– Feigt og masse svada

1 week ago 12



– Feigt og masse svada, sier statsviter Svein Erik Tuastad. – Ikke mye mer å gå på for kommunedirektøren i Stavanger, sier kommentator Trond Birkedal.

Ordfører Sissel Knutsen Hegdal og politikerne bruker kommunedirektøren i Stavanger som skyteskive, mener Svein Erik Tuastad. Hegdal avfeier kritikken, og sier politikerne takkes for sin uttalelse om barnevernet. Foto: Anders Minge
  • Thomas Ergo

Publisert: Publisert:

For mindre enn 10 minutter siden

Mandag vedtok bystyret i Stavanger en generell uttalelse om kommunens barnevern. Men hva sier politikerne, egentlig?

– Uttalelsen sier ingenting. Det virker nesten som bystyret prøver å slippe unna sitt reelle politiske ansvar med masse svada, sier Svein Erik Tuastad, førsteamanuensis ved Universitetet i Stavanger.

– Jeg vil si som WittgensteinWittgensteinLudwig Wittgenstein (1889 - 1951) var en østerriksk filosof.: Hvis du ikke har noe å si, så hold kjeft!

Svein Erik Tuastad Foto: Fredrik Refvem

– Kommunedirektøren, ikke oss

I uttalelsen ramser politikerne opp internasjonale og nasjonale regler om barns rettigheter: Alt fra retten til beskyttelse mot skadelig behandling, til barns rett til å bli hørt.

Deretter sier de:

«Dersom det er forhold som medfører at barneverntjenesten ikke klarer å ivareta ovennevnte hensyn, skal bystyret orienteres snarest.»

Uttalelsen kom samme dag som det ble kjent at barnevernet for andre gang i år mottar sterk kritikk fra Statsforvalteren i Rogaland.

I tillegg kom Barneverns- og helsenemnda i Rogaland med skarp kritikk.

– Hvorfor skal byens politikere ramse opp de ordinære prosedyrene og oppgavene som kommunedirektøren er forpliktet av? De sier liksom offentlig: «Det er kommunedirektøren som er skyteskiven her, det er ikke oss.» Det er ansvarsfraskrivelse, og det er feigt, mener Tuastad.

Barnevernets problem

Han viser til at både Bergen og Stavanger nå har hatt sine skandaler i barnevernet.

Les også

Kommentator Solveig G. Sandelson: Når barnevernet stryk i barnevern

– Barnevernet vil på grunn av oppdragets natur, alltid gjøre feil. Selv gode kulturer kan gjøre feil. Men av og til skyldes feil dårlige kulturer. Sakene Aftenbladet har omtalt, tyder på at noe ennå ikke fungerer i Stavanger kommune, sier Tuastad.

Mette Vabø (V), leder av Stavangers utvalg for oppvekst, sa denne uka at uttalelsen om barnevernet er «sterk og tydelig».

Sterk og tydelig? Mette Vabø (V) Foto: Jan Inge Haga

Tuastad er uenig.

«Landets beste barnevern»

– Mener politikerne at barnevernet er helt dysfunksjonelt og ikke gjør oppgavene sine? Har de tillit til barnevernets ledelse og organisering? Mener de at det av og til skjer feil, uten at det er noe feil med barnevernet? Eller mener de at det er noe grunnleggende feil med barnevernet i Stavanger? Det må byens borgere få vite, sier Tuastad.

Ordfører Sissel Knutsen Hegdal (H) skrev nylig at Stavanger skal ha «landets beste barnevern».

– Det framstår nesten som absurd. Skal Stavanger få landets beste barnevern med politikernes hjelp? Da må de vise at de forstår hva som foregår, og skape en konstruktiv prosess. Nå virker de mest opptatt av å distansere seg fra ansvaret, mener Tuastad.

– Litt mistillit til kommunedirektøren

– Jeg tolker uttalelsen fra bystyret som litt mistillit til kommunedirektøren, sier Trond Birkedal, politisk kommentator, gjestekommentator i Aftenbladet, og tidligere politiker i Stavanger.

– Uttalelsen kan tyde på at politikerne ikke tror kommunedirektøren gjør jobben sin: At han ikke varsler dem dersom barnevernet ikke driver forsvarlig. Det virker også som de har panikk for ikke å framstå som handlekraftige.

Birkedal har problematisert at ordføreren i flere saker har lest alvorlige avsløringer i Aftenbladet, uten først å bli informert av kommunedirektøren.

Tirsdag beklaget ordføreren at hun nok en gang ikke var informert om en viktig sak.

– Det er ikke så mye mer å gå på for kommunedirektøren. Hadde jeg vært politiker, ville jeg ha lurt: «Er det andre ting vi ikke vet?»

Kommunedirektør Per Kristian Vareide og ordfører Sissel Knutsen Hegdal. Foto: Fredrik Refvem

Kritikken kan fort gå ut over kommunedirektørens autoritet, mener Birkedal.

– Det er opp til ham hvor mye offentlig kjeft han tåler.

Birkedal mener politikerne må ha is i magen, og avvente den pågående undersøkelsen av Stavangers barnevern.

Trond Birkedal

Ordfører Hegdal svarer på vegne av henne og Vabø.

De mener det er viktigst å ta hensyn til to grupper: Barn og familier som er i kontakt med barnevernet. Og: Ansatte i barnevernet.

– Det skal ikke være tvil om at barneverntjenesten i Stavanger står helt øverst på de folkevalgtes agenda. Vi er beredt til å gjøre de tiltak som er nødvendige for å ivareta de oppgavene som ligger under barnevernstjenesten, skriver Hegdal.

Ulike aktører takker politikerne

– Vi har i etterkant av bystyremøtet fått mange henvendelser fra ulike aktører. De uttrykker takknemlighet for at de folkevalgte er tydelige på målene våre, i en situasjon der enkeltsaker dominerer negativt i media.

– De ansatte i barneverntjenesten gjør en veldig god jobb, og står i mange krevende vurderinger og situasjoner, skriver ordføreren.

Avfeier kritikken. Ordfører Sissel Knuten Hegdal

Hegdal er ikke i tvil om at bystyrets uttalelse «oppleves som viktig for mange».

– Hvilken vurdering Tuastad gjør fra sitt ståsted, er ikke av betydning. Vi stiller oss undrende til hans konklusjon. Men den står for hans regning.

Kommunedirektør Per Kristian Vareide skriver til Aftenbladet at han ikke vil kommentere spekulasjoner om hva politikerne mener med sin uttalelse.

Publisert:

Publisert: 25. april 2024 20:11

Read Entire Article