Fire kvinner frikjent for voldtekt av venninne på bursdagsfest

4 days ago 14



De fire kvinnene sto tiltalt for å ha voldtatt en venninne på bursdagen hennes. Nå er samtlige frifunnet i tingretten.

Statsadvokat Helene Holtvedt la ned påstand om 360 timers samfunnsstraff under rettssaken i Agder tingrett. Foto: Kjartan Bjelland

Publisert: 02.10.2024 09:46 | Oppdatert: 02.10.2024 09:57

Oppdateres.

– Retten finner således ikke bevist at noen av de tiltalte på gjerningstidspunktet, bedømt som edru, forstod eller holdt det for overveiende sannsynlig at fornærmede ikke samtykket til seksuell omgang, står det i konklusjonen fra tingrettsdommer Elin Moseidjord.

Dommen er enstemmig.

Fire kvinner var anklaget for å ha voldtatt venninnen under en bursdagfest høsten 2022.

Alle var da under 18 år, men er siden blitt myndige.

Nå er Agder tingrett kommet frem til at de fire kvinnene skal frifinnes for både straffeansvar og oppreisningserstatning, ifølge den ferske dommen på nesten 30 sider fra Agder tingrett.

Godt fornøyd

– Synspunktet mitt på saken endret seg ikke fra før saken startet til det som kom frem underveis i rettssaken. Min klient er godt fornøyd med utfallet, sier Nils Anders Grønås, forsvarer for den ene kvinnen, til Fædrelandsvennen.

Forsvarer for en av de andre kvinnene, Lars Faye Ree, er klar på at dommen fra Agder tingrett er riktig.

– Det har vi vært klare på hele tiden. Nå håper hun at hun er ferdig med denne saken. Det er en gammel sak, og det skulle aldri vært tatt ut tiltale i den saken her. Når påtalemyndigheten likevel valgte å gjøre det, ble det en kjempebelastning for de tiltalte - en påkjenning de aldri skulle vært utsatt for. Det viser tingrettens dom nå - med tyngde, sier Lars Faye Ree til Fædrelandsvennen.

Fædrelandsvennen har så langt ikke lyktes med å få tak i de to øvrige forsvarerne, Joakim Boye eller Svein Kjetil Stallemo.

Heller ikke bistandsadvokat til kvinnen som var fornærmet i saken, Åshild Schmidt, har så langt besvart Fædrelandsvennens henvendelser.

De tiltaltes forsvarere i Agder tingrett. F.v. Svein Kjetil Stallemo, Joakim Boye, Nils Anders Grønås og Lars Faye Ree. Foto: Erlend Olsbu

– Ikke tvang

Under rettssaken forklarte den fornærmede kvinnen at de fire venninnene presset henne til prøve en vibrator hun fikk i gave samme kveld. Hun forklarte at tre av venninnen holdt henne fast, mens den fjerde forgrep seg mot henne.

De tiltalte forklarte at alt som skjedde var frivillig fra alle parter.

I dommen kommer det frem at retten ikke finner grunn til å tvile på at den fornærmede selv egentlig ikke ønsket den seksuelle omgangen og fant situasjonen

Retten finner ikke grunn til å betvile at fornærmede selv egentlig ikke ønsket den seksuelle omgangen og fant situasjonen ubehagelig. Likevel er dommen tydelig på at den seksuelle handlingen ikke fant sted som følge av vold eller tvang.

– Uaktsomt

Aktor Helene Holtvedt ba retten dømme alle fire for uaktsom voldtekt og la ned påstand om 360 timers samfunnsstraff.

Fornærmedes bistandsadvokat Åshild Schmidt mente at det var bevist at voldtekten var forsettlig.

– Det er hennes nærmeste venninner. Det er begått i hennes eget hjem, i hennes egen seng, på bursdagen hennes, sa Schmidt.

Hun ba retten dømme de tiltalte til å betale mellom 200.000 og 350.000 kroner i erstatning.

Bistandsadvokat Åshild Schmidt. Foto: Kjartan Bjelland
Read Entire Article