ELDREOMSORG: Folk må tåle litt mindre Sydenferie og litt færre vinbarer, for at vi skal få bedre sykehjem.
Mímir Kristjánsson
Stortingsrepresentant, Rødt
Publisert: Publisert:
For mindre enn 20 minutter siden
Debatt
Dette er et debattinnlegg. Innlegget er skrevet av en ekstern bidragsyter, og kvalitetskontrollert av Aftenbladets debattavdeling. Meninger og analyser er skribentens egne.
Natasja Askelund stilte 9. juni spørsmålstegn ved Aftenbladets motiver for å sette søkelyset på den prekære situasjonen i eldreomsorgen i Nord-Jæren. Er det “at de som arbeider i eldreomsorgen, er ondskapsfulle, unnasluntrere som lar de gamle sitte i sin egen avføring uten mat og drikke?”
Aftenbladet får svare for sine egne motiver. Men jeg kan si for min egen del at jeg aldri har deltatt i en debatt om eldreomsorg for å stemple de ansatte som “ondskapsfulle unnasluntrere som lar de gamle sitte i sin egen avføring uten mat og drikke”.
Det er få som tviler på at de som jobber i eldreomsorgen gjør så godt de kan, og i mange tilfeller faktisk også mer enn det. Å arbeide i eldreomsorgen øker kraftig sjansen for å bli både syk og ufør, nettopp fordi arbeidet i perioder er så umenneskelig hardt.
Løfte opp avvik
Men de 14.500 avvikene som Aftenbladet har omtalt i eldreomsorgen på Nord-Jæren, er skrevet av de ansatte selv. Å løfte disse avvikene opp i en politisk debatt, er ikke noe annet enn å ta nødsignalene fra de som jobber i eldreomsorgen på alvor. Hva skulle være alternativet? At verken aviser eller politikere brydde seg om at både sykepleiere og helsefagarbeidere forsøkte å slå alarm? Det ville vært dypt uansvarlig i mine øyne.
Ansvaret for det som finnes av problemer i norsk eldreomsorg ligger hos min yrkesgruppe, politikerne. Det er vi som må øke lønningene slik at flere vil jobbe med helse. Det er vi som må få opp grunnbemanningen og ned arbeidsbelastningen slik at flere kan stå lengre i yrket. Det er ikke gratis, tvert imot krever det at vi omprioriterer fra privat velstand til offentlig velferd.
Folk må tåle litt mindre Sydenferie og litt færre vinbarer, for at vi skal få bedre sykehjem. Det innebærer også at vi må stramme til på kommersielle helsetjenester, for å sikre at det som er av folk og ressurser forblir i det offentlige helsevesenet. Dette var en av årsakene til at blant annet Rødt i sin tid satte en stopper for kommersielle sykehjem i Stavanger.
Nødvendige avsløringer
Det faller også Askelund tungt for brystet at jeg har beskrevet velferdsstaten som en sosialisering av det som tidligere var privat omsorg. Jeg står fast på at noe av det fantastiske med velferdsstaten er at alle skal bli tatt vare på, også om de ikke har pårørende som tar vare på dem.
Den privatiserte alderdommen vi hadde før, var ikke noe dårlig for de som hadde råd til å kjøpe private tjenester. Men den var dårlig for mange av oss andre. Derfor er det en fordel at også samfunnet tar vare på de eldre, og ikke lesser det ansvaret over på hver enkelt. At Askelund skal være uenig i dette, synes jeg nesten det er vanskelig å tro på.
Jeg kan godt forstå at både eldre, pårørende og ansatte i eldreomsorgen er leie av å høre politikere snakke om at alt skal bli så mye bedre. Det skjer jo nesten aldri noen ting uansett! Men jeg tror likevel avsløringer som Aftenbladets er helt nødvendige om vi skal komme noen vei. Det blir ingen politisk endring uten at vi først snakker om problemene.
Publisert:
Publisert: 9. juli 2025 14:01