Flere klaget til Skatteklagenemnda. «Gutterom»-løsning går ikke fri.

3 weeks ago 17



13 politikere har klaget på skattekravet de har fått etter pendlerbolig-sakene. Nå har flere fått medhold.

Flere politikere på Stortinget fikk skattesmell etter Aftenpostens avsløringer om pendlerboligene. Foto: Stein J. Bjørge
  • Sigrid Gausen

Publisert: 01.11.2024 20:39

Kortversjonen

Høsten 2021 avslørte Aftenposten gjennom flere saker en ukultur på Stortinget om hvordan man organiserte bosituasjonen sin og skattefordeler ved dette. Komplekset ble døpt «Pendlerboligsakene».

En av konsekvensene av sakene var at flere politikere fikk skattekrav på grunn av pendlerboligen. Flere innrømmet feil og betalte skattesmellen. Det gjaldt derimot ikke alle. Flere klaget til skatteklagenemnda.

Nå er det klart at flere politikere har fått medhold i sin klage i en innstilling fra Sekretariatet for Skatteklagenemnda.

Det skriver VG.

Den juridiske krangelen koker ned til et spørsmål om hvorvidt boutgiftene representantene har hatt på hjemstedet, er relevante og tilstrekkelige til å kvalifisere til gratis pendlerbolig.

Skatteetaten mener at man må ha «fulle utgifter på boligen hjemme» for at pendlerboligen skal være skattefri. Leieinntekter på boligen er derfor diskvalifiserende, mener de.

Advokat Torbjørn Stokke representerer flere politikere som har klaget inn saken sin til nemnda. Han sier at innstillingen gir medhold til to typer saker:

  • Politikere som har leid ut deler av egen bolig, f.eks. hvor et rom har vært leid ut.
  • Politikere som har eid boliger som de har delt med andre, f.eks. kollektiv.

– Sekretariatet mener disse tilfellene ikke utløser krav til at de skal ha fulle kostnader for boligen. Det er ikke satt noen nedre grense for hvor store kostnadene skal være for å få skattefri pendlerbolig, så lenge man disponerer boligen og har en kostnad.

– En gladdag

Stokke representerer politikere som både har fått medhold, delvis medhold og avslag.

– For de som har fått medhold har dette vært en ordentlig gladdag. For de som ikke har fått medhold er det jo en følelse av resignasjon. De har fått prøvd saken sin og har vært fornøyd med saksbehandlingen.

Det er et sekretariat som behandler saken og innstiller før den blir sendt videre til Skatteklagenemnda, som fatter det endelige vedtaket.

Sekretariatet har behandlet 10 av totalt 13 saker som er blitt klaget inn i forbindelse med pendlerboligsakene.

Stokke tror de tre resterende er mer spesielle saker.

Seksjonssjef Carine Røkenes i Sekretariatet for Skatteklagenemnda bekrefter fredag ettermiddag overfor VG at de har sendt ut utkast til en innstillingen til 10 politikere.

Aftenposten avdekket at Kjell Ingolf Ropstad (KrF) i ti år fikk gratis pendlerbolig i Oslo fordi han ikke hadde meldt flytting fra gutterommet i Agder. Han trakk seg som statsråd og Krf-leder på grunn av saken. Foto: Olav Olsen

«Gutterom»-løsningen går ikke fri

Stokke sier at innstillingen ikke gir medhold for de såkalte «gutteromssakene». Altså der politikere har registrert hjemstedet sitt i en bolig der de ikke har noen kostnader, som var tilfellet for Kjell Ingolf Ropstad (KrF). Han var folkeregistrert på foreldrenes adresse samtidig som han hadde pendlerbolig i Oslo.

Nemnda mener altså at man må ha noen kostnader på hjemstedet for å få skattefri pendlerbolig.

Det er spesielt en ting ved innstillingen som Stokke reagerer på.

– At man i innstillingen legger til grunn at representantene har fått informasjonen om at de skulle vært skattlagt for dette. Det stemmer ikke.

Han mener Stortinget kvalitetssikret spørsmålet om skatt flere ganger og at skatteetaten ga et likelydende svar om hvordan dette skulle behandles flere ganger.

– Det er dette rådet stortingsrepresentantene har forholdt seg til. De som har fått tilleggsskatt har fått beskjed om at de ikke har vært aktsomme nok. Men de har jo fulgt rådet fra Stortinget, som ikke er hvem som helst. Hvor aktsom skal man være?, spør Stokke retorisk.

Ikke endelig vedtak

Advokat Hanne Skaarberg Holen har også flere klienter som har klaget til nemnda. Hun påpeker at dette kunne er en innstilling og ikke et endelig vedtak. Likevel sier hun at det er vanlig at innstillingene blir endelig vedtak.

– Det er et skritt i riktig retning. De har god støtte fra sekretariatet.

Innstillingen skal nå ut igjen til de som har klaget. De har 14 dager på seg til å gå gjennom utkastet og sende inn sine merknader. Sekretariatet vil deretter komme med en endelig innstilling.

– For de som har fått medhold av sekretariatet vil utfallet bli at skattekontorets vedtak oppheves i sin helhet. Sekretariatet går nå mot skatteetaten og sier at de etterberegningene aldri skulle vært gjort, sier Holen.

Read Entire Article