Saksøkerne fremmet følgende krav:
- En høyere oppreisning etter fengselsstraff som følge av justismord.
- Oppreisning etter skadeerstatningsloven. Her må man påvise at enkeltpersoner eller noen få personer har opptrådt grovt uaktsomt eller med forsett.
- Oppreisning etter menneskerettsbrudd.
To av tre saksøkere fikk medhold av tingretten på det første av disse tre punktene. Men de var ikke fornøyd med summen.
Tirsdag ble det avsagt dom i Borgarting lagmannsrett hvor retten mener at de to saksøkerne ikke har krav på mer oppreisning.
– Lagmannsretten fant ikke at EMK eller EØS-avtalen ga de private partene rett til mer oppreisning enn det som to av dem hadde fått utbetalt i medhold av straffeprosesslovens regler om erstatning for uberettiget straffeforfølgning, skriver Borgarting lagmannsrett i en pressemelding.
Retten forkaster anken fra tingretten og frifinner staten. De får heller ikke tilkjent sakskostnader for lagmannsretten.
– Dommen stadfester det nøkterne nivået vi har i Norge for utbetaling av oppreising, også der staten har gjort alvorlige feil, sier David Magnus Myr, som er advokat hos Regjeringsadvokaten.
Trygdeskandalen ble avdekket i 2019 (se fakta).
Begge parter anket
I tingretten ble to ofre for trygdeskandalen tilkjent en høyere oppreisning enn det staten tilbød.
Staten ble dømt til å betale Rune Halseth og Marianne Evensen 800.000 kroner mer enn de hadde fått i oppreisning.
Staten ga de to 250.000 og 200.000 hver. Tingretten mente altså at oppreisningen skulle vært på en million kroner, men dommerne var delt i spørsmålet.
Begge parter anket tingrettsdommen.
De tre Nav-ofrene krevde mer i oppreisning og at staten også burde bli dømt for menneskerettsbrudd. Staten anket også avgjørelsen fra tingretten.
Det tredje Nav-ofret som ikke har sonet i fengsel fikk verken oppreisning i tingretten eller i lagmannsretten, kommer det frem i dommen fra Borgarting lagmannsrett.
Uriktig dømt til fengsel
I 2015 ble Rune Halseth siktet for grovt bedrageri og falsk forklaring. Han oppholdt seg i Danmark mens han mottok arbeidsavklaringspenger, noe han hadde sagt fra om til Nav.
Han ble dømt til fengsel i fem måneder og måtte sone 85 dager blant drapsmenn før han ble overført til soning med fotlenke.
Men dommen var feil. Norge hadde et regelverk som ikke var i tråd med EØS-avtalen.
– Jeg har gått gjennom et helvete. Nå er det slutt, sa Halseth til NRK i forbindelse med tingrettssaken.
Publisert 29.10.2024, kl. 17.01 Oppdatert 29.10.2024, kl. 17.22