For 20 år siden brukte Putin de døde barna og mødrenes sorg for å øke egen makt. Nå gjør han det igjen.

1 month ago 25



MOSKVA (Aftenposten): Fatima (47) har alltid med seg en flaske med vann. Hvis du hører hennes dramatiske historie, vil du forstå hvorfor.

Søndag er det 20 år siden gisseldramaet på skole nummer 1 i Beslan sør i Russland. Fatima Tsalikova-Alikova (47) overlevde terroraksjonen. Her er hun med ektemannen Vadim Tsalikov (58). Foto: Per Kristian Aale

Publisert: 01.09.2024 22:19

Kortversjonen

Terroraksjonen mot skolen i Beslan sør i Russland i september 2004 var den verste i landets historie. Den ble også et vendepunkt. President Vladimir Putin utnyttet hendelsen til å samle langt mer makt på sine hender. De siste dagene har han forsøkt å bruke denne tragiske hendelsen på nytt. Det fikk etterkommerne til å se rødt.

3. september 2004 er Fatima Tsalikova-Alikova 27 år gammel. Hun ligger og døser i vinduskarmen i den varme gymsalen på skole nummer 1 i Beslan. I drøyt to døgn har terrorister holdt over 1100 barn, foreldre og lærere som gisler.

En voldsom eksplosjon bryter stillheten. Det er som en murstein treffer henne i ansiktet, og flammer slikker over føttene. Folk skyter fra alle kanter. Flisene fyker. Så begynner taket å brenne over de skrikende barna.

Les hele saken med abonnement

Read Entire Article