Fleksibel skolestart, nye rettigheter for fedre og nye opptaksregler for høyere utdanning

1 week ago 10



Mannsutvalget vil gjøre store endringer for å hindre utenforskap blant menn. Et forslag handler om å teste fleksibel skolestart.

Publisert: 24.04.2024 13:28 | Oppdatert: 24.04.2024 13:58

Kortversjonen

– Opplevelsen av å falle utenfor i samfunnet kan i ytterste konsekvens gi næring til destruktiv adferd som kriminalitet, rusmisbruk og vold.

Det skriver Mannsutvalget i sin rapport som publiseres onsdag. Rapporten har fått navnet «Likestillingens neste steg» og er på 315 sider tar de for seg gutter og menns rolle i det norske samfunnet.

Problemstillingen ovenfor, for eksempel, har tidligere blitt sett på som klassiske «gutteproblemer», ifølge utvalget. De mener heller dette må forstås som uttrykk for gutter og menns problemer, noe som må tas på alvor og løses på samfunnsnivå.

Utvalget kommer derfor med en lang rekke forslag til hvordan det kan gjøres.

Taper på flere områder

Målet da arbeidet startet, var å utrede gutter og menns likestillingsutfordringer i Norge. Utvalget, ledet av Claus Moxnes JervellClaus Moxnes JervellClaus Moxnes Jervell er til daglig faglig sekretær i Fellesforbundet., er bredt sammensatt med folk fra blant annet idretten, fagforeningene og akademiske kretser.

Mannsutvalget ble oppnevnt med begrunnelsen om at gutter og menn ikke har vært godt nok inkludert og ivaretatt i utformingen av likestillingspolitikken og i den offentlige debatten.

– Vi mener at det å inkludere gutters og menns utfordringer i større grad enn i dag, er likestillings neste steg, sa Jervell ved fremleggelsen.

Utvalget skriver at menn stiller svakere enn kvinner på flere områder.

  • Utdanning
  • I spørsmål om omsorg for egne barn
  • I møte med offentlige tjenester.

Dette kan forplante seg og eksempelvis vise seg i form av arbeidsledighet og sosial isolasjon. Det har også klare rent psykiske effekter.

– Det subjektive utenforskapet kan være en opplevelse av manglende anerkjennelse og inkludering, følelsen av å ikke være til nytte og å være maktesløs i samfunnet, heter det i rapporten.

Daværende kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen sammen med utvalgsleder Claus Moxnes Jervell da arbeidet med mannsutvalget startet høsten 2022. Foto: Ole Berg-Rusten

Også menn er forskjellige

Et problem i tidligere undersøkelser på likestillingsfeltet er at andre grupper er blitt holdt opp mot og sammenlignet med gjennomsnittsmannen. Dermed har spennvidden i norske menn forsvunnet, ifølge utvalget.

Denne forståelsen prøver de nå å endre på.

De ser blant annet at sosial ulikhet rammer menn hardere enn kvinner. Flere undergrupper av menn har også betydelige ekstra utfordringer: Menn med funksjonsnedsettelser, samiske menn, menn i religiøse minoriteter og skeive menn nevnes.

Homofile og bifile menn, for eksempel, har dårligere psykiske helse og betydelig hyppigere selvmordstanker enn heterofile menn. Samiske menn opplever mer vold i oppveksten. Menn med synlig innvandrerbakgrunn blir utsatt for diskriminering i arbeidslivet.

Utvalget er likevel klare på at mange menn er komfortable i etablerte mannsroller, men:

– Vi vet at noen menn ikke føler seg hjemme i slike fellesskap. Økt aksept for et større kjønns- og seksualitetsmangfold, og for at menn kan utfordre eller bryte med rammene for mannsrollen, bidrar etter Mannsutvalgets syn til større valgfrihet for alle.

Løsninger?

Mannsutvalget anbefaler 35 tiltak på fire områder: Omsorg til egne barn, utdanning og arbeidsliv, helse og til slutt: likestillingspolitikk.

Først vil de endre menns rolle som omsorgspersoner for egne barn. Dette vil de blant annet gjøre ved å styrke domstolenes mulighet til å idømme delt bosted.

– Vårt utgangspunkt i utvalget er at nå er det tid å ta et skritt videre for likestilling for menn og kvinner som omsorgspersoner, sa Jervell.

Han sier det må sendes et «klart signal» om menn som omsorgspersoner. Derfor vil de ha en todeling av foreldrepermisjonen og en utvidelse med fire uker.

– Det er fordi vi mener at fra samfunnets side må det sendes et klart signal om at her er det like rettigheter, sa Jervell.

– Noe galt med skolen

Når det kommer til utdanning og arbeidsliv, kommer utvalget blant annet med et forslag om fleksibel skolestart og endre poengsystemene ved opptak til høyere utdanning.

Jervell sier det forskjellene man ser i skolen betyr at noe er galt.

– To tredjedeler av dem som gjør det dårligst på skolen, er gutter. Og to tredjedeler av dem som gjør det best, er jenter. Dette mener vi er en likestillingsutfordring. Det er altså ikke sånn at gutter og jenter er forskjellig intelligens. Det må være noe med skolen, sa Jervell.

På helsefeltet ønsker de blant annet å utrede mulighet for å faste undersøkelser for prostatakreft samt styre arbeidet for å forhindre selvmord.

Read Entire Article