Fant 20 tomme tomter på enkelt søk. Her vil Rødt bygge boliger

1 week ago 9



Med et enkelt søk fant Rødt 20 tomme tomter i Oslo og omegn. Tar til orde for en storstilt boligbygging over hele landet.

1 av 6Foto: Paal Audestad / Aftenposten

Publisert: 27.09.2024 05:41

Kortversjonen

Nedenfor Ekebergskrenten i Oslo, med en toglinje som nærmeste nabo, ligger en litt rufsete tomt tilsynelatende ubrukt.

Eier er Oslo kommune. De siste årene er den brukt som riggområde for utbyggingen av Follobanetunnelen.

– Jeg er ganske sikker på at det kunne blitt bygd bra boliger her, sier stortingsrepresentant for Rødt, Seher Aydar og ser rundt seg.

Kommunen har ingen kjente planer for tomten. Rødt-politikeren mener det er meningsløst at offentlig eide tomter som denne ikke utnyttes bedre.

– I en tid der boligmarkedet har løpt løpsk, byggenæringen mangler oppdrag og vi vet at det bygges så lite boliger at prisene kommer til å øke enda mer, er det helt bak mål at vi ikke bruker disse tomtene slik at folk kan få et rimelig sted å bo, sier hun til Aftenposten.

– Tusenvis av boliger

I utkastet til nytt partiprogram som Rødt legger frem fredag, tar de til orde for at staten og kommunen må ta i bruk de offentlig eide tomtene til å bygge ikke-kommersielle boliger.

For ifølge Rødt finnes det mange tomter som dette. Etter det Aydar beskriver som noen timers søk, fant de 20 større og mindre tomter eid av kommunen eller av statlige foretak. (Se kartet over for hele listen)

Hun mener det kunne gitt opp mot 10.000 nye boliger.

– Det finnes garantert flere. Men dette er 20 konkrete eksempler i Oslo og omland over tomter som kan brukes. Det illustrerer poenget vårt godt. Tomtene finnes, det står bare på politisk vilje, mener hun.

Her er oversikten over de 20 tomtene som Rødt vil bygge ut. Ta musen over punktene for å lese mer om hver enkelt tomt:

Mange ledige tomter

En rekke offentlig eide selskaper og foretak eier eiendommer over hele landet.

Dette gjelder ikke minst Bane Nor, som av historiske årsaker har sentralt plasserte eiendommer i nærheten av en rekke stasjoner.

Rødt mener også Forsvarsbygg, Statsbygg og Statnett er svært aktuelle.

De tar til orde for en gjennomgang for å finne egnede tomter over hele landet.

Hvis Rødt får det som de vil, skal dette resultere i ikke-kommersielle boliger som kan selges til en rimelig pris. De vil også bygge leieboliger.

– Det vil være bra for de som får bolig, men det vil også være bra for hele boligmarkedet, fordi det vil være med å presse prisene ned, sier Aydar.

Floppet i Oslo

Det rødgrønne byrådet i Oslo, med støtte fra Rødt, ville lage en storsatsing på ikke-kommersielle boliger. Det floppet helt.

– Hva er realismen i at en skal klare å bygge opp en så stor sektor på kommunal og statlig hånd at dette skal være med å presse ned prisene?

– Vi i Rødt er kjempeskuffet over at det ikke ble bygd mange ikke-kommersielle boliger i Oslo. Mange snakker om en ikke-kommersiell boligsektor, men ingen har en konkret plan om hvordan man kan gjøre det. Det er det vi lanserer nå, sier hun.

Oslos byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H) mener det er feil at Oslo har et stort antall ubrukte tomter. Foto: Olav Olsen / Aftenposten

Får ikke støtte fra Oslo-byrådet

Rødt får ingen støtte for forslaget sitt fra Oslo-byrådet.

– Dette byrådet ønsker ikke storstilt ikke-kommersiell boligbygging, slår byråd for byutvikling James Stove Lorentzen (H) fast.

Han mener det er feil at de har mange ubrukte kommunale tomter i Oslo.

– Det er mange kommunale behov som skal løses på de tomtene vi har, sier han.

Ifølge Lorentzen vil de heller bidra til bolig- og byutvikling der det er mulig gjennom utvikling og salg av kommunal eiendom til boligutbygging.

Bane Nor Eiendom skriver i en melding til Aftenposten at de er med å bygge ut i pressområder slik at det blir enklere for folk å skaffe et sted å bo.

Read Entire Article