Fanget på video etter tre år på rømmen: – Jeg er så lettet

3 hours ago 4



Like før jul det året opplevde barnas mor marerittet:

Eksmannen Tom Phillips tok med seg Ember (5), Maverick (7) og Jayda (8) og forsvant inn i villmarken i området Waikato på New Zealand.

Siden har de vært borte.

Det er likevel meldt inn flere observasjoner av faren gjennom årene, og én gang har et av barna blitt fanget på kamera, på overvåkningsvideo fra en gate i den lille byen Piopio i november 2023.

Saken får enorm oppmerksomhet i landet med omtrent samme folketall som Norge. Hvordan er det mulig å holde en hel familie under radaren i tre år?

 New Zealand PoliceSAVNET: Jayda (t.v) har nå blitt 11 år gammel. Ember (i midten) er blitt åtte, mens broren Maverick har fylt ni. Foto: New Zealand Police

Torsdag i forrige uke kom imidlertid et vendepunkt.

Da ble faren fanget på kamera sammen med alle de tre barna for aller første gang siden de forsvant, skriver Guardian.

Filmet av ung jeger

En videosnutt filmet av en ung jeger i området Marokopa ga barnas mor livstegnet hun hadde ventet på.

– Jeg er så glad for at de er der alle sammen. Jeg er så lettet over å få se alle de tre barna mine. De er alle i live, sier moren Cat til avisen New Zealand Herald.

På videoen ser man en skikkelse gå oppover en grønn ås, fulgt av tre mindre skikkelser.

Alle har på seg kamuflasje-lignende klær og bærer på ryggsekker.

Politiet i New Zealand er tydelige på at de tror de fire personene er den savnede familien.

John McOviney, som er bestefaren til den 16 år gamle jegeren som filmet de fire, forteller til New Zealand Herald at barnebarnet og et par andre jegere fikk øye på de fire da de var ute og jaktet på griser.

De skal ha utvekslet et par ord med et av barna, før faren, som skal ha hatt langt skjegg og båret et våpen, ba dem om å gå videre.

– Er ikke et stort land vi snakker om

Politipatruljer begynte å søke i området senere samme dag, men ingen har klart å finne dem igjen.

– Vi jobber for å få Jayda, Maverick og Ember hjem til familien sin, og vi gjør alt vi kan for at det skal skje, sier Andrew Saunders i det lokale politiet til Guardian.

 New Zealand PoliceTom Phillips har ikke omsorgsretten for sine tre barn, ifølge medier i New Zealand. Han skal nå ha skjegg, og ser dermed annerledes ut enn på bildet politiet har frigitt. Foto: New Zealand Police

Marokopa beskriver som et område der det er lett å både gå seg vill og gjemme seg. Det er dype daler og høye åser, i tillegg til tette skoger og huler.

Befolkningen spør seg likevel hvordan det er mulig at de fire ikke er blitt funnet på tre år, skriver CNN.

– Det er ikke et stort land vi snakker om. Det er veldig overraskende at de ikke har blitt funnet, spesielt siden det er gjort flere observasjoner i samme område, sier den tidligere politiinspektøren Lance Burdett til kanalen.

Ordfører Max Baxter i distriktet Otorohanga, der de fire ble filmet, sier til kanalen at myndighetene tror Phillips får hjelp til å holde familien i skjul.

– Vi tror absolutt at det er noen som hjelper dem. Tom har fortsatt en rekke støttespillere der ute som mener at han gjør det som er rett for seg og barna sine.

 New Zealand PolicePolitiet tror dette er Tom Phillips og et av de tre barna som prøver å bryte seg inn i en butikk i byen Piopio november 2023. Foto: New Zealand Police

Ber folk se etter barn i skolealder

Politiet har tidligere gått ut og bedt folk over hele landet om å være oppmerksomme dersom en ny familie bestående av en far og tre barn flytter inn i nærområdet deres, eller om de får øye på en mann og tre barn i skolealder som reiser mellom byer på tog, busser eller ferger.

Folk blir også bedt om å melde fra om de legger merke til at mat, drivstoff eller campingutstyr forsvinner.

Politiet har frigitt bilder av de tre barna, og ber folk huske på at de kan ha endret seg mye på tre år.

– De vil alle være høyere. De vil enten ha mistet melketennene sine eller begynt å få de permanente tennene sine, og de vil sannsynligvis ha andre hårfrisyrer. Det kan også hende at de bruker andre navn.

Moren Cat sier til New Zealand Herald at hun håper barna snart blir funnet.

– De skal ikke trenge å bekymre seg for hvor de skal sove den natten eller om de skal klare å holde seg varme.

Read Entire Article