Femlinger drept i israelsk angrep: – Vil dette gi Israel sikkerhet?

1 month ago 22



Minst 29 mennesker er drept i nye israelske angrep på Gazastripen, ifølge Hamas-kontrollert helsemyndigheter. Blant dem er ti år gamle femlinger, opplyser sykehuset.

Slektninger og venner sørger over tapet av 18 medlemmer av samme familie, som ble drept i et israelsk angrep på Gazastripen natt til lørdag. Foto: AP / NTB

Publisert: 18.08.2024 19:02

Kortversjonen

Natt til søndag ble et hjem i Deir al-Balah sentralt på Gazastripen truffet av et israelsk angrep. En kvinne og hennes seks barn ble drept, ifølge al-Aqsa-sykehuset. En reporter fra nyhetsbyrået AP telte likene.

Barnas bestefar, Mohammed Awad Khatab, forteller at datteren var lærer, og at det yngste barnet var 18 måneder gammel. Søsknene var ti år gamle femlinger, opplyser sykehuset.

– De seks barna er blitt til kroppsdeler. De ble lagt i en og samme pose, sier bestefaren til journalister.

– Hva gjorde de? Drepte de noen av jødene? Vil dette gi Israel sikkerhet? spør han.

Den israelske hæren kommenterer sjelden enkeltangrep og har heller ikke kommentert dette.

Israel gir Hamas skylden for drepte sivile

Et annet angrep øst for Deir al-Balah søndag krevde minst fire menneskeliv, ifølge en AP-journalist på sykehuset. I Jabalia i Nord-Gaza ble to menn, en kvinne og datteren hennes drept i et angrep som traff to leiligheter, opplyser Gazas helsedepartement.

Ytterligere ni mennesker ble drept i to angrep sentralt på Gazastripen, mens én person ble drept i Nuseirat, ifølge Al-Awda-sykehuset.

Sent lørdag kveld ble fire mennesker fra samme familie drept i et angrep mot Khan Younis i sør. To av de drepte var kvinner, ifølge Nasser-sykehuset.

Dette bildet viser et israelsk bombeangrep på en boligbygning i Nuseirat 17. august. Foto: Reuters TV / Reuters / NTB

Israel sier de bare angriper militante palestinere og gir Hamas skylden for drap på sivile fordi gruppens soldater, våpen og tunneler skjuler seg i boligområder.

De israelske angrepene har utslettet hele storfamilier og gjort tusenvis av barn foreldreløse gjennom krigen.

Over 40.000 drepte

Minst 40.099 palestinere er ifølge helsedepartementet drept etter over ti måneder med krig i Gaza. Blant dem er minst 10.627 barn, hvorav 663 var under ett år.

Tallet er ikke bekreftet på annet hold, men FN regner dem som pålitelige. Tusenvis av palestinere er i tillegg savnet og over 92.400 såret.

Aftenposten kan ikke uavhengig verifisere tallene på drepte, og Hamas skiller ikke mellom sivile og stridende.

Mesteparten av befolkningen på 2,3 millioner er drevet på flukt, og det er frykt for hungersnød og utbrudd av polio og andre sykdommer.

Israels omfattende bombing av Gazastripen har ødelagt infrastrukturen, og kloakk renner rett ut i gatene og fører til smittefarlige sykdommer. Foto: Jehad Alshrafi / AP / NTB

– Vi er lei

Palestinere blir stadig drevet på flukt på ny, og den siste uka har den israelske hæren beordret tvangsevakuering titusenvis av palestinere i flere områder.

– Vi er lei av å bli fordrevet. Folk presses inn i trange områder i Deir al-Balah og Al-Mawasi, som er blitt til trykkokere, sier Tamer Al-Burai til nyhetsbyrået Reuters.

Palestinere på flukt fra flyktningleiren Maghazi lørdag etter en ny evakueringsordre fra den israelske hæren. Maghazi ligger i Deir al-Balah, der det var nye israelske angrep søndag. Foto: Abdel Kareem Hana / AP / NTB

Han bor i Deir al-Balah sammen med flere slektninger og forteller at israelske stridsvogner befinner seg bare 1,5 kilometer unna.

Hæren har varslet en ny offensiv i områder ved Deir al-Balah og Khan Younis med den begrunnelsen at militante palestinere skyter raketter derfra.

Forhandlinger om våpenhvile

Den pågående krigen ble utløst av Hamas-angrepet mot Israel 7. oktober der minst 1.198 mennesker ble drept, de fleste av dem sivile. Militante palestinere tok 251 gisler og krigsfanger, hvorav 111 fortsatt befinner seg på Gazastripen.

Pårørende til gisler som holdes fanget av Hamas-medlemmer på Gazastripen, demonstrerte lørdag kveld på ny med krav om at regjeringen sørger for en avtale som sikrer at gislene blir løslatt. Foto: Tsafrir Abayov / AP / NTB

I alt 39 av dem er ifølge den israelske hæren ikke lenger i live. Over 100 gisler ble løslatt under den hittil eneste våpenhvilen i krigen – som varte i en uke i slutten av november.

Før helgen forsøkte meklere fra USA, Qatar og Egypt å bringe Israel og Hamas nærmere en avtale om en våpenhvile i Gaza og utveksling av israelske gisler og palestinske fanger. De ble enige om å fortsette forhandlingene i Kairo neste uke.

USAs utenriksminister Antony Blinken ankom søndag Israel, samme dag som en bestefar tok farvel med sin datter og seks barnebarn i Deir al-Balah på Gazastripen. Bildet er tatt i Tokyo i juli. Foto: Shuji Kajiyama / AP / NTB

Mens USA og Israel har uttrykt at det er en viss fremgang i samtalene, hevder Hamas at det ikke er reelle forhandlinger. Den palestinske gruppen mener Israel har kommet med nye krav som ikke er i tråd med den amerikanske fredsplanen de tidligere har gått med på, og at partene derfor ikke er nærmere en avtale.

Søndag ankom USAs utenriksminister Antony Blinken Israel, der han mandag skal ha flere møter med landets ledelse med sikte på å få i stand en våpenhvileavtale.

Read Entire Article