Flertall i Representantenes hus for amerikansk Ukraina-støtte

2 weeks ago 18



Mange nok representanter har lørdag kveld sagt ja til støttepakken.

 Alex Brandon
VIL SIGNERE: President Joe Biden sier han er klar til å signere den militære støtteavtalen. Foto: Alex Brandon

Publisert 20.04.2024 20:06 Sist oppdatert nå

Det melder nyhetsbyrået Reuters.

Den økonomiske støtten til Ukraina løper på hele 61 milliarder dollar. Pakken skal nå gjennom avstemning i Senatet før den skal godkjennes av den presidenten.

Det hvite hus skriver i en uttalelse at president Biden ber Senatet om å skynde seg, slik at han kan få saken på sitt bord og signere vedtaket raskt.

– Vil redde tusenvis av liv

Generalsekretær i Nato, Jens Stoltenberg, kommenterer nyheten på X.

– Jeg ønsker velkommen at Representantenes hus i USA har godkjent en stor ny støttepakke til Ukraina. Dette gjør oss alle tryggere, både i Europa og Nord-Amerika.

Utenriksminister Espen Barth Eide kommenterer nyheten slik:

– Dette er svært gledelige nyheter. Denne støtten fra USA er avgjørende for å snu den trenden vi har sett den siste tiden, der Russland har vunnet noe terreng med sine angrep. Denne støtten er sårt tiltrengt og vil blant annet bidra til å gi Ukraina bedre luftvernsdekning.

Barth Eide sier støtten ikke bare er eksistensiell for Ukraina sikkerhet, men også Norges.

– Det er viktig at den amerikanske støttepakken ikke må bli noen hvilepute for Ukrainas europeiske partnere. Alle nå må ta sin del av ansvaret og benytte det momentumet den amerikanske støttepakken skaper.

 Ukrainas presidentkontor
KOMMENTERER NYHETEN: Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tok i mot utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) i Kyiv. Foto: Ukrainas presidentkontor

Ukrainas president, Volodomyr Zelenskyj skriver på X at han er takknemlig.

– Denne viktige støtten fra USA vil forhindre krigen fra å ekspandere, redde tusenvis av liv og hjelpe begge nasjoner til å bli sterkere, skriver presidenten.

Kremls talsperson sier til det russiske nyhetsbyrået TASS at den amerikanske støtten vil «gjøre USA rikere og ytterligere ødelegge Ukraina, som vil resultere i at flere dør.»

Etterlengtet

Pakken har i lengre tid blitt trenert av Republikanerne i underhuset, men de kom denne uken til enighet med Demokratene om en pakke som også sikrer støtte til blant andre Israel og andre USA-allierte land.

Vedtaket kommer etter uker med politisk strid og intern krangel blant Republikanerne i Representantenes hus. En gruppe republikanerne på ytre høyre fløy er sterkt imot amerikansk militærstøtte til Ukrainas kamp mot den russiske invasjonen.

En støttepakke til Israel ble lørdag godkjent i Representantenes hus. Pakken fikk flertall like etter at en større støttepakke til Ukraina ble vedtatt av representantene.

Tidligere lørdag kveld stemte politikerne ja til en støttepakke også til Taiwan. Øya på kysten av Kina mottar 8 milliarder dollar fra amerikanerne.

95 milliarder dollar

Totalt 95 milliarder dollar skal fordeles i de ulike pakkene de to partiene har blitt enige om på forhånd.

Etter avstemming i Representantenes hus, må støttepakkene også godkjennes i Senatet, som altså er den amerikanske Kongressens overhus.

Read Entire Article