Fakta er ikke farlig

1 week ago 10



Lillesands beslutning om å si nei til å utrede Greenstat’s prosjekt om å etablere virksomhet i kommunen, har utløst en intens debatt.

Foto: Jacob J. Buchard / Fædrelandsvennen

I møtet med kraftkrise, klimakrise og naturkrise, ville vi tro at alle ansvarlige politiske aktører ønsket å få flest mulig fakta på bordet, før man tar stilling til om man vil åpne for denne typen investeringer i egen kommune.

Men slik er det altså ikke i Lillesand.

En av dem som mener faglige utredninger er unødvendige, er Roy Kenneth Jensveen (H). I et leserinnlegg i FVN går han i rette med NHO Agder.

All ny kraftproduksjon krever på ett eller annet nivå naturinngrep, og den eventuelle ulempen ved disse må veies opp mot fordelene med ny, utslippsfri energi. Slike beslutninger bør bygges på fakta og faglige utredninger. Alternativet er at avgjørelser blir fattet på grunnlag av synsing og personlige preferanser. Det poenget må det være lov å gjenta, selv om Jensveen ikke liker å høre det.

Kommunene har alle muligheter til å si nei til prosjektet på et senere tidspunkt, men det ville kanskje vært politisk vanskeligere dersom man hadde fakta på bordet som ikke underbygget motstanden?

Det er feil når Jensveen påstår at NHO har stemplet Lillesand som "næringsfiendtlig". Knapt noen kommuner er "næringsfiendtlig" i den forstand at de aktivt motarbeider næringsutvikling. Som regel er kommuner generelt positive til næringsetableringer. Slik oppfatter vi også Lillesand. Men noen kommuner anstrenger seg aktivt for å legge til rette for næringsetableringer og vektlegger mulighetene kommunen kan tilby. Dette er de typiske "ja-kommunene". Ønsker man å være en typisk "ja-kommune", møter man ikke forespørsler om etablering med å si nei til utredninger og fakta. Det er på dette punktet vi mener det er god grunn til å være kritisk til flertallet i Lillesand bystyre.

Dersom vi skal få konkurransedyktige strømpriser på Sørlandet i fremtiden, må vi øke kraftproduksjonen og nettutbyggingen, også i vår region. Fossil energi vil bli faset ut. Bedriftene vil kutte utslipp. Da må også vi regionalt og lokalt ta ansvar for å bidra til en ønsket utvikling.

Om vi skal lykkes med dette, kan vi ikke starte med å lukke døra for bedrifter som vil utrede fordeler og ulemper ved grønne næringsetableringer og ny, nødvendig kraftproduksjon.

Fakta er ikke farlig. Fakta er en forutsetning for gode beslutninger.

Read Entire Article