Fedmemedisin: Kan reglene endres?

1 month ago 29



Vi samler opp avisens kortinnlegg i spalten «Kort sagt». Her er dagens innlegg. Foto: Ketil Blom Haugstulen / Ellen Eriksen

Publisert: 05.03.2024 23:30

Dette er et debattinnlegg. Eventuelle meninger i teksten står for skribentens regning. Hvis du ønsker å delta i debatten, kan du lese hvordan her.

Aftenposten tar opp et tema som er viktig å heve over svindelperspektivet. Spørsmålet er om vi i et samfunnsperspektiv ønsker å gi pasienter rettferdig behandling før sykdom oppstår. Vi har god vitenskapelig dokumentasjon for at et fedmemedikament som Wegovy har gunstig helseeffekt. Det kan være dyrt ikke å tilby effektiv helsehjelp. Samfunnsøkonomisk tap på grunn av skadelige helseeffekter av overvekt og fedme er beregnet til 132 milliarder kroner pr. år. Tidlig og effektiv behandling er essensielt.

Nå er utfordringen at en stor gruppe pasienter (inkludert barn og ungdom) blir hindret i å få denne behandlingen fordi de ikke kan betale den selv. Vi ønsker at dette temaet løftes til en diskusjon om reglene. Det innebærer at leger skal ha mulighet til å foreskrive et medikament som gir best behandling for å forebygge alvorlig sykdom. Da må politikere, helsebyråkrater, forskere og klinikere finne gode løsninger sammen.

Mette Svendsen, leder, Norsk forening for fedmeforskning (på vegne av styret)

Read Entire Article