FHI-forsker mener FHI feilinformerer om «long covid»: – Rent tullprat, svarer professor

1 day ago 7



FHI-forsker kommer med dyster spådom og kritiserer egen arbeidsgiver. UiO-forsker tar til motmæle.

Ikke alle på Folkehelseinstituttet (FHI) er enige om risikoen ved «long covid». Foto: Fredrik Hagen / NTB

Publisert: 04.10.2024 11:17 | Oppdatert: 04.10.2024 11:33

Kortversjonen

Senskader fra korona er sjeldne og går ofte over etter hvert. Det sa direktør Preben Aavitsland i Folkehelseinstituttet (FHI) til Aftenposten forrige uke.

Det fikk Aavitslands kollega, FHI-forsker Richard Aubrey White, til å reagere. I et debattinnlegg hevder han at Aavitsland tar feil.

Senfølger av korona er «vanlige og ofte vedvarende», mener han.

Nå sier White til Aftenposten at Aavitslands påstand kan være et uttrykk for en interessekonflikt i FHI.

White presiserer at han her ikke uttaler seg på vegne av FHI.

Spår senfølge-eksplosjon

I innlegget skriver White at gjentatte infeksjoner øker risikoen for senfølger til et «uakseptabelt nivå».

– Et uakseptabelt nivå vil si at det er sannsynlig at enten du eller et nært familiemedlem blir rammet i løpet av de neste ti årene, skriver White i en e-post til Aftenposten.

White retter deretter fingeren mot regjeringens strategi om å slippe smitten fri. Han mener at strategien gjør det sannsynlig at 250.000 nordmenn vil rammes av senfølger årlig.

White mener økningen i sykefravær og økningen i antall fastlegekonsultasjoner på grunn av plager som utmattelse, beviser dette.

– FHI har aldri gjort en risikovurdering av strategien med hensyn til senfølger. Det mener jeg er viktig å gjøre, sier White.

Nå ønsker han seg tre tiltak mot korona:

  1. Krav til forbedret ventilasjon og økt bruk av luftrensere.
  2. Testing ved symptomer og frivillig isolasjon, eller bruk av ansiktsmaskeansiktsmaskeFFP2-åndedrettsvern er en ansiktsmaske som brukes mot virus, bakterier eller forurensing i luften. Den brukes også til å hindre at man smitter andre hvis man selv er syk. mens man er smittsom.
  3. Informasjon til befolkningen om: Risikoen for senfølger og hva det innebærer, at ansiktsmaske er effektivt og at risikoen for smitte er større på steder med masse folk.

– Målet bør være å redusere sykdom og påfølgende sykefravær i befolkningen.

Interessekonflikt?

– Hva synes du om at fagpersoner fra FHI hevder at senfølger fra korona er sjeldne og går fort over?

– Det kan være uttrykk for en interessekonflikt. FHI har støttet en strategi som har ført til at hundretusenvis av nordmenn er blitt rammet av senfølger av korona.

White mener FHI hopper bukk over flere relevante studier. Han viser til de «beste medisinske tidsskriftene» som gir et helt annet bilde av senfølger enn det som fremstilles i Norge.

Preben Aavitsland og FHI er forelagt Whites påstander i denne saken. De skriver at de vil svare White i et debattinnlegg etter høstferien.

– Ren tullprat

Gunnveig Grødeland er professor i immunologi ved Universitetet i Oslo. Hun har ingen tro på at 250.000 nordmenn vil få senfølger fra korona hvert år.

– Jeg vil kalle det ren tullprat. Long covid er reelt. Men det er sjeldent. Tallene White refererer til, baserer seg trolig på undersøkelser hvor det litt ukritisk er brukt spørreskjema.

De som svarer at de har hjernetåke og utmattelse kan ha det av helt andre årsaker enn korona, sier hun.

Hun ser heller ingen grunn til å innføre noen av tiltakene White foreslår.

– Vi må senke skuldrene litt og akseptere at det er litt smitte i samfunnet.

– Veldig mange nordmenn er plaget med utmattelse og hjernetåke. For veldig mange av dem er plagene er resultat av helt andre ting enn senfølger fra korona, sier professor Gunnveig Grødeland. Foto: Jan Tomas Espedal

White svarer

White avviser Grødelands kritikk.

Han sier at anslagene hans er basert på studier som har brukt kontrollgrupper. Det vil si at de har spurt én vaksinert gruppe som har hatt korona, og én gruppe som ikke har hatt korona. På den måten kan forskerne anslå hvor mye hyppigere utmattelse oppstår som direkte følge av korona.

White viser til studier fra både The New England Journal of Medicine og en artikkel fra Koronastudien.

Read Entire Article