Finske langrennsløpere må betale egenandel for å gå verdenscup

1 week ago 10



Finske skiløpere reagerer med sjokk over skiforbundets beslutning.

Kerttu Niskanen jubler over seier i Falun i mars i år. Foto: Anders Wiklund/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB
  • Ole Kristian Strøm, VG

    Ole Kristian Strøm, VG

Publisert: 27.09.2024 16:45

Det finske skiforbundet er i økonomisk trøbbel. Derfor må langrennsløperne denne sesongen betale en egenandel når de skal være med i verdenscuprenn.

Det er den finske avisen Ilta Sanomat som skriver dette. Beslutningen blir bekreftet av daglig leder i Skiforbundet, Marleena Valtasola. Hun forteller at dette ble bestemt i et styremøte.

Maksimalt skal en løper betale 500 euro per helg, noe som er 5.800 norske kroner etter dagens kurs.

Dette skjer samtidig som det denne uken ble kjent at Norges Skiforbund langrenn mister to viktige sponsorer, som til sammen utgjør 17 millioner kroner i året.

En av de finske løperne, Perttu Hyvärinen, forteller til Ilta Sanomat at nyheten som ned som en bombe på treningsleiren de er på.

– Det er jo spesielt når en gjeng ansatte er samlet i samme rom, og så blir det sagt at 100.000 euro skal tas fra dere, sier Perttu Hyvärinen.

– Dette er et hardt slag.

Perttu Hyvärinen, finsk skiløper

– Dette er et hardt slag, spesielt for de unge utøverne. Det var en overraskelse å få høre dette bare et par måneder før sesongen starter. Situasjonen er prekær når man er nødt til å ty til et slikt tiltak, fortsetter Hyvärinen.

Han hevder overfor avisen at han allerede betaler mye av egen lomme til treningsleirer og personlig trener.

Valtasola sier at det nøyaktige beløpet løperne skal betale, ikke er bestemt.

– Det vil sannsynligvis gjelde hver helg og alle utøvere, sier hun til avisen.

Det finske skiforbundet og deres markedsføringsselskap Nordic Ski Finland Oy hadde et samlet tap på nesten to millioner euro i regnskapsperioden fra juni 2022 til oktober 2023.

Kerttu Niskanen med 5. plass totalt i verdenscupen var Finlands desidert beste langrennsløper sist vinter. Broren Iivo Niskanen vant OL-gull på 15 km klassisk i 2022, der Kerttu tok sølv.

PS: De norske hopperne skulle opprinnelig betale en egenandel for denne vinteren, men en ny sponsoravtale i august gjør at de slipper å betale av egen lomme.

Read Entire Article