– Familieforholdet kan volde problemer

4 weeks ago 20



Med unntak av i regjeringen kan søsken sitte sammen i toppledelsen av statlige organisasjoner. Men bør de det? – Det kan være uheldig, mener jusprofessor.

Frode og Eirik Kristoffersen da førstnevnte tok over som ny sjef for Forsvarets spesialkommando etter sin to år eldre bror i 2014. Frode Kristoffersen har i høst vært en av søkerne til stillingen som ny nestkommanderende ved Forsvarets operative hovedkvarter, en jobb han ikke fikk. Arkivfoto. Foto: Torbjørn Kjosvold / Forsvaret

Publisert: 25.10.2024 18:16

Prosessen med å finne ny nestkommanderende (NK) til Forsvarets operative hovedkvarter (FOH) har pågått siden i sommer. Fredag ble brigader Gjert Lage Dyndal beordret i stillingen av Kongen i statsråd.

En av de opprinnelig åtte søkerne på stillingen var Frode Kristoffersen. Han er forsvarssjef Eirik Kristoffersens yngre bror.

Forsvarssjefen var ikke involvert i tilsettingsprosessen, har Forsvaret bekreftet. Eirik Kristoffersen opptrådte dermed ikke i strid med habilitetsregelverket.

Saken har imidlertid prinsipielle sider ved seg, som regelverket ikke dekker.

Operasjonsrommet til FOH på Reitan i Bodø. Det er her ny NK, Gjert Lage Dyndal, vil få sin arbeidsplass. FOH har overordnet kommando og kontroll over militære aktiviteter i Norge og norske soldater i utlandet, og en sentral rolle i Nato. Foto: Forsvaret

– Må ha tillit utad

For bør søsken sitte sammen i toppsjiktet av en sentral statlig organisasjon? – Det kan være uheldig, mener Karl Harald Søvig.

Han er professor og dekan ved juridisk fakultet på Universitetet i Bergen.

Søvig sier problemet blir størst hvis familiemedlemmer kommer i situasjoner der de må samhandle.

Han presiserer at habilitetsregelverket regulerer formelle beslutninger der det treffes vedtak og avgjørelser. Det dekker ikke spørsmål og problemstillinger av praktisk og operasjonell art, som kan oppstå når man er i samme familie og på samme sted.

Dersom Frode Kristoffersen hadde fått stillingen ved FOH, vil han jobbet under viseadmiral Rune Andersen. Han sitter i Forsvarets ledergruppe på fem personer der forsvarssjefen, Frode Kristoffersens bror Eirik, er øverst.

Søvig minner om at det i Grunnloven er et forbud mot at nære slektninger sitter i regjering samtidig. Forsvaret har ingen slik regel.

– Samtidig må det de gjør ha tillit utad. Da kan maktkonsentrasjon mellom nærstående være et tema, sier Søvig.

Kristoffersen-brødrene har jobbet i Forsvaret i mange år, og familieforholdet har vært et tema tidligere. Som da Frode Kristoffersen tok over som sjef for Forsvarets spesialkommando etter sin to år eldre bror i 2014.

Spørsmålet om Eirik Kristoffersens habilitet var også oppe da Frode Kristoffersen søkte på stillingen som ny sjef for Heimevernet i 2023, en stilling han ikke fikk. Da var storebroren blitt forsvarssjef.

Brødrene Frode (t.v.) og Eirik Kristoffersen beskrives som gode venner. De har begge tjenestegjort i Forsvaret i mange år og har ved flere anledninger også tjenestegjort sammen. I Afghanistan i 2002 var de i samme patrulje. Foto: Robert Veiåker Johansen / Aftenposten

Rykket opp i søkerbunken

I august fikk to av de åtte søkerne til stillingen ved FOH, Øyvind Gunnerud og Lars Magnus Huse, andre toppjobber i Forsvaret.

Forsvaret bekrefter at forsvarssjefen var involvert i disse tilsettingsprosessene.

– Det ble ikke gjort habilitetsvurderinger vedrørende forsvarssjef Eirik Kristoffersen tilknyttet disse tilsettingene. Som ved alle andre tilsettinger ble kvalifikasjonsprinsippet lagt til grunn og beste kandidat tilsatt, sier Brage Steinson Wiik-Hansen, talsperson for Forsvaret.

Med to sterke kandidater borte rykket forsvarssjefens bror opp i søkerbunken.

Ifølge brigader Eystein Kvarving, kommunikasjonssjef for Forsvarssjefen og Forsvaret, var dette overhodet ikke hensikten når Gunnerud og Huse fikk nye arbeidsoppgaver.

– Det er viktig at vi ikke ser spøkelser på høylys dag, sier han.

Kvarving minner om at Forsvarets øvre gradssjikt består av relativt få, omtrent 20 personer, og at det ofte er de samme folkene som søker på flere stillinger samtidig.

Eystein Kvarving

Brigader og kommunikasjonssjef i Forsvaret

Forsvaret tillater brødre i toppledelsen

Kvarving sier Forsvarets jurister har vurdert det slik at det ikke er noe i veien for at både Eirik og Frode Kristoffersen kan sitte i Forsvarets toppledelse samtidig.

Samtidig kan han forstå at enkelte i samfunnet utenfor reagerer dersom to brødre innehar toppstillinger samtidig.

Søvig ved UiB sier at man på generelt grunnlag vil ha den best kvalifiserte i enhver stilling, men mener at familieforhold «definitivt» er noe man må se på når man foretar slike avgjørelser.

– Det blir vanskeligere å unngå at de kommer i situasjoner der familieforholdet kan volde problemer, jo høyere de kommer opp i hierarkiet, mener han

– Det kan være uheldig at folk er for nærstående, sier han.

Frode Kristoffersen er i dag brigader, som er den fjerde høyeste offisersgraden. Kvarving anser ham allerede for å tilhøre toppsjiktet i Forsvaret. I dag er Frode Kristoffersen norsk liaison ved U.S Central Command (CENTCOM) i Florida.

Aftenposten har forsøkt å komme i kontakt med Kristoffersen via CENTCOM, men har foreløpig ikke fått svar.

Kvarving mener det ikke er noe i veien for at forsvarssjefens lillebror kan få en militær toppstilling også i Norge:

– Jeg mener man bør tillate det. Så får Forsvaret stå i den beslutningen dersom den blir tatt en gang i fremtiden, sier han.

Read Entire Article