Ny forskning:
Cruise i ferien høres fristende ut, men ifølge ny forskning florerer bakteriene om bord. Her er rådene som kan hjelpe deg med å unngå sykdom på reisen.

Publisert 07.07.2025 06:26
Planlegger du cruiseferie? Da bør du være litt ekstra oppmerksom.
Et cruise kan være en fantastisk opplevelse, men bakterier om bord kan raskt legge en demper på ferien.
Forskere ved Universitetet i Sørøst-Norge advarer nemlig om at cruiseskip kan være rene smittebomber til sjøs.
Heldigvis finnes det gode råd for å unngå å bli en av dem som ender ferien på toalettet med magesjau.
Tusenvis av bakterier
Det er ingen hemmelighet at sykdom sprer seg raskt på cruiseskip.
Vi har sett tilfeller som da skipet «Oasis of the Seas» måtte returnere tidlig til havn fordi over 200 personer om bord fikk omgangssyke i 2019, eller da 21 personer ble registrert med koronasmitte om bord på «Grand Princess» i 2020.
Eller som den gangen minst 200 passasjerer fikk eksplosiv diaré på et av Carnival Cruises sine cruiseskip i 2016.
Jörn Klein er professor i mikrobiologi og smittevern ved Universitetet i Sørøst-Norge, og en av flere som har forsket på bakterier på cruiseskip.
Mer spesifikt, hvilke bakterier som finnes på overflatene og på hendene til ansatte om bord på et 12-dekks cruiseskip med mulighet for 1664 passasjerer.

Det sirkulerer tusenvis av bakterier om bord, til tross for strenge hygienerutiner blant de 540 ansatte, ifølge studien.
Forskning.no omtalte studien først.
– På cruiseskip er det massevis av folk tett samlet, så selv med hyppig rengjøring av overflater, kommer bakteriene raskt tilbake, sier Klein.
Bakteriene som oftest gikk igjen kan blant annet forårsake streptokokker, hudinfeksjoner, blodforgiftning, tarminfeksjoner, urinveisinfeksjoner og lungebetennelser.
I tillegg ble det også funnet en sykehusbakterie som ofte er resistent mot flere typer antibiotika.
Råd til passasjerer
– Det er bekymringsverdig at vi finner antibiotikaresistente bakterier på cruiseskipene, men som en frisk person med ingen åpne sår ville jeg bekymret meg mest for bakteriene som gir direkte sykdom, sier Klein.
Så hvis du vil unngå å tilbringe turen med sykdom i lugaren, har professoren noen tydelige råd.

– Vær nøye med håndhygienen. Jeg ville anbefalt å alltid ha med en liten flaske med Antibac, eller et annet hånddesinfeksjonsmiddel, sier han.
Videre nevner Klein visse steder du bør unngå, noe som kan være utfordrende når en først er på et cruiseskip.
– Det er klokt å unngå trange rom der det er lite utskiftning av luft. Jeg fraråder også store buffeter der passasjer kan betjene seg selv. Der er det folk som hoster og nyser på maten du skal spise, påpeker han.
Derimot er Kleins siste og viktigste råd at både voksne og barn har oppdaterte vaksiner. Spesielt mot meslinger.
– Vi trodde ikke at meslinger skulle blusse opp igjen, men det finnes tilfeller i både USA og Europa. Det er høyt sannsynlig at slike sykdommer spres via cruiseskip, understreker Klein.
– Ville du selv dratt på cruise etter denne studien?
– Jeg er egentlig ikke så glad i cruise uansett, svarer Klein og humrer.
Sett bort ifra det, er rådene hans spesielt relevante for personer med et allerede svekket immunforsvar, for eksempel gravide kvinner, personer med fedme, de som bruker kortison, eller de som tar syrehemmende medisiner mot oppstøt.