FN: Israels angrep på Vestbredden forverrer katastrofal situasjon

1 month ago 18



Onsdagens israelske angrep på den okkuperte Vestbredden kan forverre en fra før katastrofal situasjon, advarer FNs høykommissær for menneskerettigheter.

En palestinsk mann blir tatt til fange av israelske soldater i flyktningleiren Al-Faraa nord på den okkuperte Vestbredden onsdag. Foto: AP / NTB

Publisert: 28.08.2024 19:29

Kortversjonen

Store israelske styrker, støttet av kamphelikoptre, droner og pansrede kjøretøy, rykket i morgentimene inn i Jenin, Tulkarm og andre områder nord på Vestbredden.

Minst ti palestinere ble drept og mange ble såret. To av de drepte skal ha vært barn.

FNs høykommissær for menneskerettigheter (OHCHR) er dypt bekymret og viser til at situasjonen i de okkuperte områdene fra før var katastrofal.

Minst 637 palestinere er drept av israelske soldater og bosettere på Vestbredden siden 7. oktober.

Ingen trussel

Dette er det høyeste antallet ofre i løpet av en åtte måneders periode siden FN begynte sin registrering for 20 år siden, konstaterer OHCHRs talsperson Ravina Shamdasani.

TI palestinere ble drept da store israelske styrker onsdag angrep flere palestinske byer og flyktningleirer nord på den okkuperte Vestbredden. Dette bildet er fra flyktningleiren Al-Faraa nordøst for Nablus. Foto: AP / NTB

– Mange barn er drept mens de kastet stein mot godt beskyttede israelske soldater, og det samme er andre palestinere som ikke utgjorde noen trussel, sier hun.

– Slik unødvendig og overdreven bruk av makt, samt den økende bruken av det som framstår som målrettede og summariske drap, er alarmerende, slår Shamdasani fast.

Nådeløs vold

– Tusenvis av palestinere har blitt vilkårlig arrestert og torturert, utsatt for nådeløs vold fra bosettere, er underlagt omfattende restriksjoner, har fått hjem og eiendom ødelagt eller beslaglagt og er tvangsflyttet, sier hun.

– De israelske sikkerhetsstyrkenes bruk av luftangrep og andre militære våpen og taktikker er et brudd på menneskerettighetene og de normer og standarder som råder i forbindelse med slike operasjoner, sier Shamdasani.

– Israel må som okkupantmakt overholde sine folkerettslige forpliktelser, sier hun.

Read Entire Article