Fersk dom skaper hodebry for skistjernene: – Semi-krise

3 hours ago 4



Rett før sesongstart kan flere toppløpere bli nødt til å gjøre endringer på skiene sine.

 Der usikkert om Vetle Sjåstad Christiansen får gått på sine bindinger denne sesongen. Her fra Holmekollen forrige sesong. Foto: Javad Parsa / NTB

Publisert: 16.10.2024 13:01 | Oppdatert: 16.10.2024 13:28

Sist uke kom en fersk dom fra Oslo tingrett som rammer noen av langrenn- og skiskytter-løperne foran sesongstart:

  • Oslo Tingrett slår fast at Amer Sports, som står bak skimerkene Salomon og Atomic, har begått at grovt uaktsomt patentinngrep gjennom å ulovlig kopiere bindingsystemetbindingsystemetdelen som gjør at man får låst skiskoen til skiene. utviklet av Rottefella.
  • Saken har vært i rettsysstemet i nesten fire år. Amer Sports kan anke dommen frem til 10. november.
  • Amer Sports er dømt til å stoppe salg og markedsføring med disse ulovlige bindingssystemene fra Salomon og Atomic. Det betyr også at topputøverne ikke får gå med slike bindinger i konkurranser.
  • Potensielt må en mengde ski få byttet bindinger før konkurransene starter i slutten av november.
  • Flere av de beste utøverne i langrenn og skiskyting går på Salomon (Ingrid L. Tandrevold, Vetle S. Christensen, Julia Simon, Jessie Diggins og Maja Dahlqvist) og Atomic (Simen H. Krüger, Lotta og Tiril Udnes Weng, Anne Kjersti Kalvå og Victoria Carl).
  • VG er ikke kjent med konkret hvilken type binding de nevnte utøverne har brukt. Det kan være de har brukt bindinger som er lovlig å benytte videre.
ULOVLIGE BINDINGER? Her går Vetle Sjåstad Christiansen på Salomon-bindinger. De kan være ulovlige kommende sesong. Foto: Fredrik Sandberg/TT / TT Nyhetsbyrån / NTB

Skiskytter Vetle Sjåstad Christiansen er på plass på et høydeopphold i italienske Lavasè. Der har han ikke fått med seg dommen når VG ringer. Han bekrefter at han bruker Salomons bindinger som er omfattet denne saken, men har ikke vært i kontakt med dem etter dommen.

– Jeg kan se for meg at det jobbes intenst på kontoret. Det hadde vært litt semi-krise om ikke vi fikk bruke de bindingene vi er vant til rett før sesongstart. Det er ikke noe kjekt det, sier skiskytteren.

– Du har ikke noen andre bindinger liggende hvis ikke du kan bruke de du nå har?

– Nei, Salomon hadde sitt gode gamle pilot-system, men det ble skrotet til fordel for det nye - og i og med at det er laget nye sko, så kan man ikke bare gå tilbake til det gamle systemet for de passer ikke de nye skoa, forklarer 32-åringen før han fortsetter.

– I worst case må vi gå på en rottefella-binding, men dette er ikke mitt bord. Dette er det gode folk i Salomon som jobber hardt for å unngå, fortsetter han.

Sjåstad Christiansen sier at formen er god før sesongstart, men legger til:

– Vi får håpe at jeg har bindinger å feste skoene i når sesongen starter, avslutter OL-gullvinneren lattermildt.

Amer Sports har ikke besvart VGs henvendelse i saken.

Administrerende direktør i Rottefella AS, Torstein Myklebostad er fornøyd med dommen.

– Vi er selvsagt veldig fornøyd med å få nok en dom i vår favør. Vi har holdt på i noen år med denne saken, og vi er fornøyd med resultatet av den.

Han forklarer at det gjennom årene har dreid seg om flere deler av patenten.

- Samtidig er jeg veldig skuffet over at saken i det hele tatt ble kjørt. Dette burde vært løst for lenge siden. Vi har prøvd gjentatte ganger å komme i dialog med Amer før den kom i rettssystemet. Da har vi ikke hatt noe annet valg. Nå var det dessuten AMER som saksøkte oss i en såkalt «negativ fastsettelsesdom«negativ fastsettelsesdomFastsettelsessøksmål er et sivilt søksmål som går ut på å få fastsatt ved dom at et rettsforhold eller en rettighet eksisterer eller ikke eksisterer. Kilde: Store Norske Leksikon», forklarer han.

Myklebostad sympatiserer med de som blir rammet av dommen.

- Disse produktene burde aldri blitt solgt inn eller brukt, for det har allerede vært avgjort at det har vært et brudd på Rottefellas patenter. Det er skuffende at det ikke har vært mulig å løse dette utenom rettssystemet. Jeg har stor sympati for at det er en krevende situasjon for utøverne tett opp til sesongåpningen. Det er i tillegg en VM-sesong, så jeg skjønner at det er krevende. Jeg har også sympati for de som jobber med salg i Norge hos Atomic og Salomon som har jobbet godt, men ansvaret for denne situasjonen ligger fullt og helt hos Amer, avslutter Myklebostad.

Smøresjef i det norske langrennslandslaget er ikke spesielt bekymret.

– Jeg er ikke så stresset , men jeg venter på at de (Atomic og Salomon) kommer til oss og forklarer dette. Jeg tror vi får til en bra løsning. Den gamle løsningen deres skal være lovlig, sier smøresjef Tord Hegdahl.

Tord Hegdahl

Smøresjef, Norske langrennslandslaget

Det er Salomon og Atomic som eier konkurranseskiene til utøverne.

– Jeg vet ikke om de har en plan for hvordan det eventuelt skal byttes. Vi må se hvordan de håndterer det, det er jo mange som berøres, sier Hegdahl.

– Blir dette mye stress kort tid før sesongen begynner?

– Jeg er foreløpig ikke bekymret. Jeg er helt sikker på at både Salomon og Atomic har en plan på hvordan de skal håndtere dette.

Read Entire Article