– De første fredningsområdene kom allerede i 2006. Vi ser at det blir mer og større hummer for hvert år som går, sier forsker Alf Ring Kleiven ved Havforskningsinstituttet.
Han mener at det å frede hummer er eneste vei å gå for å øke bestanden igjen.
Kleiven forteller at hummer per kilo teine har økt med over 500 prosent sammenliknet med områdene utenfor de fredede områdene.
– Det betyr at vekstpotensialet i hummeren er veldig stort, og at fredningsområder bidrar til å ivareta hummerbestanden på visse områder langs kysten.
- Visste du at det er utviklet en egen app som kan finne hummeren?
Behov for flere fredningsområder
I dag er det over 60 fredningsområder for hummer rundt om i landet.
Likevel mener Kleiven at det fortsatt er behov for flere.
– For å få en god effekt på bestanden generelt, vil det være behov for flere fredningsområder langs kysten.
Også Fiskeridirektoratet oppfordrer kystkommuner som har hummer i sine sjøområder, til å etablere minst ett fredningsområde.
Følger nøye med
Fredningsområdene ved Sparholmene i Kvitsøy, som kaller seg for «hummerkommune nummer én», samarbeider med Havforskningsinstituttet der de gjennomfører et forsøksfiske hvert år. Det gir en oversikt over hvordan området utvikler seg.
Samarbeidet viser at hummeren vender tilbake når den ikke fiskes etter.
Også i Stavanger følges det nøye med.
– Vi var i Stavanger i fjor, rett før hummerfisket startet og før fredningsområdet ble etablert. Da gjennomførte vi en innsamling av før-data, før tiltakene ble satt i gang. Vi fisket med hummerteiner både i det kommende fredningsområdet i Stavanger, og i et kontrollområde. Hensikten var å sammenligne med et område som er åpent for fiske.
Planen er å komme tilbake i september 2025, for å se hvordan utviklingen er to år etter.
- Tirsdag morgen gikk startsskuddet for årets hummerfiske.
Nytt fredningsområde på Utsira
På Utsira stuper hummerbestanden.
Sammen med kommunen har Utsiras yrkesfiskere tatt kontakt med Fiskeridirektoratet med forslag om å sette opp tre fredningsområder.
På Utsira ønsker de å komme i gang med fredningen allerede denne sesongen, men ordfører Marte Eide Klovning er redd behandlingstiden tar for lang tid.
Ordføreren forteller at fiskerne selv tok kontakt med kommunen, da de så hvilke resultater fredning ga andre steder.
– De ønsker jo at hummerfisket skal vare for de fremtidige generasjonene også. At ikke alt skal bli fisket opp. Så jeg syns det er veldig bra tiltak.
– Et løsbart problem
Kleiven er optimistisk på hummerens vegne, så lenge de rette tiltakene gjøres.
– Hummerbestanden er et løsbart problem fordi det er fiske som er hovedutfordringa. Når man stenger et område for fiske, så ser vi god gjenvekst.
Han mener at det er lettere å gjøre noe med fiske, enn det hadde vært å gjøre noe med for eksempel havforurensing og klimaendringer.
Publisert 02.10.2024, kl. 12.19