Får kritikk for rolleblanding i TV-aksjonen

1 month ago 10



Hvilken rolle har NRKs journalister når det arrangeres TV-aksjon? En medieekspert mener NRKs dekning er problematisk.

På Lørdagsrevyen hadde NRK et innslag om TV-aksjonen og Barnekreftforeningen. Foto: NRK

Publisert: 23.10.2024 21:56

Kortversjonen

TV-aksjonen er ferdig for i år. En rekordsumrekordsumDet er samlet inn nesten 367 millioner kroner til bygging av såkalte familiehus. ble samlet inn for Barnekreftforeningen. Det er NRK som sender og har ansvar for TV-aksjonen.

MediekritikerMediekritikerEn person som analyserer og vurderer medienes innhold og praksis, ofte med fokus på etikk og kvalitet. Anki Gerhardsen har etterlyst et kritisk blikk på aksjonen. Hun tror ikke det er tilfeldig at NRK ikke har hatt kritiske saker om TV-aksjonen.

Hvorfor? Det kan ha med NRKs forskjellige roller i TV-aksjonen å gjøre.

Hvem eier TV-aksjonen?

NRK har et eget råd som beslutter hvem som skal få aksjonen hvert år. NRK eier merkevaren «TV-aksjonen».

Derfor setter NRK logoen sin på det meste som har med pengeinnsamlingen å gjøre. Også på TV-aksjonens nettside. Den eies av NRK.

Men den drives av TV-aksjonens ansatte. Og de som jobber i «TV-aksjonen», jobber ikke i NRK.

Det som kalles TV-aksjonens sekretariat er ansatt i foreningen som har TV-aksjonen det aktuelle året. I år har disse altså jobbet i Barnekreftforeningen.

På nettsiden finnes det for eksempel en varslingskanal. Der kan folk varsle om uregelmessigheter. Varsler vil bli «håndtert av en saksbehandler i NRK TV-aksjonen», heter det.

Men varslene går ikke til NRK. De går til dem som det aktuelle året jobber i foreningen som mottar alle pengene.

Har du noe kritisk å melde ifra om til TV-aksjonen? Da går varselet til dem som jobber i foreningen det aktuelle året. Foto: TV-aksjonen.no

– Vi ser at det kanskje bør gjøres enda mer tydelig på nettsiden for varsling hvem den er ment for og hva som skjer med varslene. Dette vil vi se nærmere på for å ha tydelig informasjon til eventuelle varslere, skriver Erik Skarrud.

Han er sekretær for NRKs innsamlingsråd.

Skarrud jobber for ordens skyld i NRK.

Så hvordan er avtalen mellom NRK og Barnekreftforeningen? Denne har Aftenposten fått innsyn i.

Hva står i NRKs avtale med Barnekreftforeningen?

I denne avtalen står det blant annet at Barnekreftforeningen ikke har innflytelse over NRKs redaksjonelle innhold. Men det står også at NRK skal promoterepromotereAktiviteten med å reklamere for eller fremme noe, ofte gjennom ulike medier. innsamlingsaksjonen.

Hva innebærer det?

NRK har en egen promoavdeling. De lager for eksempel videoer for NRKs egen sending av TV-aksjonen. De klipper også en kampanjefilm som sendes til andre TV-kanaler.

Så er det riksavdelingen i NRK Region Vest som planlegger og produserer selve TV-sendingen under TV-aksjonen.

Kristin Ytre-Arne er programredaktør der. Hun skriver til Aftenposten at de noen ganger tipser nyhetsdivisjonen om arrangementer. Ellers har de ingen innflytelse på nyhetssakene, opplyser hun.

Men det er i alt dette det oppstår trøbbel, mener en medieekspert.

Mener Barnekreftforeningen får uvanlig mye omtale

– Problemet for NRK oppstår når promotering blandes inn i strømmen av saker skrevet av ordinære journalister, sier Trygve Aas Olsen.

Han er fagmedarbeider ved Institutt for journalistikk.Institutt for journalistikk.Stiftelsen Institutt for journalistikk (IJ) er et kurs- og kompetansesenter for norske medier, som ligger i Oslo. IJs formål er å bidra til å heve kvaliteten på norsk journalistikk gjennom kurs og annen kompetanseutvikling.

Og han er ikke i tvil:

Barnekreftforeningen ville ikke ha fått i nærheten av den oppmerksomheten de nå har fått av NRK, om det ikke hadde vært for at TV-aksjonen skjedde på NRK.

– NRK skal drive med journalistikk, men det eneste formålet med journalistikken deres rundt Barnekreftforeningen, er å samle inn penger. Det går ikke i andre sammenhenger, for journalistikk skal ikke være veldedighet.

Dette er én av minst 15 nettsaker NRK har skrevet i forbindelse med TV-aksjonen. Foto: Skjermdump / nrk.no

Hvor mange nettsaker, radioinnslag og TV-reportasjer hadde NRK i oktober - før TV-aksjonen?

Aftenpostens opptelling viser dette:

  • NRK sendte flere innslag både på TV og radio der TV-aksjonen og Barnekreftforeningen var tema.
  • Aksjonen fikk for eksempel sendetid i tre påfølgende utgaver av Dagsrevyen fredag til søndag.
  • Samtidig ble det laget 15 nettsaker på nrk.no, skrevet av journalister rundt om i landet.

Til sammenligning har Norges klart største nettavis, VG, kun skrevet tre saker om samme tema i samme periode.

Aftenposten har funnet én NRK-sak som kan betegnes som kritisk. Det var en sak der det refereres til nettopp Anki Gerhardsens kritikk. Samme diskusjon ble også løftet i Dagsnytt 18.

Olsen sier NRK opererer i en gråsone.

– Journalistikk skal være begrunnet i et journalistisk motiv, altså en nyhet. Når Barnekreftforeningen får så mye oppmerksomhet nå, kan man spørre seg: Lager NRK nyheter, eller er hensikten å hjelpe foreningen å tjene penger? Om det er det siste, så kan det være i strid med Vær varsom-plakaten.Vær varsom-plakaten.Et sett med etiske retningslinjer for journalister i Norge, som skal sikre at journalistikken er ansvarlig og etisk forsvarlig.

NRK: – Kan ikke se at vi har laget for mye stoff

Det er Nyhetsdivisjonen i NRK som har ansvaret for sakene om Barnekreftforeningen og TV-aksjonen på TV, radio og nett.

Minst 20 saker ble det altså i oktober. Det er ikke for mye, mener NRKs redaktør Kathrine Hammerstad.

– Vi vurderer nyhetsdekningen ut fra vanlige nyhetskriteriernyhetskriterierPrinsipper som journalister bruker for å vurdere hva som er nyhetsverdig, som aktualitet, vesentlighet, og interesse. som vi ellers ville ha gjort. Jeg kan ikke se at vi har laget for mye stoff på dette, skriver hun i en e-post til Aftenposten.

NRK hadde også et innslag i beste sendetid på fredag. Foto: NRK

Hun mener en vesentlig detalj er debatten på Dagsnytt 18 hvor Anki Gerhardsen kritiserte aksjonen.

Er én kritisk sak nok?

– Vi har vurdert dekningen og nivået ut ifra allmenne nyhetskriterier, og det nyhetsbildet vi til enhver tid står i, svarer Hammerstad.

Read Entire Article