet om å begrense skader forårsaket av alkohol, og å begrense forbruket. Dette henger jo ikke på greip, sier Ropstad til TV 2.

Høyres Svardal Bøe fastholder at også hans parti er tilhenger av en streng alkoholpolitikk.

Uklare regler

– Men vi mener det er helt nødvendig med en helhetlig gjennomgang og modernisering av regelverket for å ta bort gråsonene og uklarhetene som mange opplever i dag. Det er heller ingenting negativt med at kommunene får bestemme mer lokalt, og at vi reverserer Støre-regjeringens endringer i taxfreekvoten, sier Svardal Bøe.

Han mener dessuten at reglene er for strenge når lokale drikkevareprodusenter i distriktene ikke får informere om sine produkter.

Kristelig Folkeparti vil i stedet forsvare dagens alkoholfrie soner i samfunnet, opprettholde forbudet mot drikking på offentlig sted og sette ned et utvalg som skal foreslå tiltak for å redusere alkoholforbruket med ti prosent.

Kostbart for samfunnet

Ifølge ny statistikk fra Folkehelseinstituttet var 2023 det året med høyest antall alkoholutløste dødsfall i Norge siden 1996. 

Vil kaste hele seddelen

Organisasjonene Blå Kors, Actis og Av-og-til har regnet seg frem til at alkoholkonsumet i Norge koster samfunnet mellom 80 og 100 milliarder kroner hvert år.

– Hensynet til barn i familier med alkoholmisbruk, tørrlagte alkoholikere og andre sårbare grupper må gå foran ønsket om mer skjenking, sier Ropstad.

Read Entire Article