Færre bestemødre stelles av innleide vikarer

2 hours ago 3



Det har blitt færre innleide sykepleiere og leger ved sykehusene. Men kommunene bruker fortsatt milliarder på vikarbyråene.

Tre av fire regionale helseforetak har kuttet i innleie av sykepleiere fra vikarbyråer. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Publisert: 19.10.2024 13:02

Kortversjonen

Særlig sykehusene på Østlandet og SørlandetØstlandet og SørlandetDisse sykehusene utgjør det regionale helseforetaket (RHF) Helse Sør-Øst har kuttet kraftig i innleie fra vikarbyråene.

For første halvår i år viser tallene for Helse Sør-Øst:

  • Fra første halvår i fjor sank utgiftene til innleie av sykepleiere fra 189 millioner kroner til 88 millioner kroner.
  • Innleie av leger gjennom byråer sank litt fra 156 millioner til 151 millioner
  • Innleie av annet helsepersonell, for eksempel psykologer, ble halvert fra 28 til 14 millioner kroner.

Dette viser tall Aftenposten har fått fra helseforetaket Sykehusinnkjøp.

Flinkere sykehus

Dette betyr at de samlede utgiftene til vikarbyråer på Øst- og Sørlandet sank med nesten en tredjedel i 1. halvår i år.

Svein Tore Valsø, HRHRHR er en forkortelse for engelsk Human Resources, 'menneskelige ressurser'. Feltet omfatter det de ansatte i en virksomhet utgjør av ressurser i form av arbeidskraft, kompetanse og innsats.-direktør i Helse Sør-Øst, sier det startet med strengere føringer på de ulike sykehusene i regionen.

– De har fulgt opp dette ved å utdanne flere sykepleiere, tenke bemanning på tvers av ulike enheter og ved å styrke de såkalte bemanningsenhetene, som er en pool av fast ansatte og vikarer som kan fordeles etter behov, sier han.

Innleie av leger er vanskeligere å få ned.

– Det har vært en betydelig vekst i behovet for helsehjelp innen psykiatri. Vi har klart å øke antall leger med den nødvendig kompetansen, men det tar tid å utdanne flere. Vi har derfor et etterslep som gjør at vikarbruken holder seg oppe for leger, sier Valsø.

Leder Lill Sverresdatter Larsen i Sykepleierforbundet er tilbakeholden med å juble over redusert innleie ved sykehusene.

– Det kan jo være positivt, gitt at tjenestetilbudet er opprettholdt. Vi ønsker at budsjettene går til fast ansatte. Men hvis nedgangen i innleie skyldes dårligere tjenestetilbud, mer overtid eller at ventetiden er blitt lengre, så er nedgangen ikke positiv, sier hun.

To faller, to stiger

Det er i alt fire regionale helseforetak i Norge. For sykehusene i Helse Nord sank utgiftene til vikarbyråer for alle grupper med helsepersonell. Også der sank sykepleier-utgiftene desidert mest.

I de to andre helseforetakene økte bruken av vikarbyråer fra første halvår i fjor målt mot samme tid i år. Innleide leger sto for veksten i Helse Midt-Norge, mens innleie av sykepleiere økte mye i Helse Vest.

Tallene viser at Helse Stavanger står for nesten hele veksten i vest.

– Helse Stavanger hadde ekstraordinært høyt sykefravær i første halvår i år. I tillegg har det vært særlig krevende å beholde og rekruttere sykepleiere, sier organisasjonsdirektør Hilde Brit Christiansen i Helse Vest.

Sykepleierforbundets leder Lill Sverresdatter Larsen frykter at dempet vekst i vikarbruken skyldes dårligere tjenestetilbud i kommunene. Her sa,mmen med helseminister Jan Christian Vestre (Ap). Foto: Thomas Fure / NTB

Mer i kommunene

Kommunikasjonsselskapet Burson gjennomfører hvert år en innleie-undersøkelse, hvor kommunene rapporterer inn tall. Sykepleierforbundet er oppdragsgiver.

I 2023 brukte kommunene litt under 3 milliarder kroner på sykepleiere fra vikarbyråer. Det var noen hundre tusen høyere enn året før. Veksten i 2023 var vesentlig lavere enn i de to foregående årene.

Ifølge rapporten økte kommunenes innleie av sykepleiere under pandemien. De fleste har ikke klart å redusere bruken etterpå. Tilbake i 2019, det siste året før pandemien, leide kommunene inn sykepleiere for rundt 1,2 milliarder kroner.

Rapporten viser at store kommuner som Oslo, Bærum, Asker og Lillestrøm kuttet innleie i fjor. Regnet pr. innbygger var det små kommuner som brukte mest.

Read Entire Article