Føler seg diskriminert i leiemarkedet: – Foretrekker å leie ut til jenter

1 month ago 24



Flere studenter kjemper i et stadig hetere leiemarked. For noen mannlige leietakere oppleves boligjakten ekstra vanskelig.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
BEGRENSET: Chris Wilhelmsen og Marius Steinhaug mener leiemarkedet er vanskeligere for unge mannlige studenter. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Publisert 09.08.2024 06:37

– Jeg føler jeg har sendt hundre meldinger, men jeg har nesten ikke fått noen svar, sier Marius Steinhaug.

Han og kompisen, Chris Wilhelmsen, går av bussen på Oslo S. De har reist over seks timer fra Flekkefjord for å dra på visning i storbyen. 

12. august skal de begynne å studere for første gang, men et sted å bo har de ennå ikke sikret seg. 

For i et allerede brennhett marked er det utfordrende å skulle finne et sted å leie til en rimelig pris, og som ung mannlig student blir strevet større. 

– Per nå er det vanskeligere for gutter enn for jenter å få leie, mener Wilhelmsen. 

Og forskjellene ser han allerede i boligannonsene.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FØRSTE GANG: Det er første gang Wilhelmsen og Steinhaug flytter for seg selv. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

Begrensede muligheter

– Når vi ser på leiligheter på Finn.no, er det utrolig mange jentekollektiv eller andre annonser hvor de spesifikt søker etter jenter, sier Wilhelmsen.

Når TV 2 møter de kommende studentene, står de utenfor en leilighet i Oslo og venter på en visning. 

I flere uker har de forsøkt å finne et sted å bo i hovedstaden, men gjennom prosessen har de opplevd at utleiere ikke tar unge menn seriøst.  

– Det virker som om mange utleiere foretrekker å leie ut til jenter, og det begrenser valgmulighetene våre, sier Steinhaug.

Kompisene tror utleiere undervurderer unge menn sitt potensial, og tenker kvinner er bedre leietakere. 

 Faksimile fra finn.no og hybel.no
JENTEKOLLEKTIV: De kommende studentene forteller at mange annonser på finn.no eller hybel.no spesifikt søker jenter, som begrenser deres valgmuligheter. Foto: Faksimile fra finn.no og hybel.no

– Jenter blir ofte sett på som mer renslige eller mer ordentlige og derfor blir de valgt, men gutter kan også være renslige og ha orden på ting, sier Steinhaug og fortsetter:

– Det er trist at dette er situasjonen når vi er seriøse og ansvarsfulle leietakere som bare ønsker et hyggelig sted å bo mens vi studerer. 

– Sendt meldinger overalt 

Av det som føles som hundre meldinger for gutta, har de så langt fått to visninger.

– De fleste gangene har vi ikke fått svar engang når vi har prøvd å sende melding, forteller Steinhaug.

Så langt er stedene de har fått svar fra umøblerte leiligheter med to soverom. Disse er ofte dyrere enn blant annet kollektiv. 

Wilhelmsen og Steinhaug forteller at de synes det kan være vanskeligere å få kontakt med utleiere som leier ut kollektiv.  

 Ditlev Eidsmo / TV 2
PÅ VISNING: Steinhaug og Wilhelmsen hadde to visninger på leiligheter til to personer. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Det kan være flere jenter søker sammen og at de lettere får rommene. Det kommer an på hvem som leier ut, leier de ut privat er det kanskje litt strengere regler enn hos de som leier ut offentlig, forteller Wilhelmsen. 

– Hvordan kan dere vite at dere ikke blir vurdert fordi dere er gutter? 

– Noen ganger står det i annonsen at de søker jenter. Andre ganger har de ikke skrevet det, men det er mange utleiere som har sett meldingene våre og ikke svart, sier Steinhaug.

Guttene forstår likevel at det stadig dyrere boligmarkedet gjør det vanskelig for alle å finne leilighet akkurat nå, både på grunn av flere som vil studere i byene og dyre tider. 

 Ditlev Eidsmo / TV 2
LIKE GODE LEIETAKERE: Chris Wilhelmsen og Marius Steinhaug mener guttene ikke må undervurderes som boligsøkere. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Lettere å fylle opp rommene 

En utleier TV 2 har snakket med, leier ut til både rene jentekollektiv og til gutter. De forteller at det ikke nødvendigvis handler om å spesifikt velge jenter ovenfor gutter.

– En del jenter vil være i et jentekollektiv, i hvert fall når de kommer til Oslo for første gang. Da er det bedre å fylle opp rommene enn å bruke lengre tid på å finne andre søkere, sier utleieren som vil være anonym. 

Ifølge vedkommende søker jenter oftere som en gjeng, mens guttene søker hver for seg. 

