Familiemedlemmer, unge og gamle. Dette er de 95 ofrene i Norges største voldtektssak.

8 hours ago 7



Den yngste var 14 år gammel da overgrepet skal ha skjedd. Den eldste var i 60-årene. Aftenpostens kartlegging viser at flere av de fornærmede er i familie.

95 kvinner har status som fornærmet i saken mot Frosta kommunes tidligere kommuneoverlege. 88 av kvinnene skal ha blitt utsatt for voldtekt av legen. Foto: Paal Audestad

Publisert: 04.11.2024 20:44

Kortversjonen

Tirsdag 5. november starter rettssaken mot Arne Bye (55). Den tidligere kommuneoverlegen er tiltalt for 88 tilfeller av voldtekt og for en rekke ganger å ha utnyttet stillingen sin til å skaffe seg seksuell omgang.

Flere saker er lagt bort, og det er blitt vist til at legen har en «tvangspreget personlighetsforstyrrelse». Noen voldtekter har han erkjent, men langt fra alle.

Historien om den enorme voldtektssaken startet sensommeren i 2004.

Tiltalen: 20 år med overgrep

Frosta ligger på en halvøy i Trondheimsfjorden, rundt 40 kilometer nordøst for Trondheim. I dag bor det rundt 2600 mennesker der. Da saken mot kommunelegen ble offentlig kjent, var Bye fastlegen til 850 pasienter. På et tidspunkt hadde han 1750 pasienter på listen sin.

Den eldste tiltaleposten gjelder et overgrep mot en kvinne i slutten av tenårene i 2004. Men det første varselet kom ikke før i 2006.

Vinteren 2006 hadde en avdelingsoverlege snakket med en pasient. Kvinnen fortalte at fastlegen hadde utført massasje i underlivet hennes fordi hun hadde «kjertler», kommer det frem av varselet legen sendte. Da hadde Bye jobbet som kommunelege i nesten ti år.

Noen dager etter kom det et nytt varsel. Denne gangen fra tre kvinner.

En av dem fortalte at legen hadde massert underlivet hennes for å tømme «jomfrukjertler», og at han fortsatte etter at hun sa stopp. En annen fortalte at legen hadde tilbudt henne noe lignende.

Det bor rundt 2600 personer i Frosta kommune. Selv oppga legen på et tidspunkt at han hadde 1750 pasienter på listen sin. Foto: Ole Martin Wold, VG

Saken ble behandlet av Helsetilsynet i fylket, som mente saken var alvorlig. Det ba Statens helsetilsyn om å vurdere reaksjoner mot legen. De fant det imidlertid ikke bevist at han hadde massert klitoris, men at legen hadde oppført seg «grenseoverskridende». I 2007 fikk han en advarsel, men beholdt jobben.

Det skulle ta ti år før det igjen kom et nytt varsel mot legen.

Aftenposten har vært i kontakt med flere av de fornærmede kvinnenes bistandsadvokater. Noen av dem har gitt beskjed om at de ikke ønsker å kommentere denne saken. Andre har ikke svart på våre henvendelser.

Alle overgrepene med unntak av ett skal ha funnet sted på legekontoret i Frosta, ifølge tiltalen mot den tidligere kommunelegen. Foto: Paal Audestad

Det avgjørende varselet

I midten av august i 2017 fikk FylkesmannenFylkesmannenI 2021 ble tittelen fylkesmann endret til statsforvalter. Det er et embete som er statens representant i et eller flere fylker. i Nord-Trøndelag inn et varsel fra en ung kvinne. Hun fortalte om en undersøkelse av et håndledd der legen tok nedover ryggen, rumpa og låret samt at hun fikk kommentarer om at hun var godt trent.

Varselet ble sendt til såkalt lokal avklaringlokal avklaringDette betyr at det ble gjennomført en samtale mellom legen og pasienten med pårørende.. Der skal legen ha sagt at han undersøkte for mulig revmatisk sykdomrevmatisk sykdomRevmatiske sykdommer medfører smerte i ledd, rygg og muskler og redusert fysisk funksjon over tid, skriver Store norske leksikon. og bevegelighet, men at han kunne informert bedre om dette underveis. Etter dette ble saken avsluttet.

I november 2021 fikk Statsforvalteren inn en ny melding om legen fra en kvinne i 30-årene. Hun fortalte om seksualisert språk og «ubehagelig adferd» over tid. Dette varselet skulle være varselet som fikk ballen til å rulle, og året etter nådde saken offentligheten.

Les også

Varslene kom allerede i 2006 – likevel fikk legen beholde jobben

Mødre og døtre

95 kvinner skal i løpet av rettssaken vitne om overgrepene de mener Bye utsatte dem for. Politiet har tidligere sagt at 209 kvinner har hatt status som fornærmet i løpet av etterforskningen.

Aftenposten har kartlagt de 95 kvinnene som er en del av tiltalen.

Den yngste var 14 år gammel da overgrepet skal ha skjedd. Den eldste var 67 år, viser Aftenpostens kartlegging.

Alle de fornærmede er ifølge politiet og påtalemyndigheten offer for at Bye har utnyttet sin stilling til å skaffe seg seksuell omgang. Alle overgrepene med unntak av ett skal ha funnet sted på legekontoret.

Gjennomgangen viser at rundt halvparten av kvinnene mest sannsynlig er i familie med én eller flere av de andre fornærmede ettersom de har samme etternavn. Flere av de fornærmede har et mor-datter-forhold. Flere er også søsken.

De fleste av kvinnene bor fortsatt i Frosta, men flere har også flyttet fra den lille kommunen.

I forkant av rettssaken har Bye erkjent tre voldtekter og å ha utnyttet stillingen sin for å oppnå seksuell omgang med 40 av de fornærmede. Byes forsvarere er forelagt innholdet i denne artikkelen, de har ikke ønsket å kommentere saken.

Statens helsetilsyn har i en intern evaluering kommet frem til at de burde ha anmeldt legen tidligere, skriver Trønder-Avisa. Evalueringen peker på flere svakheter i behandlingen av saken.

Arne Bye er tiltalt for voldtekt av 88 kvinner. Han har erkjent tre av dem før rettssaken starter tirsdag. Foto: Adresseavisen

Les også

Bakgrunn: Innbyggerne var vant til at legen deres var litt annerledes. Politiet fant 6000 timer med skjulte opptak.

Kan bli flere

Både medisinske og rettspsykiatriske sakkyndige skal i løpet av den første uken legge frem sine erklæringererklæringerSakkyndige vil som regel gi en skriftlig erklæring og forklare seg i retten. De sakkyndige har taushetsplikt og svarer ikke på spørsmål bortsett fra under rettssaken.. Mye tyder på at disse vil bli viktige for både Bye og påtalemyndigheten.

Adresseavisen omtalte nylig at de sakkyndige skal ha gitt Bye diagnosen «tvangspreget personlighetsforstyrrelse» i forbindelse med henleggelsen av 15 anmeldelser.

Flere kvinner har klaget over at sakene deres er lagt bort. Riksadvokaten, som behandler klagene, er langt fra sikker på at disse sakene kan behandles i den kommende rettssaken.

«Vi vil etterstrebe å avgjøre klagesakene før oppstart av hovedforhandling i saken, men vi tør ikke å gi en garanti for at vi rekker det», skriver Erik Marthinussen fra Riksadvokatembetet i en e-post til Aftenposten.

Read Entire Article