Føljetong ifbm kommunesammenslåing, harde prioriteringer og ansvarsfraskrivelse

2 weeks ago 15



Lindesnes kommune har hatt fullt program de siste ukene, senest når de offentliggjorde en rapport fra BDO der bestillingen var å se på hva slags besparelser en kunne oppnå ved å revurdere kommunens skolestruktur.

Kommunen ønsker altså å kaste ansvaret de alltid har hatt for drift og vedlikehold av kommunale veier, over på brukere og grunneiere. Skulle ønske jeg også var en kommune, skriver innsenderen. På bildet Kjell Olsen, Kaare Lee Lehne og Kåre Willy Lehne, som snart kan være eiere av veier som i dag er offentlige. Foto: Jarle R. Martinsen

Parallelt med dette har de en annen sak på høring, som også går direkte ut over kommunens innbyggere, nemlig saken om privatisering av et sted mellom 140 og 170 km kommunal vei, avhengig av hvilket forslag en eventuelt faller ned på. Begge sakene kan en lese mer om på Lindesnes kommune sine hjemmesider, på Fvn og i Lindesnes Avis.

Kommunen ønsker altså å kaste ansvaret de alltid har hatt for drift og vedlikehold av kommunale veier, over på brukere og grunneiere. Dette er jo i praksis en fin måte å sno seg unna makstaket på eiendomsskatten på. Det er til og med ikke noe krav at kommunen skal levere fra seg veiene i en viss stand, så de kan faktisk velge å forsømme vedlikeholdet av kommunale veier, for så å med et pennestrøk kaste problemet over på de som bruker veien, ref. Veglova paragraf 7.

Skulle ønske jeg også var en kommune.

Det absurde er jo at ved å gjøre dette, sier kommunen også at det blir innbyggerne sitt ansvar at renovasjon, brann, ambulanse, politi og hjemmesykepleie skal kunne ha fremkommelige veier til enhver tid for å utføre det samfunnsansvaret de er satt til utføre. Dersom innbyggerne da velger å utføre et slett vedlikehold slik kommunen til tider har gjort, er det grunneierne som får et problem den dagen det skjer en ulykke på denne veien fordi vedlikeholdet var for dårlig.

Først har altså kommunen oppfordret til, og også i mange tilfeller, tvunget mennesker til å bosette seg i utenforliggende strøk ved hjelp av boplikten, og så sier de etterpå at de dessverre ikke lenger vil sørge for at veien du trenger for å opprettholde boplikten og «lyset i vinduene» dine er farbar. De lemper altså en utgift og et potensielt erstatningsansvar dersom det skulle skje en ulykke på den private veien over på den enkelte grunneier, for at den enkelte innbygger skal klare å levere på kommunens ønske om bosetning i hele kommunen.

Jeg er også redd at kommunen har glemt å reflektere over at Lindesnes kommune er blant landets største kommuner når det kommer til tømmeravvirkning. Det ble ifølge tall fra landbruksdirektoratet i 2023 omsatt tømmer for ca 86 millioner i kommunen, som fraktes ut på veier som i dag blant annet er kommunale. Hva vil skje med kommunens skatteinntekter, dersom denne omsetningen faller med for eksempel 10 pst. fordi skogeierne rett og slett ikke er interessert i å bruke penger på vedlikehold og oppgradering av privatiserte veier for å kunne levere tømmeret til oppkjøpere? Svaret er at det blir en dårligere forvaltning av skogbruket, og et minus i kommunens skatteinntekter på rundt 2,58 millioner pr. år.

Som om ikke det er nok vil det jo ved å gjøre denne manøveren helt garantert bli behov for at eldre raskere flyttes ut fra egne hjem og inn på pleiehjem. Jeg har hørt at ett menneske på pleiehjem i ett år lett passerer millionen før en har rukket å vaske gårsdagens liggesår. Når en da legger til grunn at kommunen estimerer å spare alt mellom 2 – 3,7 millioner årlig, avhengig av hvilken modell de til slutt velger, synes jeg regnestykket fremstår som ekstremt merkelig, og også ganske smålig når 3-4 mann fra rådmannens stab er dyrere i drift enn alle de kommunale veiene til sammen.

Som om ikke dette skulle være nok, kan en parallelt med dette lese at Lindesnes kommune de neste fem årene vil motta minimum 300 millioner i utbytte fra Å Energi. Dette er penger de får, fordi de slo seg sammen med Marnardal kommune som hadde eierandeler i kraftselskapet. Gamle Mandal og Lindesnes kommune, hadde det ikke. De vil altså veldig gjerne ha de 300 millionene som gamle Marnardal kommune har lagt på bordet, samtidig som de vil gjøre livet surt for stakkars marnardøler ved å legge ned både skole, barnehage og kommunale veier. Om Lindesnes kommune tar de 300 millionene og samtidig opprettholder skole og barnehagestruktur og de kommunale veiene, vil gamle Marnardal kommune fremdeles være et pluss-prosjekt for rådmann og co. Om de i tillegg innser at det kanskje vil være moralsk korrekt å vurdere en opprydding i egne rekker før en kutter i innbyggernes tilbud, så vil jo regnestykket trolig også bli ganske mye bedre.

Om en avslutningsvis reflekterer over at både nedleggelse av nærskole og barnehage, samt privatisering av veier, hver for seg er noe som sannsynligvis vil redusere verdien på eiendommer i områder som blir berørt, blir det jo rett og slett en form for ran på høylys dag, i tillegg.

Forstå det den som kan.

Read Entire Article