Utleieren legger likevel ikke skjul på at det kan være stereotypiene også kan spille en rolle i utvelgelsesprosessen for noen. 

– Jenter er som kjent mer husflid, og flinkere til å pynte og gjøre det fint rundt seg enn det guttene er.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
JENTER VELGER JENTER: En utleier TV 2 har snakket med forteller at det ofte er jentene som ønsker å bo med andre jenter. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Ulovlig 

Anne-Rita Andal er daglig leder i Leieboerforeningen, og kan fortelle at å velge ut leietakere basert på kjønn er ulovlig. 

– Dette er absolutt ikke lov. Det vet også de fleste utleiere, og derfor er det ytterst sjelden at det skrives i annonsene. Men mørketallene er store når det gjelder diskriminering på leiemarkedet, sier Andal.

I henhold til husleieloven har utleier verken lov til å diskriminere på bakgrunn av kjønn, etnisitet, religion, legning eller funksjonsnedsettelse, i tillegg til flere andre faktorer. 

Andal kan likevel fortelle at det er veldig lett for utleiere å komme unna med diskriminering i praksis. 

 Tommy Storhaug / TV 2
IKKE LOVLIG: Anne-Rita Andal, daglig leder i Leierboerforeningen forteller at diskriminering i av leietaker er ulovlig. Foto: Tommy Storhaug / TV 2

– Jo mer pressa leiemarkedet er, jo oftere forekommer det en selektering av leieboere. Det er helt forferdelig, og det skaper jo et A-lag og et B-lag mellom leieboerne, forteller hun. 

Andal mener videre at flere boligsøkende burde klage, også de som utsettes for diskriminering på bakgrunn av hudfarge, religion eller legning. 

– På individnivå vil jeg oppfordre flere til å klage utleiere inn for diskrimineringsombudet. Men som samfunn må vi se på de store strukturene. 

– Jeg tror det norske leiemarkedet, og først og fremst leieboerne, hadde hatt godt av flere flere store ideelle utleiere, flere studentboliger og flere offentlige utleieboliger, i tillegg til de private og kommersielle utleierne som vi har i dag, sier hun. 

Streng utvelgelse 

Administrerende direktør i Eiendom Norge, Henning Lauridsen, mener også at det pressende boligmarkedet gjør at utleiere er mer selektive. 

 Martin Leigland / TV 2
PRESSET MARKED: Eiendom Norge ser økte leiepriser i storbyene, og forventer økt trykk på leiemarkedet grunnet flere studenter, og færre som er villige til å leie ut. Foto: Martin Leigland / TV 2

– Vi vet med sikkerhet at markedet er presset, og utleierne har derfor mange å velge mellom. De ser etter trygge betalere, de som tar best vare på leiligheten, og de som gir minst mulig slitasje. Å dra på visning blir nesten som et jobbintervju, forteller han. 

Lauridsen er heller ikke overrasket over at kjønnet kan avgjøre valget for utleieren. 

– Det forundrer meg ikke at det er lettere for jenter å finne et sted å leie. Sterkt press i leiemarkedet gjør utvelgelsen veldig streng og da er det få som får leid. 

Prisene vil fortsette å stige

Boligprisstatistikken for andre kvartal 2024 viser en rekordvekst på 7,7 prosent årlig i de fire store byene, ifølge Eiendom Norge.

Det er store geografiske variasjoner når det gjelder boligmarkedet. Ifølge Lauridsen stiger prisveksten mest i de største byene og her vil den fortsette å stige. 

Det påvirker også leiemarkedet.

 Ditlev Eidsmo / TV 2
FIKK IKKE LEILIGHET: Chris Wilhelmsen og Marius Steinhaug forteller om et dyrt og begrenset leiemarked. Etter å ha reist lang for å dra på visning, leter de fortsatt. Foto: Ditlev Eidsmo / TV 2

– Det kommer ikke nye boliger på markedet, som gjør at mange utleiere må selge og flere boliger forsvinner. Tilførselen har dermed stoppet opp som fører til en prisvekst. Den kommer til å fortsette å stige, særlig i de største byene, sier Lauridsen. 

Leter fremdeles

For Wilhelmsen og Steinhaug er jakten enda ikke over. Etter en tolv timers reisevei frem og tilbake står de fortsatt uten leilighet. 

– Det er altfor dyrt i forhold til hva man får fra Lånekassen. Det kommer ikke til å gå opp, forteller Steinhaug. 

– Særlig i tillegg til alle utgiftene som kommer ved siden av, skyter Wilhelmsen inn. 

Han kommer også med en oppfordring til utleiere som skal ta inn nye leietakere.

– Vær litt mer åpen for både gutter og jenter i kollektiv, og samtidig sett ned prisene. Det vi har fått se på har vært attraktivt, men prisen blir altfor høy, sier han til slutt. 

Read Entire Article