Flere personer pågrepet etter at kvinne døde i omstridt «selvmordskapsel» i Sveits

2 weeks ago 7



Kapselen ble brukt én gang før de involverte ble pågrepet.

En «selvmordskapsel» kjent som «The Sarco». Her utstilt i Rotterdam, Nederland, 8. juli 2024. Foto: Ahmad Seir / AP / NTB
  • Silje Enghaug

Publisert: 24.09.2024 19:48 | Oppdatert: 24.09.2024 19:59

Kortversjonen

Sveitsisk politi aksjonerte etter tips om et assistert selvmord i et skogsområde ved grensen til Tyskland mandag. Et advokatfirma var tipser i saken.

Flere personer er arrestert. De er mistenkt for å ha oppfordret og medvirket til selvmord etter hendelsen. Det skriver politiet i Schaffhausen-regionen.

Kapselen er utviklet av et sveitsisk selskap. Saken har skapt mye debatt i landet fordi det er uenighet om produktet er lovlig eller ikke.

Skal ha vært syk

Den avdøde var en 64 år gammel amerikansk kvinne. Hun hadde lidd av et alvorlig svekket immunsystem. Det skriver en organisasjon som legger til rette for bruk av kapselen, i en pressemelding.

Florian Willet, medpresident i organisasjonen, var blant de fire arresterte. De øvrige var en nederlandsk journalist og to sveitsere, ifølge Reuters. Organisasjonen selv skriver at Willet var den eneste andre personen til stede da kvinnen endte livet. Tysk politi har ikke villet kommentere disse opplysningene.

Kan installeres hjemme

Den 3D-printede kapselen kan ifølge organisasjonen installeres hvor som helst. Den fungerer ved at oksygenet i kapselen erstattes med nitrogengass. Personen inne i kapselen vil miste bevisstheten og dø innen omtrent ti minutter, skriver BBC. Selvmordsboksen aktiveres fra innsiden. Den har også en nødknapp for å gå ut.

Ifølge flere medier uttalte innenriksministeren i Sveits, Elisabeth Baume-Schneider, mandag at innretningen er ulovlig. Den oppfyller ikke kravene i produktsikkerhetsloven. Bruken av nitrogen er også ulovlig.

Økning i assisterte selvmord

Assistert selvmord, der noen får midler til å avslutte sitt eget liv, er lovlig i Sveits. Både assistert selvmord og eutanasieutanasiEn form for aktiv dødshjelp der en lege setter en injeksjon på en pasient i den hensikt at pasienten skal dø. er ulovlig i Norge. Norske innbyggere kan likevel benytte seg av aktiv dødshjelp i Sveits. Også i Nederland øker antallet assisterte dødsfall kraftig. Aftenposten fulgte Jolanda Fun i dagene frem til hun valgte å dø på 34-årsdagen sin. Hun hadde slitt med alvorlige psykiske problemer hele livet.

Debatten rundt aktiv dødshjelp i Norge er stadig oppe i mediene. Blant annet skrev Maja Solerød i Humanistisk Ungdom at «Det er hårreisende at Norge ikke tilbyr aktiv dødshjelp» i denne kronikken i Aftenposten i fjor.

Ifølge den sveitsiske avisen SWI døde over 1200 mennesker i assisterte selvmord i fjor. Dette er en økning på 11 prosent sammenlignet med 2022.

Read Entire Article