Flere partier vil ha folkeavstemning om Viken Park: – Vi er valgt av folket

2 hours ago 5



– Vi er valgt av folket. Men vi er ikke valgt av folket for å sitte alene i et lukket rom for å ta de avgjørelsene vi føler er best, sier bystyrerepresentant i Fredrikstad, Jarle Johannessen i Rødt.

I forkant av bystyremøtet torsdag denne uka har Rødt, SV, MDG, Bymiljølista og KRF fremmet forslag om at det skal avholdes en rådgivende folkeavstemning om Viken Park.

Partiene mener befolkningen bør få si sin mening før det tas en beslutning i saken.

Viken Park er et planlagt næringsområde i Fredrikstad. NRK har i en rekke saker avslørt svakheter i prosessen. Utbyggingen kan bli et av Norges største naturinngrep. To av landets ledende eksperter på forvaltningsrett mener det er gjort flere feil i saksprosessen.

Saken har skapt stort engasjement. Det har vært avholdt folkemøte og Naturvernforbundet har startet underskriftskampanje.

Gammel furu Toftebergskogen

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen

Foto: Even Bjøringsøy Johnsen

– Viktig at folk blir hørt

– Vi i KrF tenker at det er en stor sak, og at den berører oss som lever nå, men også kommende generasjoner. Da er det viktig at flest mulig får si sin mening om det. En folkeavstemning kan jo være en god løsning i så henseende, sier bystyrerepresentant Kolbjørn Westberg.

Det er også gruppelederen i MDG enig i.

– Vi mener at det er kjempeviktig at folk blir hørt i den saken. Derfor prøver vi oss med en folkeavstemning, sier gruppeleder i MDG, Gunhild Vigdisdatter.

Les hva flere partier mener her:

  • SIri Martinsen i Arbeiderpartiet

    Lars Håkon Pedersen / NRK

    – Vi har gått til valg på dette

    Gruppeleder for Arbeiderpartiet, Siri Martinsen sier de har jobbet for å legge til rette for næring i Østfold lenge og at de ikke støtter folkeavstemning.

    – Da har vi kommet fram til et regionalt område sammen med flere kommuner og hele fylket. Vi har også gått til valg på dette i to omganger. Så vi kommer ikke til å støtte forslaget som foreligger nå.

  • Jonas Qvale, gruppeleder Bymiljølista Fredrikstad.

    Caroline Bergli Tolfsen

    Mener det vil være opplysende

    Jonas Qvale, bystyrerepresentant for Bymiljølista mener det er viktig at folk får si sin mening.

    – Jeg tror det hadde vært klokt av de som er imot også å åpne for det og ha en rådgivende folkeavstemning. Det tror jeg kan være svært opplysende.

  • Arne Sekkelsten ordfører i Fredrikstad (H).

    Julie Helene Günther / NRK

    Ordføreren er ikke positiv til forslaget

    Ordfører i Fredrikstad, Arne Sekkelsten (H) er ikke positiv til en folkeavstemning.

    – I utgangspunktet så er jeg negativt innstilt til det, men vil først endelig ta stilling til det når dette foreligger helt konkret, sier han.

  • Silje Louise Waters

    Caroline Bergli Tolfsen

    – Gått under radaren til folk

    Gruppeleder i SV, Silje Louise Waters er en av dem som står bak forslaget.

    – Det har nok gått litt under radaren på folk og derfor er det interessant nå når saken definitivt er på radaren om man er i takt i med folk om man velger å trumfe igjennom den saken, sier hun.

– Ta en runde til

På gata i Fredrikstad er det delte meninger om det burde være folkeavstemning eller ikke.

– Jeg vet ikke om en folkeavstemning er løsningen på sånne dilemmaer. For jeg tror egentlig at man kan skaffe seg nok kunnskapsgrunnlag uten at hver menige mann skal uttale seg, sier Eldbjørg Solerød.

Eldbjørg Solerød

Eldbjørg Solerød mener politikerne bør se på saken på nytt.

Foto: Lars Håkon Pedersen / NRK

Men hun mener politikerne bør ta en ny runde i saken.

– Spesielt overfor ressurser som vi ikke kan fornye, som skog og natur, så må vi faktisk være villige til å ta en runde til.

I sentrum treffer NRK også Siri Stensdal. Hun tror det er en god ide å la folk si hva de mener.

– Med så store naturinngrep som det blir så synes jeg flertallet bør få lov å si noe, sier hun.

Fastslått i loven

Lokale folkeavstemninger i miljøsaker har skjedd 21 ganger siden 1994, ifølge statistikkbanken til Statistisk sentralbyrå (SSB).

Det er lang tradisjon for folkeavstemninger i Norge. Ifølge regjeringen er det særlig spørsmål om språk og alkohol som har vært gjenstand for folkeavstemninger.

I 2009 ble et generelt tillegg til kommuneloven vedtatt. Her ble kommuner og fylkeskommuners rett til å avholde slike avstemminger fastslått. Antallet lokale folkeavstemninger har variert mye fra år til år.

Endelig dato for behandling av Viken Park i bystyret i Fredrikstad er ikke satt. Men det har vært planlagt at det skal behandles før nyttår.

Publisert 22.10.2024, kl. 18.27

Read Entire Article